1 cebula | pół pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek | 1 brokuł | 1 mniejszy kalafior
Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.
Pozostałe warzywa na wywar obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.
Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.
Odcedzam.
Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami, lub pieczywem.
Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.
Odcedzam.
Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami, lub pieczywem.