Zupa krem brokułowa ze szpinakiem i wegańskim mascarpone

Przepyszna zupa !! Bomba zdrowia - naładowana magnezem, wapniem, fosforem i żelazem, oraz witaminami z grupy B. Ponadto bardzo prosta i szybka w wykonaniu.


bbcgoodfood.com
[składniki]
200g szpinaku - swieży, lub mrożony,
250g brokułów - ja użyłam 4 mniejszych różyczek,
bulion warzywny,
sól morska i pieprz,
2 łyżki serka wegańskiego mascarpone (wegetarianie: serek mascarpone, creme fraiche, lub smietanka 18%), 

[przygotowanie]
Ugotuj bulion warzywyny. 
Wyciagnij wloszczyzne. 
Szpinak i brokuły umyj i wysusz.
Wrzuć warzywa do gotowego wywaru. 
Gotuj ok 10 minut.
Pamiętaj, że  gotowanie brokułów (w zupie, lub osolonej wodzie) nie powinno trwać dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Dalsze gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów. 
 Przelej do blendera i dodaj weganski serek mascarpone. Miksuj na gładki krem.
Zmiksowana zupke gotuj jeszcze przez 2 minuty, dopraw i JEDZ !

Najlepiej smakuje z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga