Składniki:
1 szklanka blanszowanych migdałów
¼ szklanki soku z cytryny
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Umieść migdały w misce i zalej je wodą - pozostaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy odcedz i przemyj pod bieżącą wodą.
(Nic się nie marnuje! Migdały blendujemy razem z 4 szkl. wody. Przeciskamy przez gazę i wyciskamy mleko migdałowe do ostatniej kropli. 'Resztki' wykorzystujemy w następnym kroku).
Do papki migdałowej, dodaj sok z cytryny, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czosnek, sól i 1/2 szklanki zimnej wody.
Miksuj do momentu, gdy uzyskasz bardzo gładką i kremową masę.
Na sitko wyłóż gazę, lub ściereczkę z tetry, a na to przygotowaną masę. Odsącz z nadmiaru wody. Zabezpiecz gumką, lub sznurkiem kuchennym i pozostaw w lodówce na noc.
Rozgrzej piekarnik do 90-95°C.
Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.
Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż uformowaną kulkę sera i lekko ją spłaszcz.
Piecz przez 40 minut. Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.
Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.