Kalafiorowo-brokułowa



1 cebula | ł pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek | 1 brokuł | 1 mniejszy kalafior 

Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.

Pozostałe warzywa na wywar obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.

Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. 

Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.

Odcedzam.

Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut. 

Doprawiam do smaku.

Można podawać z grzankami, lub pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga