Trzykrotka – Tradescantia


Moja ulubiona roslina !

łatwa w uprawie

rosnie dobrze w jasnym i ciemniejszym pomieszczeniu

można ją rozmnażać przez cały rok

optymalnym stanowiskiem dla tych gatunków jest stanowisko raczej półcieniste, latem rozproszone światło

Przez okrągły rok mogą rosnąć w normalnej temperaturze pokojowej


zima: minimum 12C

podlewanie - miękką wodą, zraszanie lisci - regularnie

nawożenie umiarkowane

narażona na mszyce, ale tylko wówczas, gdy jest bardzo osłabiona np. przez zbytnie nasłonecznienie, lub stojąc w przeciągu

podłoże: można użyć ziemi uniwersalnej, choć u barwnych odmian dobrze dodać troszkę piasku





Rozmnażanie trzykrotki jest bardzo łatwe.

Odrywamy pęd i wsadzamy do ciemnego pojemnika z wodą.

Gdy pojawią się korzenie, przenosimy roślinki do doniczki.



Tosty z humusem z karmelizowanej cebulki, awokado i pestkami słonecznika


Wiem, znowu żarcie ;) ale ten tost jest tak smaczny, że muszę się nim podzielić !! 
Tost is made by mój Marcin - smaków eksperyment.


Składniki:
chleb tostowy
humus z karmelizowanej cebulki
awokado
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pieczywo opiekam.
Nakładam humus(duuuużo), a następnie miąż z awokado.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Yum, Yum, Yum !!



SUNDAY vegetarian (po mojemu) ROAST



Moja (nie tylko wegetariańska) wersja Sunday Roast !

Pure ziemniaczane z mlekiem sojowym i prażoną cebulką - pyszności !!
Ziemniaki (ze skórką) gotuję, odcedzam, dodaję trochę mleka sojowego, łyżkę masła roślinnego i ugniatam. Doprawiam do smaku i wrzucam prażoną cebulkę. Dokładnie mieszam.

Yorkshire pudding z brązowym sosem i warzywami.
Yorkshire puddings kupiłam gotowe, ale można też zrobić własną wersję - przepis tutaj(ang).
Sos też na leniucha, bo z torebki.
Wsypuję zawartość do garnuszka, dodaję wodę i wrzucam 4 łyżki mrożonych warzyw - groszek i marchewka. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Polewam YP.

Wegetariańska wersja pieczeni/steak z brązowym sosem i smażoną cebulką.
Tutaj zarówno bez większego wysiłku, ponieważ pieczeń wegetariańską kupiłam gotową - #quorn takie cos. Podejrzewam, że produktów tej firmy nie ma jeszcze na polskim rynku, ale pieczeń można śmiało stworzyć z tofu, albo seitan. Do tego znowu sosik na leniucha ;)
Cebulkę smażę na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, doprawiam do smaku, wlewam sosik, dodaję pieczeń i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut.

Kiszone ogórki, oraz pure z zielonego groszku.
Gotuję ok. 5 łyżek mrożonego groszku, odcedzam, doprawiam do smaku i ugniatam na pure - podawać ciepły.
Jestem Wege - niczego sobie nie odmawiam :)

Sałatka z komosy ryżowej, sosu sojowego i świeżej kolendry


Składniki:
1/2 szklanki ugotwanej komosy ryżowej
1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
1 szklanka edamame (lub zielony groszek)
1 czerwona papryka 
pół szklanki startej marchewki
ogórek pokrojony w kosteczki - 1 szklanka

Dressing:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (ja użyłam hemp oil)
łyżeczka ryżowego octu winnego (ja użyłam białego, zwykłego)
2 łyżeczki posiekanej dymki
1/4 szklanki posiekanej kolendry
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Dressing: W naczynku łączę wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Komosę ryżową gotuję przez 7 minut, odsączam z nadmiaru wody i odstawiam.

Szatkuję pozostałe składniki i przerzucam je do miski.

Dodaję ostudzoną komosę ryżową i polewam całość sosem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Smacznego !




Przepis zaczerpnięty z: twopeasandtheirpod.com

Miauczek


Nie kupuj - adoptuj !
 Miauczki - to cudowne zwierzaki. 





Nie zdawałam sobie z tego sprawy, dopóki nie znalazłam tej przybłędy.


Never buy animals!
Please adopt!!


Burger wegetariański kurak, kiszone ogórki, pasta oliwkowa, czerwona cebulka, szpinak


BurgerMania dopadła nas w poprzednim tygodniu i tak co drugi dzień na obiado-kolację był wegetariański burger. Ten, który stworzyłam przez przypadek, to ciekawa mieszanka smaków.

Składniki:
dwa wegetariański kurak 'chicken STYLE' burgery #quorn 
dwa ogórki kiszone
garść szpinaku
2 buły burgerowe
pasta z kalamata oliwek
czerwona cebula

Przygotowanie:
Warzywka kroje w talarki.
Burgery i bulki opiekam w piekarniu.
Smaruje, nakladam, jem.

Smacznego wegetariańskie łakomczuchy.



I can sew ! so made skirt :)


MAJESTIC !!!!!!!!!!!

Nie pozwól mi zniknąć z tej planety.
http://wall.alphacoders.com/big.php?i=410044


Słonie odczuwają empatię, wykazują ogromną troskę o innych, pocieszają swoich zestresowanych kolegów głosem i dotykiem. 


Słonie są altruistami. Odnotowano wiele przypadków, kiedy pomagały nie tylko sobie nawzajem, ale także innym zwierzętom: „Pomagają sobie nawzajem, a nawet osobnikom innego gatunku. Były przypadki, gdy słonie wyciągały z bagna młodego nosorożca”


source: internet

Konflikty między pojedynczymi osobnikami rozstrzygane są na ogół w sposób pokojowy. Zwierzę stojące niżej w hierarchii stada ustępuje zazwyczaj stojącemu wyżej, kiedy tylko dostrzeże, że ten wykonuje niebezpieczne gesty, takie jak zwijanie trąby czy wzbijanie tumanów kurzu.

http://www.animalnational.com/facts-about-african-elephants/
Słonie zawsze żyją w grupach rodzinnych.

Słonie afrykańskie to cholernie inteligentne zwierzęta. Są również niewiarygodnie emocjonalne. Podobnie jak człowiek, słonie odczuwają utratę swoich bliskich towarzyszy oraz rodziny.

Po śmierci jednego członka reszta stada zbiera się nad martwym ciałem by pogrążyć się wspólnie w żałobie. 


http://www.earthtimes.org/conservation/tracking-down-elephant-poachers/85/

Największym zagrożeniem dla słoni jest człowiek. Słonie są zagrożone w wyniku niszczenia środowiska i kłusownictwa. Zabijanie dla kości słoniowej, skór i mięsa, nierzadko dla sportu doprowadziło do spadku populacji słoni z kilku milionów do 700 tys. osobników w 1989.

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82o%C5%84_afryka%C5%84ski
http://thefad.pl/content/zaloba-w-swiecie-sloni

Szybka przekąska, wrap z hummusem, marchewką, ciecierzycą, nasionami słonecznika, zieleniną


Dopadł Cię głód ? Zjedz wrap z warzywami. 
Do przyrządzenia warzywnego wrap, potrzeba nam ok 5 minut.
Jest piekielnie smaczny i pożywny.

Składniki: (2 porcje)
2 placki
pół puszki ciecierzycy
garść zieleniny - szpinak, lub sałata
łyżka nasion słonecznika
1 marchewka - starta na średnich oczkach
2 łyżki hummusu z karmelizowanej cebulki, lub zwykłego.

Przygotowanie:
Placka smaruję humusem, do środka pakuję warzywa, doprawiam solą i pieprzem i zawijam.

No ShamPOOPoo, ułatwiam sobie życie

Tydzień 1

Dobra, w końcu to zrobiłam !!! Nie mam ich zbyt wiele, ale odstawiłam kolejny chemczny kosmetyk z użycia. WHOOOHOOOO!! Na dzień obecny (jeszcze) kupuję pastę do zębow, mydło, oraz od czasu do czasu malowidła na twarz - ale te cruel free!! 


Myslałam o tym 'eksperymencie' już od kilku miesięcy, ale jakoś zabrać się za niego nie mogłam, nie wiedzieć czemu. Przecież to takie proste..... i tanie!! No i co najlepsze - działa !!

Na sofce siedzi leń ! :-)

Tak, odstawiłam shamPOOPoo !!

Wieki temu czytałam o kobietach, ktore od milionów lat nie używają shamPOOPoo, a ich włosy są w rewelacyjnej formie. So here I go !!


Zaprzestałam z stosowania z shampoopoo m.in:
  • firma Pantene produkująca szampon, który używam od wieków, TESTUJE NA ZWIERZETACH - firmy testujące na zwierzętach - Shame on you, ja od Was już nic nie kupię!
  • szampony zawierają niezłą mieszankę chemiczną - skład szamponu,
  • szampony dosłownie wyżerają naturalną ochronę włosów - myj częściej, więcej, częściej, więcej - błędne koło,
  • produkcja kosmetyków nie jest przyjazna środowisku.

Moja naturalna metoda: 


Soda oczyszczona jako szampon, oraz ocet jabłkowy jako odżywka. Rewelacyjnie, efektowanie i naturalnie.

1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłej wody. Napełniam drugą szklankę do połowy ciepłą wodą i dodaję 1 łyżkę octu jabłkowego.

Najpierw na głowę wlewam mieszankę z sodą, delikatnie wcierając w skorę i włosy, po czym dokładnie zmywam. Wlewam następnie mieszankę z octem i wmasowuję we włosy, po czym rownież obficie spłukuję
Możesz dodać ulubiony olejek zapachowy.
Miłej zabawy :)


Tydzień 1
Soda oczyszczona jest produktem o lekko zasadowym pH. Posiada właściwości nabłyszczające, odświażające, czyszczące, rozjaśniające, oraz ma łagodne właściwości złuszczające

Soda nie jest produktem toksyczym  i jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Porzeba mega ilości sody oczyszczonej by zniszczyła nasze włosy i skórę głowy. 

PS. Sodę oczyszczoną można wykorzystać też do wybielania zębów, by złagodzić ukąszenia owadów, jako peeling, by schłodzić oparzenie słoneczne, czy zwalczyć ból gardła. 



2-3 mycia w tygodniu, w zupełności wystarczą.



Ocet jabłkowy to naturalny i delikatny kwas, który poprawi cyrkulację skórylikwidując nadmiar łoju na głowie - zapobiega przetłuszczaniu się włosów, pozostaiając włosy świeższe na dłużej. Ocet jabłkowy zamyka łuski włosów i sprawi, że będą lśnić. Płukanki z octu jabłkowego wzmocnią Twoje włosy i zapobiegną ich wypadaniu. Dodatkowo posiada wiele minerałow.



PS. Ocet jabłkowy używamy na dolegliwości skórne, oparzenia, lub na lepsze trawienie.
















Tydzień no 2: dalej nie używam shamPOOPoo.

Zalety:
  • częstotliwość mycia włosów znacznie się zmniejszy,
  • włosy staną się bardziej błyszczące i miękkie,
  • zaoszczedzisz kupę kasy :)
Minusy:
  • moje źle się układają - grzywka agrrrr,
  • i troszku są naelektryzowane.

Naturalne środki czystości: orzechy piorące zamiast chemicznego proszku do prania

Tak, zdrobiłam to !! Jestem coraz bliżej zostania kompletnie 'zieloną Mo'. Kolejny chemiczny środek czystości wypad z mojego domu !!! Papa, proszek do prania - kupiłam naturalne orzechy piorące. Wydaje się śmieszne. Tak samo zareagowałam, gdy usłyszałam, że mama znajomej, używa orzechów do prania. Orzechów? Wtf? 

A tu proszę, okazuje się, że orzechy piorące były od wieków używane w Indiach i Nepalu jako środek do prania i stają się coraz bardziej popularne w Europie. 

Orzechy są zbierane i rozłupywane. Usuwany jest środek, a następnie łupinki są suszone, aż do uzyskania ciemnego koloru.  Skorupki orzechów są naturalnie bogate w saponinę, która jest naturalnym detergentem. Gdy łupinki zetkną się z wodą, tworzy się delikatny roztwór mydlany, który odtłuszcza, myje i oczyszcza. 

Zalety z ekoPRANIA:

  • nie zawierają substancji chemicznych, dlatego nie wywołują alergii, ani nie podrazniają skóry,
  • orzechy, użyte raz w praniu, mogą być używane do kilku kolejnych prań,
  • nie zanieczyszczają środowiska,
  • są bardziej ekonomiczne niż zwykły proszek - producent pisze, że wystarczy mi na 480 prań - I am looking flipping forward to that !
  • nie wymagają używania zmiękczacza - po praniu ubrania są wystarczająco miękkie,
  • nie testowane na zwierzętach.


***Do białego prania warto dodać sody oczyszczonej, gdyż wzmocni to efekt wybielania.

***Lupinki są bezzapachowe, dlatego polecam dodać kilka kropelek ulubionego olejku zapachowego - DIY zapach !

Jak prać z orzechami:
  • 5-7 łupinek włóż do płóciennej torebeczki i zwiąż ją,
  • torebeczkę ze skorupkami wkładamy do pralki razem z praniem,
  • odpal pralkę.


Orzechy piorące można również wykorzystywać do:

  • do pielęgnacji roślin - wywar działa bakteriobójczo,
  • do mycia ciała i włosów,
  • do sprzątania,
  • do zmywania w zmywarce, czy jako płyn do naczyń.

http://ekokobieta.blogspot.co.uk

Jagody, jeżyna, truskawki


Jeden z moich ulubionych smoothie ! 
Napakowany witaminami i minerałami.
Jeżeli nie masz świeżych owoców, użyj mrożonych.

Składniki:
szklanka truskawek
1/4 szklanki jeżyn
1/2 szklanki jagód
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Owoce myję, wkładam do blendera, wsypuję nasiona chia, wlewam mleko i blenduję.
***użyj mniej/więcej mleka sojowego, by uzyskać preferowaną konsystencję
Yum, yum, yum.


5 DAYS SMOOTHIE: 
blueberry, blackberry, strawberry

One of my favorite smoothie! 
Packed with antioxidants, vitamins and minerals. 
If you do not have fresh fruit, use frozen. 

Ingredients: 
cup of strawberries 
1/4 cup of blackberries 
1/2 cup blueberries 
1 and 1/2 cup soy milk 
teaspoon of chia seeds 

Preparation: 
Wash fruits, drain and put into a blender. Add chia seeds, pour in milk and blend. 

*** use less / more soy milk to get your preferred consistency 
Yum, yum, yum.

Kate Cooper: The power of willful ignorance


When you’re in the supermarket, you don’t want to think about where those products have come from. You don’t want to think about how those animals have been reared, how they’ve been treated. The power of willful ignorance cannot be overstated. This is systemised cruelty on a massive scale and we only get away with it because everyone is prepared to look the other way. Kate Cooper

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga