Żeń-szeń


panax-ginseng-benefits
Żeń-szeń jest jedną z największych darów, kórymi obdarzyła nas natura. Jest on ceniony, ze względu na szereg zastosowań i niesamowitych właściwości. Korzeń tej rośliny zawiera ponad sto substancji, które mogą wspomóc nasz organizm. 

Żeń-szeń dostarcza:

  • szereg witamin, takich jak A, B1, B2, B6 i C, 
  • a także cenne minerały i mikroelementy - sód, wapń, miedź, siarkę, magnez, cynk, żelazo, molibden, potas.  
Właściwości żeń-szenia:
  • zwiększa wytrzymałość psychiczną,  oraz chroni układ nerwowy, - wykorzystywany jest w celu złagodzenia stresu i niepokoju,  
  • pomaga wzmocnić układ odpornościowy, jest przydatny w leczeniu przeziębienia, kaszlu,
  • poprawia pracę mięśni, chroni je przed uszkodzeniami,
  • dobrze wpływa na nasz mózg, poprawiając pamięć, ułatwiając koncentrację, oraz wzmacniając  procesy myślenia i kojarzenia,
  • zwiększa poziom energii w organizmie, wspiera naturalną równowagę organizmu do zwalczania zmęczenia, znużenia, 
  • działa pobudzająco, pomaga zachować prawidłowe zdrowie seksualne, stosowany jest w zwalczaniu bezpłodności lub impotencji,
  • wspomaga w leczeniu AIDS i gruźlicy,
  • przywraca równowagę w poziomie cukru we krwi, obniża poziomu cholesterolu,
  • zapobiega nowotworom,
  • przyspiesza gojenie się ran (w postaci maści)
  • chroni wątrobę przed skutkami narkotyków, alkoholu i toksyn,
  • minimalizuje uszkodzenia komórek przed promieniowaniem
  • zwiększa wchłanianie składników odżywczych,
  • ponadto najnowsze badania wykazały, że regularne stosowanie żeń-szenia jest pomocne w leczeniu utraty pamięci (choroba Alzheimera),
  • spowalnia proces starzenia,
  • zaleca sie stosowanie zeń-szenia podczas streumatyzmu, dny moczanowej, cukrzycy, niedokrwistości, bezsenności, stresu, 
  • korzeń łagodzi bóle miesiączkowe oraz porodowe, nerwobólebólów głowy, bólów pleców.


Nie dla wszystkich:
  • kobiety w ciąży, oraz karmiące matki,
  • małe dzieci,
  • osóby z chorobami układu oddechowego, lub osoby chore na nadciśnienie tętnicze, nie powinny zażywać żeń-szenia. 
  • ponadto powinno się unikać żeń-szenia, jeśli przyjmujemy antydepresanty, ponieważ jak każde zioło, może zmienić działanie niektórych leków.
maxxesonline.com

asiachi.com http://zenszen.com.pl

Dłonie - Maseczka z ogórka


howtoacnecure.com
[składniki]
1 nieduży ogórek,
pól cytryny,
½ jabłka.

[przygotowanie]
Do startego na tarce ogórka i ½ jabłka, dodajemy sok z połowy cytryny. Nakładamy na dłonie uzyskaną maseczkę i trzymamy ją przez ok.  15-20 minut.

Sos czosnkowy


[składniki]
(nie opłaca mi się robić porcji 'na raz', ponieważ sos czosnkowy zajadamy praktycznie każdego dnia !! Przepis jest na cały słój !!!)
1 główka czosnku - półtorej dla fanów ostrości
4 czubate łyżki stołowe majonezu wegańskiego

4 czubate łyżki stołowe jogurtu sojowego: opcjonalnie

sól 

szczypta papryczki chilli, lub pieprz
oregano - opcjonalnie

[przygotowanie]
Czosnek ścieram na tarce o najmniejszych oczkach, łączę z jogurtem, oraz majonezem
Doprawiam do smaku.
Przekładam do słoiczka.

Maseczka Kleopatry


platki z 1 rózy | 1 lyzeczka miodu | 1 lyzeczka wody rózanej | 3-4 kropelki olejku rózanego | 2-3 kropelki witamin E w plynie

Platki rózy zalewam ok 15ml wrzacej wody i zostawiam na godznke. 
W miseszce, lub mozdzieru ugniatam na papke i dodaje pozostale skladniki. 
Dobrze mieszam.
Nakladam na czysta twarz i pozostawiam na 15 minut.

Siemie lniane

Siemie lniane ma w sobie wiele dobrego. Znajdują się w nim liczne składniki, które mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia.




Skład:
  • spore ilości witaminy A, E
  • sa bardzo dobrym zródlem witamin z grupy B
  • kwasy tłuszczowe omega-3
  • błonnik, 27g
  • łatwo przyswajalne białko
  • jest najbogatszym roślinnym źródłem lignan (fitoestrogeny).

Badz piekna NATURALNIE:

  • piekna skóra: siemie lniane pomoze w leczeniu chorób skóry tj. trądzik, łuszczyca, egzema, oparzeń,
  • lignany, najsilniej działające przeciwutleniacze, chronia komórki przed starzeniem sie,
  • poprawia stan wlosów (zmniejsza wypadanie wlosów) i paznokci.

Uklad pokarmowy:
  • siemie lniane stosowane jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego, w tym przy biegunkach, lub zaparciach, a także moze byc stosowane zapobiegawczo dla zapewnienia prawidłowej pracy jelit,

Uklad odpornosciowy:
  • przeciwutleniaczne wzmacnia system odpornosciowy naszego organizmu,
  • siemię lniane hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii i grzybów,
Inne:
  • mozna stosowac przy suchym kaszlu 
  • pomaga utrzymać równowagę hormonalną u kobiet i łagodzą objawy menopauzy,
  • ziarenka pomagaja ograniczyc utratę wapnia, przez co spowalnia się postęp osteoporozy,
  • siemię ma ochronny wpływ na uklad krwionosny, zmniejszajac ciśnienie krwi, 

Zrodlo: zlote-wskazowki.pl i wikipedia.pl

Brukselka


Dzięki licznym walorom żywieniowym i jednocześnie niskiej kaloryczności, brukselka powinna stanowić stały składnik naszej diety.

Skład brukselki: 
  • witaminy z grupy B - w tym znaczne ilości kwasu foliowego,
  • witaminy C, E, K,
  • sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor
  • karoten, 
  • brukselka jest najbogatszym w białko, warzywem kapustnym, 
  • zawiera spore ilości goitrogenów - zbędnego, antyodżywczego związku.


Antynowotworowe: 
  • jak wykazały badania brukselka, oraz pozostałe warzywa kapustne, jest zalecana przy diecie antynowotworowej. Udowodniono, że brukselka zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych - usuwają one białka niezbędne do podziałów komórek rakowych.
Układ pokarmowy: 
  • pomaga likwidować zaparcia,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego, wątroby, trzustki, śledziony, 
  • pomaga w przypadku zapalenia woreczka żółciowego. 

Układ krążenia: 
  • obniża cholesterol we krwi, 
  • spożywanie brukselki zalecane jest w chorobach układu sercowo - naczyniowego, takich jak: miażdżyca, cukrzyca,
  • zalecana jest anemikom - duże ilości żelaza.


Inne zdrowotne właściwości:
  • zajadaj brukselkę, gdy czujesz zmęczenie i znużenie,
  • wspomaga pracę górnych dróg oddechowych - astma, łagodzi objawy zapalena oskrzeli, oraz strun głosowych,
  • łagodzi bóle reumatyczne,
  • brukselka wzmacnia odporność organizmu. 


Goitrogeny są to nieodżywcze substancje utrudniające przyswajanie jodu z posiłków. Niedobór jodu jest odpowiedzialny za kłopoty m.in z tarczycą, skórą, oraz włosami, a nawet prowadzić może do problemów z miesiączkowaniem. Aby pozbyć sie tych niekorzystnych substancji, brukselki należy spożywać po ugotowaniu, ponieważ goitrogeny ulatniają się podczas wysokiej temperatury. Przez pierwsze 4 minuty gotuj warzywa bez przykrywki. Powinniśmy również unikać podawania tych warzyw, jednocześnie z produktami bogatymi w jod.

Brukselka tak jak to kapusta, jest ciężkostrawna i działa wzdymająco dlatego nie powinno się jej podawać małym dzieciom, lub osobom z kłopotami jelitowymi.


kuchnia.wp.plkobieta.info.pl 



Brokuły

Brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw i prawdziwą  potęgą  odżywczą. Są skarbnicą wielu  wartościowych witamin i minerałów.

Skład:

  • brokuły zawierają sporą dawkę beta-karotenu i podobnie jak wszystkie zielone warzywa ma w sobie mało kalorii i  jest praktycznie beztłuszczowy,
  • są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka, 
  • witaminy B1, B2, B6, C, K, PP, 
  • zawiera kwas pantotenowy i kwas foliowy, 
  • brokuły jako warzywo, są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. 


Układ krwionośny:

  • ze względu na dużą zawartość chromu, warzywo to zaleca się cukrzykom, a zwłaszcza nadciśnieniowcom, bowiem zawarte w brokułach substancje włókniste obniżają poziom cholesterolu, 
  • brokuły zalecane są osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem,


Właściwości antynowotworowe:

  • w rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Sulforafan znajduje się także w innych warzywach jak kapusta, kalafior, czy brukselka,
  • brokuły, podobnie jak inne warzywa kapustne, przyspieszają wydalanie estrogenów i dlatego m.in. mają korzystny wpływ w przypadku leczenia raka sutka. 

Brokułów nie należy myć przed schowaniem ich do lodówki, gdyż jakakolwiek woda na jego powirzchni, może spowodować zepsucie.

Brokuły smakują podobnie jak kalafior. Najzdrowsze są jednak, gdy spożywamy je na surowo. Dla większości ludzi, brokuł najlepiej smakuje gdy jest ugotowany. Pamietaj, że  podczas długiego gotowania, warzywo to traci swoje wartości odżywcze. Brokuły należy gotować od kilku do kilkunastu minut.

kuchnia.bytow.pl, biotechnolog.pl


Brokuł w Kuchni:

Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i wegańskim mascarpone


[składniki]
200g szpinaku - swieży, lub mrożony,
250g brokułów - ja użyłam 4 mniejszych różyczek,
bulion warzywny,
sól morska i pieprz,

wiecej

Zupa krem!! brokuły i biała pietruszka


[składniki]
wywar - dwie marchewki, kawałek selera i cebuli, pietruszka, wegeta, por, natka pietruszki, sól, pieprz
dwa średnie brokuły
3 pietruszki

Witamina E

1zoom.net

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, w konsekwencji zmniejszając ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Funkcje witaminy E:

Zdrowie:
  • chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem - jej jedna molekuła może zabezpieczyć przed utlenianiem, aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w Twoim organizmie. Stąd jej działanie na naczynia wieńcowe nie da się porównać z żadnym chemicznym lekiem,
  • zmniejsza ryzyko poronienia,
  • wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A,
  • chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników,
  • prowadzi do zmniejszenia zawałów, 
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • chroni oczy.

Witamina E, a uroda:

  • poprawia gospodarkę wodną naskórka, oraz powoduje wzrost jego miękkości i elastyczności, 
  • wpływa na piękny wygląd i stan skóry,
  • chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym,
  • zapobiega procesom starzenia, zmniejsza zmarszczki,
  • wpływa na prawidłową budowę mięśni - witamina E poprawia oddychanie komórek Twojego organizmu i odmładza je, co umożliwia np. mięśniom lepszą pracę i większą wydolność, dotyczy to zarówno mięśnia sercowego;
  • poprawia ukrwienie skóry,
  • wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, oraz trądziku, 
  • przyspiesza gojenie się ran, redukuje blizny, nie dopuszcza do przebarwień skóry i plam.

Gdzie znajdziemy witaminę młodosci:
- siemie lniane,
- awokado,
- aloes,
- oleje roślinne,
- jajka,
- marchewki,
- pomidory,
- orzechy,
- brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone,
- nasiona słonecznika,
- mango,
- oliwki,
- papaja,
- kiwi,
- banany,
- jabłka,
- owoce leśne,
ziarna zbóż.

Profilaktyka:
  • leczenie oparzeń
  • opóźnia postępy choroby Parkinsona
  • obniża ryzyko ataku serca
  • wspomaga działanie insuliny
  • łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego
  • zapalenie stawów
  • padaczka
  • układ odpornościowy
  • nerwobólecera
  • dystrofia mięśniowa

Warto zapamiętać:
**Należy pamiętać, że oleje produkowane przemysłowo są w znacznej mierze pozbawione tej witaminy, która ulega degradacji podczas etapu przetwarzania.


***żelazo osłabia działanie witaminy E.
***Witamina E jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapewnia stabilność preparatu kosmetycznego chroniąc jego składniki przed zniszczeniem i rozkładem.


www.zrobsobiekrem.pl
doktorwitamina.pl
mazidla.com

Nasiona słonecznika, helianthus


Nasiona słonecznika są łatwo dostepne, tanie, a przy tym bardzo zdrowe. Stanowią świetny składnik sałatek, wypieków, oraz przekąsek. Mozesz posypac nimi kanapke z awokado, zrobic paste, lub dodac do porannego smoothie. Ja osobiscie lubie nasypac ziaren do miseczki i tak sobie dziobac ogladajac film. Slonecznik jest nie tylko zdrowy, ale smaczny i pomocny, gdy jestesmy glodni, a nie ma nic pod reka. 


Skład: 
  • witamina A, D, E
  • witaminy z grupy B
  • magnez, wapn, fosfor, zelazo, cynki, potas, jod, selen
  • nasiona słonecznika są szczególnie bogate w tłuszcze nienasycone, zarówno wielonienasyconych i jednonienasyconych,
  • białko - nasiona 24%, olej 20 - 38 %,
  • błonnik
  • lecytyna

Bądź piękna naturalnie:
  • ziarna słonecznika świetnie wpływają na ogólny stan włosów, skóry i paznokci 
  • cynk zawarty w nasionach skutecznie pomoże osobom mającym cerę trądzikową. Działa on bowiem oczyszczająco i lekko wysuszająco, ponadto przebarwienia i zaczerwienienia wywołane pryszczami stają się znacznie mniej widoczne
  • mlodsza skóra, mniej zmarszczek - witamina E pomaga zwalczac wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie sie komórek. 
  • błonnik pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
  • magnez wspomaga prawidlowy metabolizm
  • ziarna słonecznika chronią przed wolnymi rodnikami
  • dzięki niewielkim ilościom selenu, ziarna słonecznika pomagają odtruwać nasz organizm
  • poprawiają pracę systemu immunologicznego - cynk witamin A, E.

Układ krwionośny:
  • witamina E chroni nasze serce i cały układ sercowo-naczyniowy, 
  • wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca,
  • przeciwdziałają zakrzepom krwi,
  • bardzo pomocne w przypadku anemi - pestki słonecznika są bardzo bogatym źródłem żelaza łatwo przyswajalnego,
  • biorą udział w procesach krwiotwórczych organizmu, 
  • tłuszcze nienasycone przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia serca i mózgu 

Układ nerwowy:
  • magnez jest odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni i nerwów ciała
  • ułatwia koncentrację, poprawia pamięc

Inne właściwości:
  • poprawa przemiane materii, utrzymuje układ trawienny w dobrej kondycji
  • kiełki słonecznika wzmacniają zęby i kości
  • chronią przed nowotworami - w tym przeciwdziałają rozwojowi prostaty
  • slonecznik to równiez zdrowe kosci.
jejkuchnia.pl healthdiaries.com 
The complete guide to nutrients, Dr M.Sharon
Food remedies, PhD C.N. Shealy


Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i wegańskim mascarpone

Przepyszna zupa !! Bomba zdrowia - naładowana magnezem, wapniem, fosforem i żelazem, oraz witaminami z grupy B. Ponadto bardzo prosta i szybka w wykonaniu.


bbcgoodfood.com
[składniki]
200g szpinaku - swieży, lub mrożony,
250g brokułów - ja użyłam 4 mniejszych różyczek,
bulion warzywny,
sól morska i pieprz,
2 łyżki serka wegańskiego mascarpone (wegetarianie: serek mascarpone, creme fraiche, lub smietanka 18%), 

[przygotowanie]
Ugotuj bulion warzywyny. 
Wyciagnij wloszczyzne. 
Szpinak i brokuły umyj i wysusz.
Wrzuć warzywa do gotowego wywaru. 
Gotuj ok 10 minut.
Pamiętaj, że  gotowanie brokułów (w zupie, lub osolonej wodzie) nie powinno trwać dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Dalsze gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów. 
 Przelej do blendera i dodaj weganski serek mascarpone. Miksuj na gładki krem.
Zmiksowana zupke gotuj jeszcze przez 2 minuty, dopraw i JEDZ !

Najlepiej smakuje z pieczywem.

Marchew

emmadime.com

Pod wpływem temperatury, marchew traci aż 50% wartości odżywczej (karoten, aż 70%). Dlatego najlepiej jeść to warzywo na surowo - jako składnik surówek, lub świeżo wyciśnięty sok, albo najprościej, przegryzać pokrojony w paseczki korzeń.

Wystarczy 10 dag marchewki (świeżej), by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, a szklanka soku z marchwi, może dostarczyć organizmowi, aż 35% dziennej zalecanej dawki na witaminę C.

Skład marchewki:
  • marchew zawiera cukry proste - sacharozę i glukozę, 
  • zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, witaminę C, karoten - prowitamina A,
  • białko, 
  • olejek lotny,
  • składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, miedź i fosfor, 
  • inozytol, 
  • kwas jabłkowy, 
  • pektyny.


Ewka-Marchewka, bądź piękna naturalnie:
  • karoten korzystnie wpływa na nasz wzrok, 
  • wzmacnia odporność naszego organizmu, 
  • korzystnie wpływa na koloryt naszej skóry - nadaje skórze intensywniejszą barwę,
  • regularne spożywanie marchwi, może opóźnić starzenie się skóry i zachować piękny, zdrowy wygląd - zawiera ona bowiem flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki,
  • pomaga utrzymać jędrność i elastyczność skóry,
  • marchew pobudza nasz metabolizm, pomaga redukować tkankę tłuszczową, chroniąc nas przed otyłością,
  • witamina A wygładza zmarszczki.


Układ pokarmowy, zdrowy brzuchol:
  • pomaga regulować pracę żołądka, oraz utrzymuje w dobrym stanie wątrobę,
  • pomaga w trawieniu,
  • regularne spożywanie marchwi, zapobiega zachorowaniu na wrzody żołądka, czy powstaniu zaburzeń trawiennych,
  • marchew zawiera fito - składniki, które pomagają w utrzymaniu zdrowej okrężnicy, zmniejszając ryzyko nowotworów tego organu.

Układ krwionośny:
  • marchew jest bogata w elementy zasadowe, które oczyszczają i ożywiają krew,
  • potas zawarty w marchwi, pomaga zrównoważyć wysoki poziom sodu związany z nadciśnieniem i utrzymywać ciśnienie krwi pod kontrolą,
  • błonnik rozpuszczalny obniża poziom cholesterolu, zwiększając cholesterol dobry,

Inne zdrowotne właściwości:
  • pomaga zwiekszyć odporność organizmu na drobnoustroje, przeziębienia, infekcje,
  • marchewki są dobre dla zdrowia jamy ustnej - zabijają szkodliwe bakterie i zapobiegają próchnicy,
  • surowa, lub starta marchew, może być stosowana na rany, skaleczenia, lub podczas stanów zapalnych.


***Najlepiej wybierać odmiany ciemnopomarańczowe, gdyż zawierają około 8,1 mg karotenu. Natomiast marchew o kolorze żółtawym – pięć razy mniej. 

***Ilość karotenu zależy od sposobu przyrządzenia marchwi. Najbardziej wartościowa dla organizmu jest właśnie surowa, spożywana w postaci surówek, sałatek, czy wyciśniętego soku - 100% karotenu, z utartej surowej - 82%, natomiast z gotowanej wprowadzamy do organizmu tylko 18%.

Szczypiorek


Szczypiorek pachnie wiosną i  powinien on być w grupie 11-stu podstawowych i niezbędnych ziół w Twojej kuchniWszystkie części rośliny są jadalne - korzenie, liście, oraz kwiaty.


Poprzez dodanie szczypiorku do potraw takich jak ziemniaki, zupy, kanapki, lub sałatki,  nie tylko uszczęśliwiamy  nasze podniebienie, ale również robimy coś pożytecznego dla  naszego zdrowia.

Skład szczypiorku:

  • beta karoten 2.612,00 mcg
  • cholina 5,2 mg
  • kwas foliowy 105,00 mcg
  • luteina + zeaksantyna 323,00 mcg
  • niacyna 0,647 mg
  • kwas pantotenowy 0.324 mg
  • ryboflawina 0,115 mg
  • tiamina 0,078 mg
  • witaminy A 218,00 mcg, B6 0,138 mg, C 58,1 mg, E 0,21 mg, K 212,7 mcg,
  • proteiny 3.27 g, 
  • węglowodany 4,35 g
  • błonnik 2,5 g
  • cukry 1,85 g


Funkcje szczypiorku:

Układ pokarmowy:
  • szczypiorek, gdy drobno posiekany i spożywany razem z żywnością (np jajecznica, twaród),  pobudza i ułatwia trawienie (dzięki zawartości olejków eterycznych),
  • wzmaga apetyt,
  • zostało udowodnione, że szczypiorek pomaga organizmowi w trawieniu tłustych pokarmów (aczkolwiek ograniczmy takowe),
  • może pomóc w walce z otyłością i zatrzymywaniu płynów w organizmie.


Układ krwionośny:
  • potas wzmacnia prace serca i naczyn krwionosnych,
  • obniża ciśnienie krwi,

Pobudza  i chroni organizm:

  • dla tych, którzy cierpią z powodu zmęczenia i znużenia, spożywanie szczypiorku może być dobrą pomocą w odzyskaniu energii i dobrego samopoczucia,
  • wpływa na działanie układu odporności w naszym organizmie - bogate źródło witaminy C, 
  • witamina K ogranicza uszkodzenie neuronów w mózgu - pomaga w walce z choroba Alzheimera.
Ponadto szczypiorek wykazuje dzialanie:
  • bakteriobójcze (antyseptyczne),
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe - badania wykazały, że szczypiorek pomaga zmniejszyć ryzyko raka prostaty, aż o 50 procent (!!!),
  • konsumpcja szczypiorku okazała się być bardzo korzystna dla układu oddechowego,

Inne właściwości:
  • ma właściwości moczopędne,
  • witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój kości,
  • przeciwdziała osteoporozie.

CIEKAWOSTKI:

***Szczypiorek dodawaj zawsze pod koniec gotowania - inaczej utraci smak.


***Ze względu na znaczne ilości kwasu foliowego, polecany jest kobietom w ciąży.


Szczypiorek jak większość warzyw i ziół, najwięcej składników i witamin, ma w postaci surowej.  ZRÓB TO SAMA - re-grow szczypiorek



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga