Roślinny HotPot z ciecierzycy, komosy ryżowej, soczewicy i pieczarek


Rozgrzej się tej zimy aromatycznym gulaszem roślinnym. Potrawa, jak wiekszość przepisów na moim blogu jest banalna w wykonaniu. HotPot, czyli wrzucamy wszystko do gara, przykrywamy i niech samo się gotuję. Miseczkę zdrowia poleca się.



 oliwa z oliwek | łodyga selera naciowego | mała cebula - posiekana | 3 ząbki czosnku - starte | 5-6 pieczarek - pokrojone w kawałki ok 1 cm | pół czerwonej papryki - posiekana | 2 liście laurowe | puszka ciecierzycy | pół szklanki suchej soczewicy | 1/3 szklanki komosy ryżowej | przecier pomidorowy | łyżeczka papryki wędzonej, papryki słodkiej | sól, sos sojowy i pieprz do smaku | 2 kulki ziela angielskiego | szczypta majeranku i tymianku | 1/3 łyżeczki cebulki w proszku - opcjonalnie | woda

Cebulę, seler i czosnek smażę przez chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Dodaję pieczarki, posiekaną paprykę, liść laurowy, łyżeczkę sosu sojowego, pieprz i smażę przez 10 minut na średnim ogniu.

Dodaję cieciorkę, soczewicę, komosę, oraz wszystkie pozostałe przyprawy. 
Zalewam ok 2 szklankami wody (woda powinna zakryć warzywa), dodaję 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej), dokładnie mieszam. 

Gotuję pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 20-40 minut. Mieszam od czasu do czasu.


#PleaseGoVegan :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga