Gorzka czekolada

fangle.pl
Gorzka czekolada zaliczana jest do afrodyzjaków i posiada wiele korzyści zdrowotnych, m.in  działa jako przeciwutleniacz poniewaz zawiera flawonoidy. Przeciwutleniacze chronią organizm przed starzeniem sie, spowodowane przez wolne rodniki, które mogą powodować choroby serca. Ciemna czekolada zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy (prawie 8 razy więcej niz truskawki). Flawonoidy również pomagaja zrelaksować ciśnienie krwi poprzez produkcję tlenku azotu, oraz pomaga zbalansowac niektóre hormony w organizmie.

Skład:
  • zawiera witaminy - przede wszystkim witaminy z grupy B: B1, B2, B6, ale także witamina H,
  • oraz mineraly - magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń.

Najważniejsze zdrowotne korzyści to:
  • niższe ciśnienie krwi. Badania wykazały, że spożywanie kilku kosteczek gorzkiej czekolady codzienne, może zmniejszyć ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi,
  • hamują agregację płytek krwi co zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu. Wykazano, ż  ciemna czekolada również zmniejsza zły cholesterol nawet o 10 procent,
  • pobudza produkcję endorfin, które dają poczucie radości,
  • zawiera serotoninę, która działa anty-depresyjne,
  • pobudza pracę mózgu, oraz wpływa na lepszą pamięc,
  • ziarna kakaowca są bogatsze w magnez, niż jakakolwiek inna roślina. Magnez jest ważnym minerałem, który pomaga w regulacji układu pokarmowego, systemu nerwowego i układu krążenia. Ponieważ wiele osób cierpi na ubytki magnezu, dodanie gorzkiej czekolady do diety może poprawić ogólny stan zdrowia,
  • spożywanie czekolady wydłuża życie i zmniejsza zachorowania,
  • badania wykazały, że znajdująca sie w czekoladzie teobromina zapobiega próchnicy zębów,
  • zapobiega nowotworom.

Czy czekolada nie zawiera za dużo tłuszczu?

dietanatak.pl
Dobra wiadomość dla zajadaczy czekolady - niektóre z tłuszczy nie mają wpływu na poziom cholesterolu. Tłuszcze w czekoladzie to kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy.

Kwasy oleinowe to zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które znajduja sie również w oliwie z oliwek. Kwasy stearynowe to tłuszcze nasycone, i jak wykazaly badania, maja neutralny wpływ na poziom cholesterolu. Kwasy palmitynowe wlicza sie także do tłuszczów nasyconych, i to one podnosza poziom cholesterolu i wywoluja ryzyko chorób serca.

Oznacza to, że tylko 1/3 tłuszczów w ciemnej czekoladzie jest zła dla Ciebie.

(!!!) Pamietajmy, czekolada która zwiera wiecej kakao, jest zdrowsza. Gorzka/ciemna czekolada zawiera go aż w 80%.

vikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga