Rozgrzej się tej zimy aromatycznym gulaszem roślinnym. Potrawa, jak wiekszość przepisów na moim blogu jest banalna w wykonaniu. HotPot, czyli wrzucamy wszystko do gara, przykrywamy i niech samo się gotuję. Miseczkę zdrowia poleca się.
oliwa z oliwek | łodyga selera naciowego | mała cebula - posiekana | 3 ząbki czosnku - starte | 5-6 pieczarek - pokrojone w kawałki ok 1 cm | pół czerwonej papryki - posiekana | 2 liście laurowe | puszka ciecierzycy | pół szklanki suchej soczewicy | 1/3 szklanki komosy ryżowej | przecier pomidorowy | łyżeczka papryki wędzonej, papryki słodkiej | sól, sos sojowy i pieprz do smaku | 2 kulki ziela angielskiego | szczypta majeranku i tymianku | 1/3 łyżeczki cebulki w proszku - opcjonalnie | woda
Cebulę, seler i czosnek smażę przez chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Dodaję pieczarki, posiekaną paprykę, liść laurowy, łyżeczkę sosu sojowego, pieprz i smażę przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaję cieciorkę, soczewicę, komosę, oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
Zalewam ok 2 szklankami wody (woda powinna zakryć warzywa), dodaję 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej), dokładnie mieszam.
Zalewam ok 2 szklankami wody (woda powinna zakryć warzywa), dodaję 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej), dokładnie mieszam.
Gotuję pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 20-40 minut. Mieszam od czasu do czasu.
#PleaseGoVegan :)