Gorzka czekolada

fangle.pl
Gorzka czekolada zaliczana jest do afrodyzjaków i posiada wiele korzyści zdrowotnych, m.in  działa jako przeciwutleniacz poniewaz zawiera flawonoidy. Przeciwutleniacze chronią organizm przed starzeniem sie, spowodowane przez wolne rodniki, które mogą powodować choroby serca. Ciemna czekolada zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy (prawie 8 razy więcej niz truskawki). Flawonoidy również pomagaja zrelaksować ciśnienie krwi poprzez produkcję tlenku azotu, oraz pomaga zbalansowac niektóre hormony w organizmie.

Skład:
  • zawiera witaminy - przede wszystkim witaminy z grupy B: B1, B2, B6, ale także witamina H,
  • oraz mineraly - magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń.

Najważniejsze zdrowotne korzyści to:
  • niższe ciśnienie krwi. Badania wykazały, że spożywanie kilku kosteczek gorzkiej czekolady codzienne, może zmniejszyć ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi,
  • hamują agregację płytek krwi co zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu. Wykazano, ż  ciemna czekolada również zmniejsza zły cholesterol nawet o 10 procent,
  • pobudza produkcję endorfin, które dają poczucie radości,
  • zawiera serotoninę, która działa anty-depresyjne,
  • pobudza pracę mózgu, oraz wpływa na lepszą pamięc,
  • ziarna kakaowca są bogatsze w magnez, niż jakakolwiek inna roślina. Magnez jest ważnym minerałem, który pomaga w regulacji układu pokarmowego, systemu nerwowego i układu krążenia. Ponieważ wiele osób cierpi na ubytki magnezu, dodanie gorzkiej czekolady do diety może poprawić ogólny stan zdrowia,
  • spożywanie czekolady wydłuża życie i zmniejsza zachorowania,
  • badania wykazały, że znajdująca sie w czekoladzie teobromina zapobiega próchnicy zębów,
  • zapobiega nowotworom.

Czy czekolada nie zawiera za dużo tłuszczu?

dietanatak.pl
Dobra wiadomość dla zajadaczy czekolady - niektóre z tłuszczy nie mają wpływu na poziom cholesterolu. Tłuszcze w czekoladzie to kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy.

Kwasy oleinowe to zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które znajduja sie również w oliwie z oliwek. Kwasy stearynowe to tłuszcze nasycone, i jak wykazaly badania, maja neutralny wpływ na poziom cholesterolu. Kwasy palmitynowe wlicza sie także do tłuszczów nasyconych, i to one podnosza poziom cholesterolu i wywoluja ryzyko chorób serca.

Oznacza to, że tylko 1/3 tłuszczów w ciemnej czekoladzie jest zła dla Ciebie.

(!!!) Pamietajmy, czekolada która zwiera wiecej kakao, jest zdrowsza. Gorzka/ciemna czekolada zawiera go aż w 80%.

vikipedia

Maseczka rozjaśniająca z awokado i soku z cytryny

pinterest.com

Bardzo prosta rozjasniajaca maseczka do twarzy z dwóch skladników. Awokado głęboko nawilża, pomoga utrzymać zdrowy i piękny wygląd skóry, odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroni przed nadmierną utratą wilgoci, pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki. Sok z cytryny pomaga usunac przebarwienia, w tym piegi i lekko rozjasnia kolor skóry. 

1 awokado | 1/2 łyżeczki z soku z cytryny

Awokado przekraja wzdłuż, wyciągam pestkę i wydłubuje miąż ze środka. Następnie rozgniatam widelcem na gładką papkę

Dodaje sok z cytryny i mieszamy dokładnie.

Nakladam na 15 minut na oczyszczoną twarz i szyję. Zmywam letnią wodą.

Nawilżająca maseczka do cery dojrzałej z awokado i olejku elemi

Awokado jest świetną bazą na maseczki, ponieważ napakowane jest witaminami. W swoim składzie posiada witamine A, B1, B2, E i D, czyli prawie wszystko czego nasza skóra potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Olejek eteryczny elemi poleca się do cery dojrzałej, suchej. Podobnie jak olej arganowy, redukuje zmarszczki, poprawia elastyczność skóry, pomaga redukować widoczność blizn. Pozytywnie też wpływa na stan psychiczny - koi nerwy, uspokaja. Ma głęboki, lekko ostry, słodki, świeży zapach. 

1 awokado | łyżka oleju arganowego (argania spinosa)| 2-3 kropelki olejku elemi (canarium luzonicum)

Owoc i olejk arganowy umieszczam w pojeminku i blenduję na gładką papkę. Dodaję olejek eteryczny i dokładnie mieszam.

Nakładam na oszyczszoną skórę twarzy. Możesz również nałożyć na szyję.

Tost z awokado i nasionami słonecznika

Szybki i prosty sposób na zdrowe i lekkie śniadanie.


[składniki] (2 tosty)
1 awokado
1,5 łyżki stołowej nasion słonecznika
sól i pieprz
dwie kromki brazowego chleba tostowego, lub zwykłego

[przygotowanie]
Rozgnieć awokado na gładką papkę i dodaj nasiona słonecznika. 
Dopraw pieprzem i solą według własnego uzniania. 
Upiecz chleb i posmaruj smarowidłem z awokado.
Posyp rzeżuchą.


Olejek migdałowy - zrób to sama

lushsg.com
Jest on niestety czasochłonny i wymaga naszej cierpliwosci.

[składniki]
2 szklanki niepalonych migdałów (ilość zależy od preferowanej ilości olejku),
łyżki stołowe oliwy z oliwek

[przygotowanie]
Umieść migdały w mikserze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Rozpocznij mieszanie  na najwolniejszej opcji i stopniowo zwiększaj szybkość.
Nie przejmuj sie, jeżeli migdały zaczną formować się w 'kulkę'. Kontynuuj mieszanie. Po kilku minutach kulka zacznie się rozkładać w kremową pastę
Dodaj olej. Jeśli masz problemy z rozbiciem 'kulki' powinnaś dodać ekstra łyżeczkę oliwy z oliwek. Mieszaj przez kolejną minutę.
Tak otrzymaną substancję umieść w pojemniku i przechowywuj w temperaturze pokojowej przez 1-2 tygodni - olej musi oddzić się od orzechów.
Używaj olejku migdałowego do pielegnacji skóry, oraz do wytworzenia aromatycznych zapachów.


(!!!) Nie wyrzucaj oddzielonych orzechów, gdyż są one jeszcze zjadliwe. Dodaj do niech kilka łyżek oleju rzepakowego, szczyptę soli i trochę miodu. Użyj jako smarowidło na kanapki, lub tosty.

Relaksujaca maseczka do twarzy

Oba olejki eteryczne posiadają uspokajające i relaksujące właściwosci. Stosuj wieczorem, przed pojściem spać, ponieważ olejki pomagają zasnąć, lagodzą stany napięcia. Wygładzą, nawilżą i ujędrnią twoją skórę.  

1 kropelka olejku lawendowego | 1 kropelka olejku rumiankowego | 1 łyżeczka oleju rycynowego | 1 łyżeczka miodu | 2 łyżeczki czerwonej glinki | 1 łyżeczka wody

Wszystkie składniki łączę ze sobą i dokładnie mieszam. Nakładam na oczyszczoną skórę twarz i pozstawiam na 20 minut.
Spłukuję ciepłą wodą.

Delikatna, różana maseczka nawilżajaca do twarzy

Zielona glinka bardzo szybko zastyga, dlatego zawsze przyrządzaj w małych ilościach. Glinka m.in pomaga usunąć wstrętne pory. Aloes łagodzi podrażnienia skóry i wygładza. Antyseptyczny olejek różany wzmacnia naczynia krwionośne, nawiża, zmniejsza zmarszczki i regeneruje. 
Najlepiej stosowac w okresie letnim, ponieważ aloes schładza skórę.


2 łyżeczki wody różanej | 1/2 łyżeczki zelu aloesowego | 1 łyżeczka zielonej glinki | 2 kropelka olejku różanego 


Do niewielkiej miseczki nalewam wodę różaną, dodaję aloes i glinkę. Wszystko dokładnie mieszam drewniana łyżeczką, lub patyczkiem.

Nakładam na oczyszczoną twarz i szyję i trzymam przez 15-20 minut.

Zwilżam ręcznik do twarzy i delikatnie zmywam maseczkę.

Woda różana

Woda różana jest produktem ubocznym destylacji olejku różanego od świeżych płatków róży. Jest stosowana w różnych preparatach leczniczych, a szczególnie w pielęgnacji skóry. 

Czysta naturalna woda różana jest w 100% wolna od sztucznych dodatków i perfum. 

Regularne stosowanie zapobiega m.in przed starzeniem się skóry.

Twarz:
Stosowanie wody różanej, poleca się osobom z suchą skórą. Woda różana oczyszcza skórę, usuwając brud, olej i inne zanieczyszczenia z wnętrza porów skóry. Poprawia strukturę skóry. O dziwo, można ją stosować na każdym typie skóry, nie powodując podrażnienia. Działa jako środek czyszczący, a także jako toner. Z tego tez powodu starożytni Rzymianie zażywali kąpieli różanych.


Picie wody różanej:
Woda różana jest bogata w flawonoidy, przeciwutleniacze, garbniki i posiada niezbędne witaminy takie jak A, C, D, E i B3. 
Prosty pyszny napój może być wykonany przez zmieszanie ekstraktu różanego z kremowym zimnym mlekiem. 

Woda różana jest łagodnym środkiem uspokajającym i antydepresyjnym, wycisza twój umysł. Poprawia nastrój, pomaga zmniejszyć napięcie nerwowe.

Aromatyczna Kuchnia:
Korzyści z wody różanej są szeroko wykorzystywane w różnych kuchniach z całego świata. Woda różana jest najlepiej znana  w kuchni perskiej. Dodaje się ją by poprawić smak i zapach żywności - zwłaszcza ryżu. Jest również powszechnie stosowana w małych ilościach do przyprawiania pokarmów, takich jak lody, bułeczki, ciasta, bułki i budynie. W Indiach, woda róża jest wykorzystywana jako jeden ze składników w większości przysmaków, curry i słodyczyach. 

Korzyści wody różanej

Jako lek:
Woda różana jest znana ze swoich naturalnych właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych.

Ukąszenia owadow:
Stosuj jako masć na ukąszenia owadów. Pomoże pozbyć  sie uczucia swędzenia, zmniejsza stan zapalny i schłodzi miejsce ukaszenia.

Zakażenia skóry:
Woda różana jest stosowana w leczeniu zakażeń skóry, przywróci prawidłowy stan skórze suchej, łuszczącej się,  oraz skórze tłustej. Jest stosowana w stanach zapalnych skóry, na wypryski, w leczeniu ran, oraz oparzen słonecznych.

Woda różana ma własciwosci ściągajace, które zmniejszają zaczerwienienie, lub zapalenie skóry. Spuchnięte zaczerwienione pryszcze mogą być zmniejszone, poprzez przemywanie zanieczyszczonego obszaru twarzy. Co więcej - blizny potrądzikowe mogą być zmniejszone nakładajac mieszanke z olejku z drzewa sandałowego, soku z cytryny i wody różanej.

Zmęczenie oczu:
Na ból, lub zmęczenie oczów, najlepszy będzie okład z wody różanej, który przyniesie kojące uczucie ochłodzenia.

Pielęgnacja włosów:

Woda różana jest stosowana do produkcji srodkow do pielęgnacji włosów, takich jak szampony, czy odzywki do wlosow. Woda różana wzmacnia cebulki, stymuluje wzrost włosów i odżywia skórę głowy, umożliwiając niezakłócony przepływ krwi w skórze głowy, zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów. Woda różana może działać jako wspaniała odżywka do włosów, zapobiegając rozdwajaniu się.

Jako środek dezynfekujący:
Ponieważ ma antywirusowe i antybakteryjne właściwości, woda różana stosowana jest jako środek dezynfekujacy do utrzymania domu wolnego od bakterii i zarazków. 
Użyj spryskiwacza do roślin, wlej do niego wodę różaną i dodaj trochę soli epsom. Możesz nią czyścić półki, blaty, stoły. Wszystko jest naturalne, tańsze i przyjazne dla środowiska.

Peeling z miodu i cukru

myluxmagazine

Składniki:
ł szklanki curku gruboziarnistego,
ł szklanki miodu,
1 łyżka stołowa wody różanej (według preferencji, ja dodałam dla zapachu),
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Wykonanie:
Dokładnie mieszamy cukier z miodem, tak by miód wsiaknał w cukier i utworzyła się jednolita 'papka'. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i wodę rożaną. Jeżeli peeling bedzie zbyt 'solidny' możesz go rozcieńczyć odrobiną wody. Wmasowywuj na wilgotną skorę do 5 minut. Spłukaj letnią wodąStosuj dwa razy w tygodniu.

Rezultat: 
Kryształki cukru pomogą zetrzeć martwy naskórek i wygładzą skórą. Miód odżywi i sprawi ze stanie się ona bardzo delikatna i jedwabiście miękka.

Przyprawy: Kala namak, czarna sól z Indii


W języku hindi kala namak oznacza czarną sól. Charakterystyczną cechą czarnej soli jest jej intenstywny, jajeczny smak.

Kala namak występuje w postaci brązowo-różowych do fioletowo-czarnych kryształów, które po przemieleniu w proszek przybierają barwę jasno rózową.

Kala namak stosowana jest nie tylko w kuchni indyjskiej, ale zastosowanie znalazła również w kuchni wegańskiej - np tofucznica. 

Skład:
Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu z dodatkiem siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. bogutynmlyn.pl





Papryka

free-extras.com
Papryka ma więcej witaminy C niż pomarańcza czy cytryna. Ponadto witamina ta w innych warzywach i 
owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych. W papryce nie. Papryka to doskonałe warzywo na poprawę kolorytu cery i wzmocnienie odporności. 

Skład papryki:

Niektóre właściwości papryki  zależą od jej koloru. 


en.wikipedia.org
Papryka czerwona np zawiera najwiecej beta-karotenu. W ok. 70% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na te prowiatmine. Ponadto to cenne źródło witaminy C. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę - idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia.

Papryka zielona  zawiera spore ilości kwasu foliowego, polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.
Papryka żółta, pomarańczowa - źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.



Papryki wsystkich barw zawierają:
  • witaminy B2, B6
  • witaminę C
  • cenne źródło błonnika,
  • zawiera również witaminę K,
  • składniki mineralne tj.: potas, wapn, fosfor, magnez,  żelazo.
Działanie papryki:
  • luteina i zeaksantyna, które mogą spowolnić rozwój chorób oczu, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej,
  • witamina C obniża ryzyko raka i chroni przed zaćmą
  • witamina B6, która jest niezbędna dla podstawowych reakcji chemicznych w organizmie, w tym z udziałem mózgu i funkcji układu immunologicznego,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika, raka piersi u kobiet,
  • papryka często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi,
  • chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych,
  • wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające kapsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w postaci różnego rodzaju maści, plastrów i mazideł - wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach goścowych, nerwobólach
  • “papryczane” leki są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu.


***

Ciekawostka

evewaspartiallyright

Witaminy i minerały


Jaką rolę odgrywają witaminy i składniki mineralne w żywieniu?

Witaminy

Witaminy pomagają organizmowi zamieniać żywnośc w energię i tkanki. W sumie istnieje 13 witamin: 
  • witamina A,
  • tiamina
  • ryboflawina, 
  • niacyna, 
  • witamina B6, 
  • kwas foliowy
  • witaminę B12 i 
  • kwas pantotenowy, 
  • biotyna
  • oraz witaminy C, D, E i K.

Minerały 
Minerały są potrzebne do wzrostu i utrzymania struktur ciałaPomagają również utrzymać soki trawienne i płyny znajdujące się w i wokół komórek.


Nasz organizm potrzebuje minera
łów w dużych ilościach, a sa to m.in. 

  • wapń, 
  • chlor
  • magnez, 
  • fosfor, 
  • potas, 
  • sód 
  • siarka.
Inne minerały, zwane pierwiastkami śladowymi, są potrzebne w znacznie mniejszych ilościach. Pierwiastki śladowe to 
  • żelazo
  • miedź
  • fluor, 
  • jod
  • selen, 
  • cynk, 
  • chrom,
  • kobalt, 
  • mangan,
  • molibden.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga