Olejek migdałowy - zrób to sama

lushsg.com
Jest on niestety czasochłonny i wymaga naszej cierpliwosci.

[składniki]
2 szklanki niepalonych migdałów (ilość zależy od preferowanej ilości olejku),
łyżki stołowe oliwy z oliwek

[przygotowanie]
Umieść migdały w mikserze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Rozpocznij mieszanie  na najwolniejszej opcji i stopniowo zwiększaj szybkość.
Nie przejmuj sie, jeżeli migdały zaczną formować się w 'kulkę'. Kontynuuj mieszanie. Po kilku minutach kulka zacznie się rozkładać w kremową pastę
Dodaj olej. Jeśli masz problemy z rozbiciem 'kulki' powinnaś dodać ekstra łyżeczkę oliwy z oliwek. Mieszaj przez kolejną minutę.
Tak otrzymaną substancję umieść w pojemniku i przechowywuj w temperaturze pokojowej przez 1-2 tygodni - olej musi oddzić się od orzechów.
Używaj olejku migdałowego do pielegnacji skóry, oraz do wytworzenia aromatycznych zapachów.


(!!!) Nie wyrzucaj oddzielonych orzechów, gdyż są one jeszcze zjadliwe. Dodaj do niech kilka łyżek oleju rzepakowego, szczyptę soli i trochę miodu. Użyj jako smarowidło na kanapki, lub tosty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga