Wegańska kruszonka z rodzynkami, cynamonem i orzechami nerkowca

Wow !!

Krótko: pysznie, pysznie, róbcie :)

Polecam !!!


Składniki:
1 szklanka rodzynek - możesz też yć suszonych śliwek, lub fig, albo dżemu (dla leniwych)
2 szklanki mąki 
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 kostka masła roślinnego
1 szklanka brązowego cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki orzechów nerkowca (jeżeli nie masz pod ręką, użyj migdałów, orzechów włoskich etc)



Przygotowanie:
Rodzynki i ½ szklanki cukru zalewam szklanką wrzącej wody i gotuję przez 15 minut, odcedzam i blenduję.

W międzyczasie, wrzucam do miski 7 kolejnych składników i dokładnie mieszam. 
Oddzielam 2 szklanki z owsianego ciasta i łączę z pokruszonymi orzechami nerkowca.

'Masę' bez orzechów rozprowadzam na foremkę (miałam tylko 23cm x 23cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze wyrównuję powierzchnię, lekko ugniatam i wstawiam do nagrzanego na 190 C piekarnika. 

Po 10 minutach wyciągam z piekarnika i rozprowadzam zmiksowane rodzynki, a na wierzch rozprowadzam część ciasta z orzechami nerwkowca.

Wkładam spowrotem do piekarnika i piekę jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego!


All lives matter

Source: internet

Domowe wegańskie pesto


Pesto, to jeden z moich ulubionych zielonych sosów. Niestety nie znalazłam jeszcze wegańskiego pesto, dlatego postanowiłam zrobić SWOJE!!! Weganie nie odmawiają sobie niczego (chyba;))

Składniki:
1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Przygotowanie bez większych udziwnień - wrzucamy wszystkie składniki do robota kuchennego i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Bon apetite wegańskie misiaki :)


Sałatka: jarmuż, cieciorka, czerwona kapusta, nasiona słonecznika


Bomba minerałowa na talerzu !!! 
Zdrowo, lekko, pożywnie, a do tego totanie 
RAW ! 
Wcinamy !

Składniki:
100g jarmużu
1-2 puszki ciecierzycy
pół czerwonej kapusty - posiekana
1/3 szklanki pestek słonecznika
oliwa czosnkowa - zrób ją sama

Przygotowanie:
Jarmuż szatkuję,'gotuję na parze' przez 7 minut. Odstawiam na bok.
Ciecierzycę płuczę i odcedzam.
Czerwoną kapustę szatkuję.

Wrzucam wszystkie składniki do miski, wsypuję słonecznik, skrapiam oliwą czosnkową, doprawiam do smaku i dobrze mieszam.
Smacznego ludziska !!


Dressingi do sałatek

~~~~~~~~1~~~~~~~~
Sojoczosnek


Składniki:
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małym naczynku łączę wszystkie składniki i blenduje. Doprawiam do smaku. 
Finito :)


~~~~~~~~2~~~~~~~~
Karob sauce

[składniki]
1 łyżka syropu z chleba świętojańskiego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku -  przeciśnięte
pół łyżeczki ziaren gorczycy - rozgniecione
łyżeczka nasion sezamu

[przygotowanie]
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj z sałatką.

Smarowidło z ciecierzycy, hummusa i warzyw


Wiem, wiem. Ostatnio na moim blogu dużo wege przepisów. Podejrzewam, że mam WWK - wege wena kuchenna.

Dziś o 8 rano postanowiłam zrobić smarowidło na pieczywo z ciecierzycy - albo upgraded hummus z warzywami.

Pasta jest przepyszna ! W smaku przypomina sałatkę jarzynową z majonezem - eeee ? :)




Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 marchewka
2 łyżki dymki, lub szczypiorku
hummus z karmelizowanej cebulki
papryka w proszku - opcjonalnie
nasiona słonecznika, lub dyni
1 ząbek czosnku
sól i pieprz


Przygotowanie:
 Cieciorkę przepłukuję i odcedzam. Marchewkę ścieram i razem z cieciorką 'niedokładnie' blenduję - można użyć widelca.
Dodaję szczypiorek, starty na tarce czosnek, oraz hummus. Doprawiam do smaku i mieszam dokładnie. Odstawiam do lodówki na pół godziny przed podaniem.

Smacznego !!


Syrop cebulowo-miodowy na bolące gardło


Składniki:
średnia cebula
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Cebulę kroję w kosteczkę i zalewam miodem. Odstawiam na kilka godzin.

Syropek ma całkiem przyjemny, słodki smak. 

Naturalne liście zatopione w akrylu

 Tak, jedno z wielu twórczych epizodów w moim żywocie :) Biżuteria wykonana z naturalnych liści, zatopionych w akrylu.








Makaron z cukinia

Ufff, a już obawiałam się, że nigdy nie zjem spaghetti, lub makaronu z serem.
Przez przypadek znalazłam wegański makaron gryczany (gluten frei ;)) w cenie raczej racjonalnej! Zatem, cieszę się moim 24-tym dniem weganizmu (bez ograniczeń), a dziś na obiad makaron z cukinia!

Składniki:
150g wegańskiego makaronu penne
3 średnie cukinie
1 czerwona papryczka chilli - 2 dla ostrości
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula - pokrojona w kosteczkę
wegański ser parmezan
sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotuję na pół twardo.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, oraz przeciśnięty czosnek. 
Cukinie dokładnie myję i ścieram na dużych oczkach. 
Dodaję do usmażonej cebulki i gotuję na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka, a woda całkowicie odparuje (10-15 minut). 
Dodaję posiekane chilli, szczyptę soli i pieprz.
Dodaję łyżkę masła roślinnego (opcjonalnie - lecz z masłem lepiej smakuje :)) i ugotowany makaron. Dokładnie mieszam i gotuję przez ok. 5 minut.
Nakładam na talerz i posypuję startym parmezanem.

Smacznego !

Travel is the only thing you buy that makes you richer


Zupa krem!! brokuły i biała pietruszka


Panna Fliper stwierdziła, że ugotowała bardzo smaczną zupę z brokuła i białej pietruszki. Hmm, biała pietruszka ? Napewno nie smakuje! :) Ok, dawaj przepis to zrobię, bo jestem ciekawa co to za wynalazek. 

Zupa zrobiona i rzeczywiście jest niesamowicie przepyszna!! Kremowa i szybka w przygotowaniu. Zrobiłam ją tyci inaczej - mały update. Nie dziwię się, ze jej współlokatorka poprosiła o dwie miseczki (ja też dzisiaj zjadłam 2 porcje;)). 

Składniki:
wywar - dwie marchewki, kawałek selera i cebuli, pietruszka, wegeta, por, natka pietruszki, sól, pieprz
dwa średnie brokuły
3 pietruszki

Przygotowanie:
Gotuję bulion warzywny, a w międzyczasie 'kroje' pietruszkę w paseczki, używając obieraczki do ziemniaków. 
Smażę paseczki na jednej łyżce oliwy z oliwek, aż pietrucha się zarumieni. 
Wyciągam włoszczyznę z gotowego wywaru i wrzucam do niego różyczki brokuła, oraz podsmażoną pietruszkę. Gotuję ok. 10-15 minut, a następnie miksuję i gotuję jeszcze na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiam do smaku.

Et voila !
Podaję z pieczywem.

Banan, mięta, nasiona chia


Składniki:
1 szklanka mleka
dwa banany
3 listki mięty
łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Blendujemy i pijemy.

Bądź piękna NATURALNIE.

Peeling mietowy z lekką nutką czekoladową z olejem z pestek winogron



Peeling przepięknie pachnie, połaczenie mięty i czekolady - ideał ! Olej z pestek winogron regeneruje uszkodzona skórę, oraz pomocny jest w redukowaniu widoczności rozstępów. Mięta pomaga na bóle głowy, ból mięśni, czy przeziębienia. Cukier jak to cukier, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, jedynie co robi dobrze to usuwa martwy naskórek.

Peeling warto stosować rano - poranny, energetyzujący prysznico-peeling - mięta pobudza do działania.


1/2 szklanki brązowego cukru | 1 łyżeczka kakao | 5-7 łyżek oleju z pestek winogron | 10-14 kropelek olejku miętowego 

Dokładnie mieszam wszystkie składniki i nakładam na skórę ciała i twarzy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga