Koperkowe kutleciki z kaszy jęczmiennej i komosy ryżowej


Kutlety z kaszy jęczmiennej pokochałam od pierwszego kęsa. Dziś dodałam komosy ryżowej, miesznaki aromatycznych ziół i szpinaku. Powstał super zdrowy kutlet roślinny. Wiecie, że komosa ryżowa to bardzo dobre źródło białka, które jako jedno z nielicznych białek roślinnych, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne? Ponadto w swoim składzie posiada wiele minerałów, witamin i zdrowe kwasy tłuszczowe. Koperek to m.in olejki eteryczne i sporo witaminy C. Najlepiej używaj koperku świeżego, ponieważ suszony ma znacznie mniej smaku i wartości odżywczych.




2 łyżki kaszy jęczmiennej | 3 łyżki komosy ryżowej 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku - starte  pół cebulki - posiekana łyżki bułki tartej 2-3 łyżki kiełków pszenicy sól i pieprz łyżka sosu sojowego 2 łyżki wody siemie lniane | 1/2 łyżeczki suszonej bazyli, szałwi i oregano | 1 łyżeczka świeżego kopereku łyżka oliwy

Kaszę i komosę gotuję przez 7-10 minut, odcedzam i odstawiam na 5 minut.

Siemie lniane zalewam 2 łyżkami wrzątku, odstawiam na 5 minut.

Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smażę na oleju na złoty kolor.





#PleaseGoVegan :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga