Pietruszka


Pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej, która posiada twardy, niejadalny korzeń, a jej liście wykorzystuje się najczęściej do celów spożywczych. Drugą odmianą jest pietruszka korzeniowa posiadająca zarówno jadalne liście, jak i korzenie. Oba gatunki zawierają olejki eteryczne, które nadają jej specyficzny smak, oraz zapach. Warto pamiętać o tym, że pietruszka naciowa jest o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż korzenna. 

Natkę pietruszki powinnyśmy jeść codziennie. Swietnie komponuje sie z różnymi potrawami. Natka nie tylko jest doskonałą przyprawą, która  podnosi walory smakowe potrawy, ale również bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. 

Chociaż pietruszka nie jest jedzona w dużych ilościach, zioło to jest dobrym, naturalnym źródłem: 

  • karotenu (prowitaminy A) 5.054,00 mcg,
  • choliny 12,8 mg,
  • kwas foliowy 152,00 mcg,
  • niacyna 1,313 mg,
  • kwas pantotenowy 0.400 mg,
  • ryboflawina 0,098 mg,
  • tiamina 0,086 mg,
  • witamina A 421,00 mcg,
  • Witamina C 133,0 mg,
  • witamina E 0,75 mg,
  • witamina K 1640,0 mcg,
  • wapń 138,00 mg,
  • miedź 0,149 mg,
  • zelazo 6,20 mg,
  • magnez 50,00 mg,
  • mangan 0,160 mg,
  • fosfor 58,00 mg,
  • potas 554,00 mg,
  • selen 0,1 mcg,
  • sód 56,00 mg,
  • cynk 1,07 mg.
Natka pietruszki to prawdopodobnie najbogatsze źródło witaminy K z całego ziołowego światka.

Natkę możesz przechowywać zimą w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w plastikowym pojemniczku).


Wlasciwosci natki pietruszki:

Układ krwionośny:
  • potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi,
  • regularne spożywanie natki może pomóc w walce z chorobami układu krążenia. Witamina K zapobiega gromadzeniu się wapnia w naszych tkankach, który może prowadzić do miażdżycy, zawalów serca i udaru mózgu,
Bądź piękna naturalnie:
  • pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak luteolina, oraz flawonoidy, które wyszukują i eliminują wolne rodniki w organizmie,
  • potas dobrze wpływa na przemianę materii dzięki czemu pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.

Antynowotworowe właściwości:
  • pietruszka swietnie radzi sobie w walce z rakiem prostaty,


Odporność, właściwości przeciwzapalne:
  • pietruszka pomaga w walce z reumatyzmem, oraz astmą,
  • likwiuje uporczywy kaszel,
  • zawarta w pietruszce witamina C służy jako skuteczny środek przeciwzapalny. Kiedy spożywana regularnie, natka zwalcza początki chorób zapalnych, takich jak degeneracja chrząstki stawowej i kości podstawowej, reumatoidalne zapalenie stawów (choroba powodująca zapalenie stawów),
  • umocnienia uklad odpornościowy organizmu,
  • witamina C jest niezbędna dla budowy kolagenu - główne białko tkanki łacznej. Ten niezbędny składnik odżywczy nie tylko przyspieszaja zdolność organizmu do naprawy ran, ale również pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,

Układ pokarmowy:
  • natka ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie,
  • radzi sobie z dolegliwościami trawiennymi, wzdęciami, kolkami i gazami,
  • aktywizuje do pracy wątrobę.
Inne właściwości:
  • jest cenionym promotorem miesiączki, pomaga zarówno w wywołaniu spóźnionej miesiączki, jak też jest ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne,
  • rzucie pietruszki jest także dobrym sposobem na zlikwidowanie przykrego zapachu z ust,
  • w tradycji ludowej pietruszka była używana także jako lek na bezpłodność, który wzmagał męską potencję,
  • oczyszcza organizm - działa moczopędnie.

CIEKAWOSTKI:
***Pietruszka zawiera dwa razy wiecej witaminy C niż cytryna. 

***Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki należy dodawać pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa).

***Kobiety w ciąży nie powinny stosować tak dużych ilości, gdyż zioło to posiada właściwości pobudzające macicę. Osoby cierpiące na choroby zapalne nerek powinny również zaniechać używania dużych ilości pietruszki zwyczajnej.

***Pietruszka korzenna zawiera znacznie mniej fosforu, natomiast nie ma w sobie w ogóle sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi. Posiada też mniej witamin i białka.

***Zielone lodyzki pietruszki wykorzystujemy jako skladnik bulionów - mozna je zwiazc nitka, by latwiej bylo je potem odlowic.


***Swieze liscie pietruszki dodajemy zawsze pod koniec gotowania, bo w postaci surowej sa najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Gdy ugotowane przybieraja niezbyt apetyczna forme, a i smak jest taki nijaki.




jejzdrowie zielnik nutritionvalue.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga