Kalafiorowo-brokułowa



1 cebula | ł pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek | 1 brokuł | 1 mniejszy kalafior 

Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.

Pozostałe warzywa na wywar obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.

Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. 

Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.

Odcedzam.

Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut. 

Doprawiam do smaku.

Można podawać z grzankami, lub pieczywem.


Pasta rybna - roślinna

Add caption pasta rybna zdrowo algi nori pasta roslinna weganizm

Roślinna pasta 'rybna' ? Czemu nie?! Potrzebujemy dwóch składników, kilku przypraw i 5ciu minut naszego cennego czasu.

125g wędzonego tofu | 1 arkusz nori | sól i pieprz | ok 4 łyżki wody 

Arkusz nori łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. 

Lekko ugniatamy. 

Zostawiamy na ok 5 minut.

W międzyczsie kroimy tofu w kosteczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, oraz namoczone algi wraz z wodą. 

Całość blendujemy na gładką masę.

Doprawiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut.


free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn

free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn


#PleaseGoVegan :)

Pizzunia - kolorowa rewolucja

pizza roslyinna
Calkiem knotrastowo: w jesienna pore, calkiem wiosenna pizzunia.

Wyrabiam ciasto na pizzunie - przepis jest tutaj.

Standardowo domowy sos z pomidorów - przepis znajdziecie tutaj.

Skladniki: kilka plasterków zóltej papryki, oliwki, kukurydza, cebula.
Doprawiam sola pieprzem, oregano, bazylia.

Pieke w 200 C, przez 20-25 minut.

Wyciagam i posypuje kolorowa rewolucje swieza bazylia i szczypiorkiem.

Fuksja


Markizy jagodowe


Jeżeli komuś nie smakują maliny, to może zamiast nich dodać jagód. Też smakują pysznie.

garść świeżych jagód | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy  

Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję. 
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(można dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, ponieważ orzechy były juz solone).

Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.





Frytki marchewkowe z kurkuma i czosnkiem


3-4 marchewki | łyżeczka kurkumy | 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego | 2 ząbki czosnku | 2 łyżki oleju kokosowego | szczypta ostrej papryki | sól 

Rozgrzewam piekarnik do 190C.

Marchewki obieram, myję i kroję w paseczki.
Mieszam wszystkie składniki marynaty i polewam nią marchewki. Dokładnie obtaczam.

Wykładam na blachę, skrapiam oliwą z oliwek i piekę przez ok. 35 minut.


#PleaseGoVegan :)

Markizy malinowe


Markizy roslinne w trybie ekspresowym ?! Oh tak ! Bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i przepyszne. Nie wymagające pieczenia, a więc Ci, którzy nie potrafią piec (ja mam z tym problem) pokochają sernikowe markizy. Krakersy są zakupione i #palmoilfree.

garść świeżych malin | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy  

Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję. 
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(mozna dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, poniewaz orzechy były juz solone).

Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.




Alchisme grossa

Galway Falafel


Jeżeli zawitacie do Galway - cudowne miasto, zawdzięczające swój urok przede wszystkim dzięki swoim mieszkancom - to koniecznie zajrzyjcie na Galway Market, Church Yard Street. Znajdziecie tam przemiłego pana w budzie, który (tylko w soboty) serwuje smaczne falafle (opcja wegańska zarówno). 
Ceny przestępne.
Wskaźnik smakowitości: 5/5
Serwis: kciuk w gorę.


www.facebook.com/GalwayFalafel

Makaron reginette z jaglanymi kuleczkami i sosem pomidoworym


Sos Pomidorowy 
[składniki]
 1/2 cebulki - pokrojona w kosteczkę
4 ząbków czosnku - starte na tarce
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól i pieprz
4 lyzki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody

[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem. 
Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory. 
Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
Mieszam.
Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.


Jaglane kuleczki 
[składniki]
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 zabki czosnku
1 średnia cebula: starta na dużych oczkach
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

[przygotowanie]
Kasze gotuję w osolonej wodzie, aż do wyparowania wody: ok. 15 minut.

W międzyczasie ścieram na tarce cebulkę i czosnek. Przenoszę do miski, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek.

Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i odkładam na bok do przestygnięcia.

Formuję w kuleczki i smaże z obu stron na rozgrzanej oliwe z oliwek. 



Makaron reginette gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, nakładam na talerz. Polewam sosem pomidorowym i układam jaglane kuleczki. Posypuję startym orzechem nerkowca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga