Prawidłowe suszenie i rozczesywanie długich włosów

salons.lookfantastic
Prawidłowe suszenie włosów to bardzo istotna metoda w ich pięlegnacji  i jest równie ważna dla ich zdrowia i wyglądu. Im wiecej kołtunów i rozczesywania po suszeniu, tym wiecej strat na głowie. Włosy sie łamią, wypadają, oraz stają się słabsze.

Na szczęscie, jak na wiele rzeczy, jest kilka skutecznych sposobów, jak temu zapobiec.

Zatem dowiedz się więcej jak prawidłowo suszyć włosy.

Krok 1. Mycie włosów
Robimy płukankę z zioł (pokrzywa jest cudowna  i pomaga w łatwiejszym rozczesywaniu włosów), a następnie myjemy szamponem. Masujemy  i 'szorujemy' delikatnie skórę głowy, by była oczyszczona od wszelakich zanieczyszczeń.

Ewentualnie nakładamy odżywkę. Spłukujemy letnią wodą. 
Podczas spłukiwania możesz pomóc 'rozczesać' włosy palcami.

Krok 2. Suszenie recznikiem
Owiń mokre włosy ręcznikiem. Pamiętaj, że im dłużej trzymasz włosy zawinięte w ręcznik, tym gorzej dla nich. Mokre włosy są najbardziej narażone na uszkodzenia, złamania. Nie jest wskazane pocieranie mokrych włosów ręcznikiem.

Krok 3. Rozczesywanie
stylebakeryteen.com
Bardzo ważne jest rozczesywanie włosów. Staraj się to robić grzebieniem (unikaj szczotki), bardzo delikatnie by nie wyrywać włosów. Jeżeli pojawił się kołtun, trzymaj za włosy i delikatnie rozczesuj. W ten sposób unikniesz wyrwania włosów razem z cebulkami.

Krok 4. Suszenie
Wiele kobiet robi podstawowy błąd podczas suszenia włosów. Suszenie z każdej strony, od góry, z dołu, czy z boku, powoduje więcej szkód niż dobrego. (!) Wydaje sięże  w ten sposób zaoszczędzimy trochę czasu, bo włosy wysuszą się szybciej. Niestety nie jest to prawdą
Czas suszenia pomiędzy 'złym', a 'prawidłowym' zabiegem jest mniej wiecęj ten sam. Ponadto musisz poświecić dodatkowy czas, na rozczesanie splątanych włosów.

Moja rada: ustaw suszarkę w odległości ok 20cm od głowy (w ten sposób unikniesz spalonych włosów), 'równolegle do włosów'Staraj się, by kierunek powietrza cały czas był skierowany w dół - w ten sposób unikniesz 'wariujących w każdym kierunku włosów'. (Unikaj suszenia od dołu (!!!). Podczas suszenia, pomagaj rozczesywać włosy grzebieniem, lub palcami. 

Krok 5. Satysfakcja
Mniej wyrwanych włosów. Mniej kołtunów. Mniej połamanych włosów.
Zdrowsze i mocniejsze włosy. 

Pietruszka


Pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej, która posiada twardy, niejadalny korzeń, a jej liście wykorzystuje się najczęściej do celów spożywczych. Drugą odmianą jest pietruszka korzeniowa posiadająca zarówno jadalne liście, jak i korzenie. Oba gatunki zawierają olejki eteryczne, które nadają jej specyficzny smak, oraz zapach. Warto pamiętać o tym, że pietruszka naciowa jest o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż korzenna. 

Natkę pietruszki powinnyśmy jeść codziennie. Swietnie komponuje sie z różnymi potrawami. Natka nie tylko jest doskonałą przyprawą, która  podnosi walory smakowe potrawy, ale również bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. 

Chociaż pietruszka nie jest jedzona w dużych ilościach, zioło to jest dobrym, naturalnym źródłem: 

  • karotenu (prowitaminy A) 5.054,00 mcg,
  • choliny 12,8 mg,
  • kwas foliowy 152,00 mcg,
  • niacyna 1,313 mg,
  • kwas pantotenowy 0.400 mg,
  • ryboflawina 0,098 mg,
  • tiamina 0,086 mg,
  • witamina A 421,00 mcg,
  • Witamina C 133,0 mg,
  • witamina E 0,75 mg,
  • witamina K 1640,0 mcg,
  • wapń 138,00 mg,
  • miedź 0,149 mg,
  • zelazo 6,20 mg,
  • magnez 50,00 mg,
  • mangan 0,160 mg,
  • fosfor 58,00 mg,
  • potas 554,00 mg,
  • selen 0,1 mcg,
  • sód 56,00 mg,
  • cynk 1,07 mg.
Natka pietruszki to prawdopodobnie najbogatsze źródło witaminy K z całego ziołowego światka.

Natkę możesz przechowywać zimą w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w plastikowym pojemniczku).


Wlasciwosci natki pietruszki:

Układ krwionośny:
  • potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi,
  • regularne spożywanie natki może pomóc w walce z chorobami układu krążenia. Witamina K zapobiega gromadzeniu się wapnia w naszych tkankach, który może prowadzić do miażdżycy, zawalów serca i udaru mózgu,
Bądź piękna naturalnie:
  • pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak luteolina, oraz flawonoidy, które wyszukują i eliminują wolne rodniki w organizmie,
  • potas dobrze wpływa na przemianę materii dzięki czemu pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.

Antynowotworowe właściwości:
  • pietruszka swietnie radzi sobie w walce z rakiem prostaty,


Odporność, właściwości przeciwzapalne:
  • pietruszka pomaga w walce z reumatyzmem, oraz astmą,
  • likwiuje uporczywy kaszel,
  • zawarta w pietruszce witamina C służy jako skuteczny środek przeciwzapalny. Kiedy spożywana regularnie, natka zwalcza początki chorób zapalnych, takich jak degeneracja chrząstki stawowej i kości podstawowej, reumatoidalne zapalenie stawów (choroba powodująca zapalenie stawów),
  • umocnienia uklad odpornościowy organizmu,
  • witamina C jest niezbędna dla budowy kolagenu - główne białko tkanki łacznej. Ten niezbędny składnik odżywczy nie tylko przyspieszaja zdolność organizmu do naprawy ran, ale również pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,

Układ pokarmowy:
  • natka ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie,
  • radzi sobie z dolegliwościami trawiennymi, wzdęciami, kolkami i gazami,
  • aktywizuje do pracy wątrobę.
Inne właściwości:
  • jest cenionym promotorem miesiączki, pomaga zarówno w wywołaniu spóźnionej miesiączki, jak też jest ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne,
  • rzucie pietruszki jest także dobrym sposobem na zlikwidowanie przykrego zapachu z ust,
  • w tradycji ludowej pietruszka była używana także jako lek na bezpłodność, który wzmagał męską potencję,
  • oczyszcza organizm - działa moczopędnie.

CIEKAWOSTKI:
***Pietruszka zawiera dwa razy wiecej witaminy C niż cytryna. 

***Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki należy dodawać pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa).

***Kobiety w ciąży nie powinny stosować tak dużych ilości, gdyż zioło to posiada właściwości pobudzające macicę. Osoby cierpiące na choroby zapalne nerek powinny również zaniechać używania dużych ilości pietruszki zwyczajnej.

***Pietruszka korzenna zawiera znacznie mniej fosforu, natomiast nie ma w sobie w ogóle sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi. Posiada też mniej witamin i białka.

***Zielone lodyzki pietruszki wykorzystujemy jako skladnik bulionów - mozna je zwiazc nitka, by latwiej bylo je potem odlowic.


***Swieze liscie pietruszki dodajemy zawsze pod koniec gotowania, bo w postaci surowej sa najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Gdy ugotowane przybieraja niezbyt apetyczna forme, a i smak jest taki nijaki.




jejzdrowie zielnik nutritionvalue.org

Ziarna gorczycy aka musztarda


Nasiona gorczycy są bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze takie jak selen, który posiada właściwości przeciwzapalne. Ponadto przyprawa zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych  omega-3 i omega-6, potasu, fosforu, manganu, magnezu i wapnia. 

Wyróżniamy nasiona białe, czarne, oraz brązowe.

Właściwości gorczycy mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała, ponieważ:

obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy,


- nasiona gorczycy mają antyseptyczne, oraz anty-grzybiczne właściwości - pomagają oczyszczać układ pokarmowy,

- spożywane regularnie,  mogą korzystnie wplynąć na zmniejszenie częstości występowania migreny,

- olej z gorczycy jest bardzo dobry dla skóry - generuje ciepło,

- wysoka zawartość magnezu w nasionach gorczycy, pomaga zmniejszyć ataki astmy,

- nasiona gorczycy są doskonałe na trawienie, ponieważ zwiększają tempo metabolizmu,

- musztarda w postaci gorących kompresów, może być stosowana, aby pomóc zmniejszyć  objawy zapalenia stawów, zwichnięć, lub bólu mięśni, jak również reumatyzmu,

- mogą być wykorzystywane jako maść rozprowadzona po klatce piersiowej w celu zachęcenia do rozładowania tłoku zablokowanych zatok i płuc.

***Cierpisz z powodu braku apetytu ??? Wymieszaj kilka czarnych nasion gorczycy z mlekiem i miel je przez 15-20 minut. Zajadaj przed posiłkiem.




Własna musztarda:


(???) 6 Sierpnia Dniem Musztardy ? Słyszeliście ?



Płukanka z pokrzywy lekko przyciemni włosy i nada im blasku

Rewelacja!! Mój #2 w pielęgnacji włosów. Plukanka wzmacnia korzonki włosów, zapobiega łupieżowi. Włosy są delikatne, silne, miękkie i jedwabiste. Najlepiej stosowac do wlosów ciemnych, gdyz pokrzywa lekko przyciemnia kolor.  Ja zazwyczaj zbieram chwasty z łąki oddalonej od ''cywilizacji'' (zanieczyszczen) o milion km, Zasuszam i trzymam w słoiczkach. 

Płukankę z porzywy możemy przygotować :
- z suszonych ziól (w tym herbatki)
- lub ze świeżych liści  


25g suszonej pokrzywy, lub gotową herbatkę zalewam 500ml wrzącej wody i odstawiam na bok do ostygniecia. 

Miksturę na bazie świeżej pokrzywy robimy nastepująco: 50g-80g liści, wraz z łodygami wrzucam do garnka, lub sloika zalewam 500ml wrzącej wody i zostawiam na około 10 minut.

 Włosy myje szamponem i dokładnie spłukaje wodą.
Stopniowo polewam włosy miksturą z pokrzywki, delikatnie wmasowuje napar w skórę głowy i we włosy: szczególnie w koncówki.
Ja czasami też wkładam koncówki włosów do szklanki z płukanką i trzymam tak chwilkę. 
Mikstury nie trzeba spłukiwac wodą.

Stosuj 2-3 razy na tydzien.

Płukanka z rumianku do jasny włosów

Plukanka rumankowa poleca sie do wlosów jasnych, gdyz lekko rozjasnia wlosy. Jezeli masz ciemniejszy kolor, a pragniesz go naturalnie rozjasnic, plukanka z rumianku i cytryna bedzie idealnym rozwiazaniem. Dodatkowo po jej zastosowaniu zauwazymy zdecydowana róznice w kondycji naszych wlosów: stana sie delikatniejsze, mocniejsze, oraz pelne blasku. 

sok z cytryny | 25g suszonego kwiatu rumianku, lub 50g swiezych ziól | 500ml wody

Suszony rumianek zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 30 min. do naciągnięcia. 
Odcedzam i wciskam sok z cytryny. 
Dokaldnie mieszam i wmasowuje w skórę głowy.

Mięta


Mięta jest szeroko znana ze swoich odświeżajacych właściwości, dlatego wykorzystuję się ją w przemyśle kosmetycznym. Jednakże to zioło charakteryzuję się niezwykłymi właściwościami leczniczymi. Rynek jest pełen produktów, takich jak pasty do zębów, gumy do żucia, płyny i odświeżacze do jamy ustnej, cukierki itp. I większość z nas zna miętę od tej właśnie strony, lecz zioło to, ma do zaoferowania znacznie więcej.

SuperSkład:

  • kwas foliowy 105.00
  • niacyna 0.948 mg
  • kwas pantotenowy 0.250 mg,
  • ryboflawina 0,175 mg,
  • tiamina 0,078 mg,
  • witamina A, B6, C 13,3 mg,
  • węglowodany 8,41 g,
  • błonnik 6,8 g.

Korzyści zdrowotne mięty:

Trawienie: 
Mięta wspomaga trawienie, dzięki jego aromatowi.  Łagodzi bóle żołądka w przypadkach niestrawności, zapalenia itp. Specyficzny aromat mięty aktywuje gruczoły śliny w naszej jamie ustnej, jak również pobudza gruczoły, które wydzielają enzymy trawienne, ułatwiając tym samym trawienie.

Nudności i ból głowy: 
Silny i orzeźwiający aromat mięty jest doskonałym i szybkim lekarstwem na nudności. Jeśli dopadaja cię nudnosci i ból glowy, wdychaj olej z mięty, lub zmiażdżonych świeżych liści mięty, albo używaj jakiegokolwiek produktu o smaku miętowym. W rzeczywistości, wielu ludzi z problemami lokomocyjnymi trzyma przy sobie mięto-podobne produkty aby uniknąć nudności podczas podróży. Balsamy na bazie mięty lub z olejy miętowego, po naniesieniu na czoło, lub nosie, daje szybką ulgę. Zamiast zaopatrywac się w tabletki, wybierzmy się na łakę, lub do sklepu spożywczeczgo po swieżą miętę.

Choroby układu oddechowego.
rootorganics
Kaszel: mocny aromat mięty jest bardzo skuteczny w walce z bólem gardła i oskrzeli płuc, dając ulgę w chorobach układu oddechowego wynikających z astmą, przeziębieniach. Skutecznie radzi sobie z zapaleniem dróg noddechowych - chłodzi i łagodzi podraznienia gardła, nosa i innych oddechowych kanałów, oraz przynosi ulgę w kaszlu. 
Inhalatory oparte na bazie mięty są bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska też.

Astma: 
Regularne stosowanie mięty jest bardzo korzystne dla chorych na astmę, poniewaz przynosi ulgę w zatorach. Jednakze przedawkowania mogą drażnić.

Pielęgnacja skóry: 
Podczas gdy olejek miętowy posiada właściwości antyseptyczne i walczy ze świądem, sok miętowy znakomicie oszyczsza skórę. Łagodzi, leczy infekcje, świąd, likwiduje wypryski.  Ze względu na jej właściwości bakteriobójcze i owadobójcze, mietę stosuje się w leczeniu ukąszeń owadów, takich jak komary i pszczoły, szerszenie, osy, komary itp. Szczgólnie przydatne w okresie letnim. Można ją również stosować na poparzenia (słoneczne zarówno). 

Ochrona jamy ustnej: 
Dba o zdrowie jamy ustnej, poprzez hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii wewnątrz, oraz czyszczenie języka i zębów.
Odświeża oddech.

DIY Kosmetyki:

Peeling do ciała/twarzy - cukier, miód, mięta


Składniki:


3 łyżki cukru 
3 łyżki miodu
5 listków mięty
kilka kropelek olejku miętowego










Peeling - rozmaryn, cukier, mięta, oliwa z oliwek, olejek zapachowy

 Składniki


Skladniki:



słoiczek cukru
posiekane zioła 1:1 - rozmaryn i mięta - ja dodałam dużo, 

dużo mięty, bo uwielbiam jej ożeźwiajacy zapach
olejek miętowy - opcjonalnie
1/4 oliwy z oliwek, lub oleju


Czytaj więcej...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga