Żelazo

I tak dopadla mnie - anemia !, która spowodowana jest brakiem zelaza. Dotyka kazdego nas, ale najbardziej narazeni na nia sa wegetarianie, oraz weganie. 

Zaniedbanie, brak czasu spowodowane natlokiem ilosci projektów. Moja skóra stala sie szorstka, brak koncentracji, ospalosc, popekane usta. Nie, mysle sobie cos jest nie tak. Zgooglowalam co mi moze dolegac i padlo wlasnie na niedobór tego pierwiastka.

Postanowilam dzialac, ale nie w postaci sumplementacji zelaza, tylko naturalnie. Wyczytalam gdzies, ze przywrócenie poziomu w organizmie trwa ok 3-4 tygodni. Rzeczywiscie, po 3 tygodniach moja skóra wygladala zdrowo, bylam bardziej energiczna, wlosy nabraly blasku i przestaly wypadac, a popekane kaciki ust nie byly juz popekane. 

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się przeciętnie 4 gramy żelaza. Większość zgromadzona jest w postaci hemoglobiny. 

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu budowy czerwonych krwinek. Pierwiastek ten wchodzi w skład :
- czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny -  pełni bardzo ważną funkcję w transporcie tlenu do krwi. Przez niedobór żelaza organizm wytwarza mniej hemoglobiny przez co zmniejszone jest zaopatrzenie organizmu w tlen, oraz
- jest składnikiem mioglobiny, odpowiedzialnej za magazynowanie tlenu, która jest kompleksem białka znajdującego się w mięśniach i przy pomocy którego, mięśnie mają ciągle dostarczaną energię.  
To właśnie dzięki żelazu krew jest czerwona.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo waha się od 12 do 20 mg (zwykle 8-10 mg dla mężczyzn oraz 18-20 mg dla kobiet). Dawka u kobiet w ciąży i osób starszych jest większa, i powinna wynosić do ok 18-20mg. 

Funkcje żelaza:
  • bierze udział w syntezie mioglobiny,
  • odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu,
  • bierze udział w tworzeniu składników krwi, dzięki temu odpowiada za prawidłowy skład krwi oraz mechanizmy odporności humoralnej i komórkowej,
  • żelazo jest niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin z grupy B,
  • wspomaga proces wzrastania,
  • zwiększa odporność organizmu na choroby,
  • zapobiega zmęczeniu,
  • leczy i chroni przed anemią,
  • przywraca cielisty kolor skórze,
  • potrzebne jest do zachowania zdrowej wątroby,
  • chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami,
  • uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu.


Niski poziom żelaza to:
  • niedokrwistość (anemia) oraz niedotlenienie (omdlenia, zawroty głowy),
  • sucha łuszcząca się skóra,
  • bladość skóry i śluzówek, 
  • niekiedy nudności,
  • łatwe męczenie się przy niewielkim nawet wysiłku,
  • apatia,
  • nadmiernie przyśpieszona czynność serca po wysiłku,
  • skurcze mięśni nóg,
  • nerwowość (ADHD u dzieci),
  • pęknięcia warg i języka (bolesne pęknięcia kącików ust),
  • łamliwe, cienkie włosy, o rozdwojonych końcach, łatwo wypadające,
  • ogólnie złe samopoczucie, przygnębienie,
  • trudność w połykaniu,
  • osłabiona pamięć, utrudniona koncentracja i uwaga, a nawet obniżony iloraz inteligencji.

http://www.gvtc.co.uk


Na niedobory żelaza szczególnie narażone są 
  • kobiety - podczas cyklu miesiączkowego, znacznie ubywa nam żelaza z organizmu
  • dzieci, młodzież w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, a także ludzie starsi, kobiety w ciąży, 
  • wegetarianie i weganie - powinni zwrócić szczególną uwagę na przyswajanie własciwej ilości żelaza

Leczenie niedoboru żelaza trwa, co najmniej trzy tygodnie. 

Zródła niehemowe żelaza:
  • melasa - 1 łyzeczka 3.6 mg,
  • pokrzywa, 
  • tofu - 1/2 szklanki 2.0 mg,
  • pestki dyni - 2 łyzeczki 0.25 mg
  • pestki słonecznika 1.1 mg,
  • warzywa straczkowe 1/2 szklanki: soja 4.4 mg, czarna fasolka 1.8 mg, black eyed peas 2.2 mg, garbanzo 2.4 mg, fasolka czerwona 2.0 mg, soczewica 3.3 mg, pinto beans 2.2 mg,
  • wodorosty 1/2 szklanki: dulse 11.2, kombu 38.6 mg, bori 6.5 mg, wakame 5.8 mg,
  • kiełki pszenicy, 
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • wheat germ 2 łyzeczki 1.4 mg,
  • figi,
  • orzechy: włoskie, orzeszki ziemnie - 1/4 szklanki 1.7 mg, pistacje
  • suszonych owocach 1/4 szklanki(morele 0.9 mg, rodzynki 0.8 mg, sliwki 1.2 mg),
  • brokuły 1.0 mg,  
  • szpinak 1/2 szklanki 3.2 mg,
  • migdały - 1/4 szklanki 1.3 mg,
  • masło migdałowe - 2 łyzeczki 1.1 mg,
Przyswajanie żelaza w postaci trudno niehemowej dochodzi do 5%, ale wzrasta ona aż trzykrotnie, jeżeli do naszej codziennej diety dodamy produkty bogate w witaminę C, bądź bogate w kwas foliowy, kobalt, mangan lub miedź.

***Wchłanianie żelaza, zakłócają nadmierne ilości cynku i witaminy E, natomiast witamina C sprawia, ze organizm łatwiej przyswaja żelazo
***Mleko, kakao, herbata, kawa zmniejszają wchłanianie żelaza.
***Podczas przyjmowania doustnych preparatów żelaza zabarwienie stolca zmienia się na bardzo ciemnobrunatne lub nawet czarne.
***Przedawkowanie - zbyt duże ilości żelaza w surowicy krwi mogą sprzyjać tworzeniu się wolnych rodników i zwiększyć szczególnie u mężczyzn ryzyko chorób krążenia.

www.witaminy-mineraly.pl www.forumginekologiczne.pl www.destro.pl vegetariankids.co.uk

5 DAYS SMOOTHIE: mango + banan

Składniki:
dwa banany,
mango,
ł szklanki mleka,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka stołowa miodu - opcjonalnie.

Przygotowanie:
Owoce obierz ze skórki, pokrój w kostkę, włóż do blendera. Dodaj mleko i jogurt i miksuj.

Orzeźwiajacy krem do cery tłustej z nutą cytrusową

Olejki cytrusowe nie tylko pobudzają nasze zmysły i poprawiają samopoczucie, ale także poprawiają koncentrację i pomagają w sytuacjach stresogennych. Ponadto ich właściwości są bardzo pomoce w walce z cerą tłustą. UWAGA! Olejki cytrusowe sa fototoksyczne - po nałożeniu kremu na twarz, należy unikać słońca przez (minimum) 2h.

15g wosku z jojoba | 15ml wody | 60ml oleju słonecznikowego | 6 kropelek olejku citronella (cymbopogan nardus) | 6 kropele olejku cytrynowego (citrus medica limonum)

Rozpuszczam wosk - wrazm z olejm słonecznikowym umieszczam go w słoiczku, a słoiczek w rondelku z gorącą wodą. Gdy wosk się rozpusci, słoiczek przenosze do pojemnika w zimną wodą. Mieszając, wlewam wodę, kropelka po kropelce. 
Na sam koniec, gdy krem będzie gęstniał, dodaję olejki eteryczne.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Krem do twarzy, cera sucha - olejek rumiankowy i z nasion marchewki

Sucha skóra to utrapienie niejednej z nas. Przy pielęgnacji tego typu skóry, trzeba zachować szczególną uwagę. W poniższym przykładzie na krem do suchej skóry, użyłam bardzo delikatnych olejków, które poprawią krążenie krwi, nawilżą i zregenerują skórę. Olej z nasion marchewki posiada kwasy tłuszczowe, beta karoten, oraz witaminy, które chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Olejek rumiankowy chroni skórę przed nadmierną utratą wody.

15g wosku migdałowego | 15ml wody | 60g oleju z nasion marchewki (daucus carota) | 15 kropelek olejku ruminakowego (anthemis nobilis) 

Wosk i oleje roślinne umieszczam w pojemniku i trzymam w gorącej wodzie, aż wosk się roztopi.

Odstawiam na bok i po kropelce wlewam wodę, ciągle mieszając.

Olejek eteryczny dodaję pod koniec, gdy krem zacznie gęstnieć.

Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Możesz włożyć do lodówki.

Dociski - sposób nr 4

[składniki]
5 tabletek asporyny,
sok z cytryny.



Ok. 5 tabletek aspiryny rozdrobnij i rozpuść w niewielkiej ilości wody, następnie dodaj 1-2 łyżeczki cytryny. Gotowy preparat należy nałożyć na stwardniałą skórę, po czym owinąć szczelnie folią spożywczą, lub bandażem. Okład pozostawiamy na około kwadrans.

Odciski - sposób nr 3

diaryofanutritionist.com
Cytyrna jest bardzo pomocna w walce z odciskami. 

Kroimy zatem cytrynę w grubszy plasterek i przykładamy go w miejsce wystapienia odcisku. Owiń bandażem i pozostaw na jakiś czas,

5 DAYS SMOOTHIE: banan i jagody

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka jagód, świeżych (ewentualnie mrożonych), 

- 1,5 szklanki mleka,
- 2 duże banany - pokrojone.

Przygotowanie:

Połacz wszystkie składniki i włóż do blendera. Zmiksuj i pij.

Na zdrowie (!)


Naturalna apteczka - ból głowy

bettermindbodyspirit.com.au

Ból glowy pojawia sie z róznych powodów. Moze to byc przemeczenie, przekrwienie błony śluzowej nosa, zmeczone oczy (np zbyt dlugie wpatrywanie sie w ekran komputera), czy stres. Bóle glowy mogla równiez byc wywolywane poprzez niewlasciwa postawe, np zle, lub ciagle siedzenie przez komputerem powoduje ból karku i ramion, a co za tym idzie ból glowy.

Przede wszystkim walcz ze stresem, uprawiaj sporty - joga jest niesamowitym lekiem, i staraj sie przebywac czesto na swiezym powietrzu. Gdy siedzisz zbyt dlugo przed komputerem, wyjdz na zewnatrz na 5 minut. Co godzine rób 2 minutowe przerwy od ekranu - daj odpoczac oczom.

Unikaj produktów z glutaminianem sodu (MSG. ang.) - glutaminian sodu dodawany jest do żywności w celu zwiększenia jej smaku. Badania wykazały, że u ludzi, spożywających produkty zawierające ten związek, występuje większe ryzyko pojawienia się miren/bólów glowy. 

Pij dużo wody - wielu ludzi nie dostarcza do organizmu wymaganej ilości wody (2l dziennie), a kawa, alkohol czy kolorowe napoje, powodują odwodnienie organizmu. Zatem, gdy dopadnie cię ból głowy, wypij 2 szklanki wody.

Idz na masaz. Napiete miesnie spowodowane m.in stresem sa glówna przyczyna bólu glowy.

Naturalnymi tabletkami na ból głowy są warzywa/ziola/owoce zawierające:
  • kapsaicynę - jest znana z właściwosci przeciwbólowych i przeciwzapalnych,
  • niacyna - witamina B3, Witamina PP) rozszerza naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi, przez co pomaga złagodzić dolegliwości krążeniowe, w tym bóle migrenowe. Ponadto korzystnie wpływa na system nerwowy, zapewnia spokój psychiczny, koi nerwy, oraz ułatwia zasypianie. Nadmierne spożywanie cukru - słodyczy, napojów słodzonych, soków w kartonach, owoców w puszkach, etc, prowadzi do utraty niacyny i poważnych jej niedoborów w organizmie.
Aromaterapia:

  • lawenda - uspokaja, lagodzi bóle miesni
  • rozmaryn - pobudza i bardzo dobrze wplywa na system nerwowy. Znakomicie radzi sobie z bólem glowy, zapaleniem zatok, czy ogólnym zmeczeniem
  • mieta - ochladza, ozywia, a jej swiezy aromat pomoze w przypadku kataru
Zimne kompresy z pozywszych olejków eterycznych przyniosa ulge. Do niewielkiej ilosci wody dodaj ok 5 kropelek jednego z olejków. Dokladnie wymieszaj i namocz material, który przykladac bedziesz na kark, skron lub czolo.

Lyzke oliwy z olwiek wymieszaj z 2 kropelkami olejku eterycznego. Wmasuj w skronie, czolo, kark.

Jezeli nie masz pod reka olejków eterycznych, zaparz z powyzszych ziól herbatke ziolowa i uzyj jako kompres.


Ziololecznictwo:

  • rumianek
  • rozmaryn
  • mieta
  • kwiat lipy
Zaparz ziolowe herbatki i pij.


Papryczki Chili


Papryczki chili charakteryzują się nie tylko piekielnie ostrym smakiem, ale również tym, ze mają do zaoferowania szereg dobroczynnych właściwości dla naszgo zdrowia. Papryczki chili to aściwości antyrakowe, przecibólowe, przeciwzapalne, wspomagają również układ krążenia, oraz układ trawienny.

Antynowotwór:
  • naukowcy z Nottingham University odkryli, że cząsteczki kapsaicyny działają specyficznie na komórki nowotworowe, powodując ich śmierć. Substancja ta pobudza bowiem komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy) komórek rakowych.


specialtyproduce.com
Na ból:
  • działa pomocniczo w zapobieganiu rozedmy płuc, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • kapsaicynę  wykorzystuje się  do łagodzenia bólów reumatycznych, w chorobie zwyrodnieniowej stawów, 
  • na bóle głowy, migreny.

Właściwości przeciwzapalne:
  • kapsaicyna pomaga w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową.
Przęziebienia:
  • pomaga udrożnić drogi oddechowe i zatoki,
  • ułatwia rozrzedzić śluz, 
  • działa wykrztuśnie, 
  • ułatwia oddychanie podczas kataru.

Korzystny wpływ na układ pokarmowy:
  • pikantna papryczka chili przyspiesza przemianę materii, przez co powinna być stosowana przez osoby, będące na diecie, ponieważ działa na organizm odchudzająco (dodawaj do potarw),
  • jedzenie chili może mieć bardzo pozytywny wpływ dla ludzi z nadwagą lub cierpiacych na cukrzycę. Badania potwierdziły, że spożywanie chili może pomóc znacząco w kontroli poziomu cukru po spożyciu posiłku,
  • pobudzają żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, 
  • wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.
Wspomaga układ krążenia:


  • poprawia stan zdrowia serca, 
  • ulepsza i pobudza krążenie krwi, zachowując jej odpowiedni poziom,
  • rozrzedza krew, oraz rozpuszcza skrzepy,
  • pomaga chronić przed udarami, zatorami, atakami serca,
  • obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi. 


***Mrożone papryczki tracą część swoich wartości, więc warto dodawać świeże papryczki do potraw.

http://w-spodnicy.ofeminin.pl
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl

Masło shea (shea butter)



Organiczne masło shea to olej roślinny wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku shea (Vitellaria paradoxa). Organiczne, nieprzetworzone masło shea ma w sobie masę właściwości, które  pomogą ci cieszyć się naturalnym i pięknym wyglądem twojej skóry.

Dlaczego warto zainteresować się masłem shea:

Piękna, zdrowa skóra:
  • masło shea zawiera wiele kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do utrzymania wilgoci i elastyczności skóry (pomaga zredukować rozstępy). Rozstępy pojawiają gdy następuje szybki wzrost masy, np ciąża. By pozbyć się rozstepów, stosuj organiczne masło shea, co najmniej trzy razy dziennie,
  • pomaga zredukować zmarszczki: nawilża, zwiększa krążenie(powoduje to zwiększenie dopływu krwi do i ze skóry), ujędrnia, oraz pomaga prawidłowo oddychać skórze, 
  • pomaga odnowić komórki skory, 
  • wykazuje właściwości zmiękczające,
  • zawiera również kwas cynamonowy, który chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.


Na choroby skóry:
Masło Shea to zródlo dużych ilości witaminy A, E i F:

  • witamina A jest istotna dla poprawy wielu chorób skóry, w tym przebarwienia, egzema i zapalenie skóry, blizny, oparzenia,
  • skutecznie radzi sobie z wypryskami, uciążliwymi wysypkami, oraz trądzikiem,
  • stosowanie organiczego masła shea sprzyja zmniejszaniu podrażnienia łuszczycy.

Ból mięśni

  • masło Shea jest również świetnym środkiem na ból mięśni, ponieważ zawiera naturalną substancje zwaną  stigma sterol. Uwalnia napięcie i obrzęk, zwalcza zakwasy, sztywność i bóle mięśni, działa relaksujaco i kojąco na zmęczone mięśnie. Wcieranie masła shea w skórę przed rozpoczęciem treningu, może pomóc zapobiec bólom mięśni.


Stosuj:
  • po depilacji/goleniu nóg/pach/bikini. Również panowie powinni skorzystać z nawilżających właściwości organicznego masła shea - jako balsam po goleniu,
  • aby zapobiec podrażnieniom delikatnej skóry dziecka,
  • w zimie, gdy skóra twarzy narażona jest na niekorzystny wpływ zimnego powietrza,
  • również podczas lata - masło shea wzmocni obronę skóry przez promieniowaniem słonecznym,
  • używaj jako odżywki do włosów - szczególnie zalecane podczas wakacji, gdy spędzamy aktywnie czas w basenie/morzu/jeziorze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_shea
http://www.sheaworld.com

Witamina C



Witamina C (kwas skrobiowy), jest w organizmie głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, co oznacza, że  nie jest zatrzymywana w organizmie. Jest ona konieczna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka.  Organizm nie może sam wytworzyć witaminy C, a jej resztki usuwane są wraz z moczem. W celu uzupełnienia jej poziomu, lub niedoboru, musimy przyjmować ją każdego dnia, w postaci świeżych, oraz właściwie przetworzonych owoców i warzywów. Mieszkańcy dużych miast, powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy C, ponieważ, tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, niszczy kwas skrobiowy.

Korzyści z przyjmowania witaminy C:

Piękna skóra:
  • witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu. Kolagen jest białkiem, które buduje nową skórę (wpływa na wzrost tkanek)ścięgna, wiązadła i naczynia krwionośne, oraz jest odpowiadzialny za właściwe nawilżenie, sprężystość, oraz jędrność skóry - dieta bogata w witaminę C opóźnia proces starzenia i pojawiania się zmarszczek, oraz stymuluje lepsze ukrwienie - uczestniczy w regeneracji witaminy E, oraz z pomocą witamy E neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników,
  • tworzy chrząstki i kości,
  • lekko poprawia koloryt skóry,
  • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,

Wzmacnia system odpornościowy:
  • przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny,
  • łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby (podczas pierwszych objawów przeziebienia, zajadaj produkty bogate w witaminę C),
  • chroni przed szkorbutem,
  • u cukrzyków podwyższa odporność, oraz reguluje poziom glukozy we krwi,
  • działa przeciwalergicznie,
  • chroni przed substancjami rakotwórczymi,
  • odgrywa dużą rolę w uaktywnianiu się witaminy B9 (kwasu foliowego),
  • zwiększa odporność na choroby zakaźne.


Rany, stłuczenia:
  • pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • uczestniczy w zabliźnianiu ran, 
  • odbudowuje chrząstkę stawową,
  • pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.


Dobre samopoczucie:
  • bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”,
  • chroni przed skutkami stresu,
  • obniża cholesterol.
Inne:
  • witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, 
  • zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, kobaltu i rtęci,
  • pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek.

Pokarmy bogate w witamine C:
  • warzywa kapustne(czerwona, biała, kalarepa, brukselka, kalafior, brokuły) i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny, owoc dzikiej róży - jak równiez suszone platki róży),
  • ziemniaki,
  • żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi) 
  • owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy)

Co wpływa na polepszenie wchłaniania

witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk.


WIEDZIAŁAŚ ?


***Osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi potrzebują więcej witaminy C.

***Witamina C jest bardzo wrażliwa na powietrze, wodę, i temperaturę. Poprzez gotowanie (nawet przez kilka minutżywności bogatej w ten składnik, około 1/4 witaminy C może zostać utracona. Ten sam stopień utraty następuje, gdy zamrażamy warzywa i owoce. Gotowanie owoców i warzyw przez dłuższy okres czasu (10-20 minut), może doprowadzić do utraty ponad połowy całkowitej zawartości witaminy C. Ponadto owoce i warzywa w puszkach, mają tylko 1/3 pierwotnej zawartości witaminy C. Jedz zatem pokarmy bogate w witaminę C tylko w postaci surowej, ponieważ jest to najlepszy sposób, aby zmaksymalizować spożycie witaminy C.
www.expertscolumn.com www.witaminy.biz www.pzc.pl

Ananas


Ananas... naładowany witaminami (1 szklanka, 165 g): 

  • 78.87 mg C - 105% RDA,
  • 0.13 mg B110.8% RDA,  
  • 0.18 mg B610.6% RDA,
  • 29.70 mcg kwas foliowy - 7.4% RDA, 
oraz minerałami:

  • 1.53 mg mangan -76.5% RDA,
  • 0.18 mg miedz20.0% RDA,
  • 2.31 g błonnik9.2% RDA,
to nie tylko owoc promujący zdrowie, ale również uczta dla podniebienia. Mniam.

Zdrowe i silne kości i stawy:
Ananas jest bogaty w mangan, minerał, który ma kluczowe znaczenie do rozwoju silnych kości i tkanki łącznej. 1 szklanka świeżego soku z ananasa daje prawie 80% zalecanej dzienniej dawki tego pierwiastka. Jest to szczególnie przydatne dla osób starszych, dzieci, oraz sportowców. 
Ponadto bromelina (enzym proteolityczny, rozkładający białka na aminokwasy)  wykazuje właściwości przeciwzapalne, które pomagają w leczeniu niektórych chorób zapalnych (szczególnie polecane sportowcom) - ananasy mogą łagodzić obrzęk, zmniejszyć stan zapalny stawów, czy przyśpieszyć gojenie się ran, siniaków i stłuczeń. Regularne spożywanie co najmniej pół szklanki świeżego ananasa codziennie łagodzi w/w bóle. 

Zapobiega chorobm i wzmacnia system odpornościowy:
Witamina C, jest w organizmie głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, chroniącym wszystkie obszary wodne organizmu przed wolnymi rodnikami, które atakują i uszkadzają komórki. Mangan jest odpowiedzialny za produkcję energii i obronę przeciwutleniaczy, za gojenie się ran, a także utrzymuje zdrową skórę. Enzym bromelina, pomaga w walce z przeziębieniami. Nabawiłaś się kaszlu, kataru, zapalenia zatok, lub masz katar sienny ?? wypij sok ze świeżego ananasa (lub zjedzsam owoc).

Ulga dla żołądka:
Dzięki bromelinie, ananas reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, oraz zwalcza jego infekcję, łagodąc niestrawność, zgagę i utrzymuje go w czystości. 


Jama ustna:

Świeży sok z ananasa zmniejsza wzrost płytki nazębnej, a jedzenie tego owoca wzmocni dziąsła, które pomogą zachować zdrowe i mocne zęby.

Wzrok:
Ananas pozwala zwalczyć zwyrodnienie plamki żółtej, dolegliwości, która jest główną przyczyną utraty wzroku w dorosłych, spowodowana przez uszkodzenie siatkówki. Włączenie do swojej diety ananasów, może zmniejszyć tę chorobę aż o 35%. Dzieje się tak, ponieważ owoc ten zawiera beta karoten.

Skóra

Biotyna (biotyna uczestniczy w procesie tworzenia glukozy, z kolei glukoza jest najłatwiej przyswajalnym cukrem przez nasz organizm i przede wszystkim jest bardzo odżywcza dla naszego mózgu) zawarta w ananasach pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy, działa  oczyszczająco, nadajac jej piękny wygląd (bromelina spełnia ważną rolę w procesie usuwania toksyn z organizmu). Ponadto ananas spowalnia starzenie, odbudowuje splot kolagenowy regenerując komórki. Ananas pomoże w przebarwieniach skóry. Ponadto osoby które często się opalają powinny jeść ananasa, gdyż działa zbawiennie na nasza skórę.


Wyhoduj ananaska:

***Więcej info: ukorzenienie-rozety-ananasa




***Jeżeli czujesz zawirowania i mdłości o poranku, zacznij dzień od świeżego soku z ananasa.

***Unikaj ananasów w puszce, gdyż zanurzone w słodkim syropie zawierają wielokrotnie więcej kalorii niż świeże ananasy - wybieraj te w soku naturalnym.


www.naturalnews.com www.3fatchicks.com www.ananasy.za.pl http://fitnesi.pl http://www.whfoods.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga