Pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej, która posiada twardy, niejadalny korzeń, a jej liście wykorzystuje się najczęściej do celów spożywczych. Drugą odmianą jest pietruszka korzeniowa posiadająca zarówno jadalne liście, jak i korzenie. Oba gatunki zawierają olejki eteryczne, które nadają jej specyficzny smak, oraz zapach. Warto pamiętać o tym, że pietruszka naciowa jest o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż korzenna.
Natkę pietruszki powinnyśmy jeść codziennie. Swietnie komponuje sie z różnymi potrawami. Natka nie tylko jest doskonałą przyprawą, która podnosi walory smakowe potrawy, ale również bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Chociaż pietruszka nie jest jedzona w dużych ilościach, zioło to jest dobrym, naturalnym źródłem:
- karotenu (prowitaminy A) 5.054,00 mcg,
- choliny 12,8 mg,
- kwas foliowy 152,00 mcg,
- niacyna 1,313 mg,
- kwas pantotenowy 0.400 mg,
- ryboflawina 0,098 mg,
- tiamina 0,086 mg,
- witamina A 421,00 mcg,
- Witamina C 133,0 mg,
- witamina E 0,75 mg,
- witamina K 1640,0 mcg,
- wapń 138,00 mg,
- miedź 0,149 mg,
- zelazo 6,20 mg,
- magnez 50,00 mg,
- mangan 0,160 mg,
- fosfor 58,00 mg,
- potas 554,00 mg,
- selen 0,1 mcg,
- sód 56,00 mg,
- cynk 1,07 mg.
Natkę możesz przechowywać zimą w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w plastikowym pojemniczku).
Wlasciwosci natki pietruszki:
Układ krwionośny:
Układ krwionośny:
- potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi,
- regularne spożywanie natki może pomóc w walce z chorobami układu krążenia. Witamina K zapobiega gromadzeniu się wapnia w naszych tkankach, który może prowadzić do miażdżycy, zawalów serca i udaru mózgu,
Bądź piękna naturalnie:
Antynowotworowe właściwości:
- pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak luteolina, oraz flawonoidy, które wyszukują i eliminują wolne rodniki w organizmie,
- potas dobrze wpływa na przemianę materii dzięki czemu pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Antynowotworowe właściwości:
- pietruszka swietnie radzi sobie w walce z rakiem prostaty,
Odporność, właściwości przeciwzapalne:
- pietruszka pomaga w walce z reumatyzmem, oraz astmą,
- likwiuje uporczywy kaszel,
- zawarta w pietruszce witamina C służy jako skuteczny środek przeciwzapalny. Kiedy spożywana regularnie, natka zwalcza początki chorób zapalnych, takich jak degeneracja chrząstki stawowej i kości podstawowej, reumatoidalne zapalenie stawów (choroba powodująca zapalenie stawów),
- umocnienia uklad odpornościowy organizmu,
- witamina C jest niezbędna dla budowy kolagenu - główne białko tkanki łacznej. Ten niezbędny składnik odżywczy nie tylko przyspieszaja zdolność organizmu do naprawy ran, ale również pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
Układ pokarmowy:
- natka ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie,
- radzi sobie z dolegliwościami trawiennymi, wzdęciami, kolkami i gazami,
- aktywizuje do pracy wątrobę.
Inne właściwości:
- jest cenionym promotorem miesiączki, pomaga zarówno w wywołaniu spóźnionej miesiączki, jak też jest ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne,
- rzucie pietruszki jest także dobrym sposobem na zlikwidowanie przykrego zapachu z ust,
- w tradycji ludowej pietruszka była używana także jako lek na bezpłodność, który wzmagał męską potencję,
- oczyszcza organizm - działa moczopędnie.
CIEKAWOSTKI:
***Pietruszka zawiera dwa razy wiecej witaminy C niż cytryna.
***Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki należy dodawać pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa).
***Kobiety w ciąży nie powinny stosować tak dużych ilości, gdyż zioło to posiada właściwości pobudzające macicę. Osoby cierpiące na choroby zapalne nerek powinny również zaniechać używania dużych ilości pietruszki zwyczajnej.
***Pietruszka korzenna zawiera znacznie mniej fosforu, natomiast nie ma w sobie w ogóle sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi. Posiada też mniej witamin i białka.
***Zielone lodyzki pietruszki wykorzystujemy jako skladnik bulionów - mozna je zwiazc nitka, by latwiej bylo je potem odlowic.
***Swieze liscie pietruszki dodajemy zawsze pod koniec gotowania, bo w postaci surowej sa najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Gdy ugotowane przybieraja niezbyt apetyczna forme, a i smak jest taki nijaki.
jejzdrowie zielnik nutritionvalue.org***Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki należy dodawać pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa).
***Kobiety w ciąży nie powinny stosować tak dużych ilości, gdyż zioło to posiada właściwości pobudzające macicę. Osoby cierpiące na choroby zapalne nerek powinny również zaniechać używania dużych ilości pietruszki zwyczajnej.
***Pietruszka korzenna zawiera znacznie mniej fosforu, natomiast nie ma w sobie w ogóle sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi. Posiada też mniej witamin i białka.
***Zielone lodyzki pietruszki wykorzystujemy jako skladnik bulionów - mozna je zwiazc nitka, by latwiej bylo je potem odlowic.
***Swieze liscie pietruszki dodajemy zawsze pod koniec gotowania, bo w postaci surowej sa najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Gdy ugotowane przybieraja niezbyt apetyczna forme, a i smak jest taki nijaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz