Kanapersy z piekielnia ostrą pastą, serem wegańskim i smażonymi pieczarkami z pietruszką


Rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek, pieczarki kroję i smażę, aż nadmiar wody wyparuje, a pieczarki lekko się zarumienią. Dodaję soli, pieprzu, papryczek chilli. Pod koniec smażenia wrzucam łyżkę pokrojonej natki pietruszki.
Pieczywo pełnoziarniste (może byc zwykle, lub tostowe) smaruję pastą #Jambalaya, nakładam plasterek sera #violife i usmażone pieczarki.

#PleaseGoVegan :) 

Bergenia sercowata (Bergenia Moench)


rodzaj długowiecznych bylin z rodziny skalnicowatych, osiągające do 0,5 m wysokości

tworzy mocne, do połowy wystające ponad powierzchnie gleby kłącze

różowo-liliowe kwiaty bergenii, osadzone na grubym pędzie kwiatowym, pojawiają się od kwietnia do maja

łatwe w uprawie

bardzo odporna na niesprzyjające warunki uprawy i wytrzymała na mrozy

dobrze rośnie na glebach wilgotnych: np w pobliżu zbiorników wodnych

stanowisko: w słońcu, lub w cieniu

rozmnazanie: przez podział roślin wczesną wiosną, lub przez podział półzdrewniałego kłącza na odcinki 8–10 cm


https://pl.wikipedia.org/wiki/Bergenia
http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/bergenia-sercowata,5_137/

Cykoria - zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata

dhconcerts.wordpress.com
Warzywo to posiada rozetę o kruchych liściach. Ich barwa jest kremowobiała u nasady i żółtawa na końcach. Cykoria ma mięsisty korzeń, który się suszy i praży, a następnie rozdrabia na proszek. Proszek ten używany jest jako substytut kawy. Nie zawiera kofeiny.

Cykoria charakteryzuję sie gorzkawym smakiem. Przeważnie jest podawana w postaci sałatek, ale możemy ją też zapiekac, lub dusic. Jest niskokaloryczna i posiada wiele drogocennych składników. 

Cykoria: skład

  • składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo,
  • beta karoten, witaminy B1, B2, B5 kwas foliowy B9, witamina C, K, 

Układ pokarmowy:

  • pobudza apetyt - intybina stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, oraz żółci,
  • inulina poprawia prace jelit,
  • żółć wspomaga trawienie,
  • pomocna przy problemach układu pokarmowego: zatwardzenia, oraz wzdecia,

Układ moczowy

  • w stanach zapalnych układu moczowego
  • warzywo jest moczopedne: oczyszcza organizm z toksyn

Skóra:

  • pomaga w problemach skórnych: opryszczka, łuszczyca, oraz trądzik,
  • łagodzi podrażnienia skóry

Bądz piekna z cykorią:

  • napój z suszonej cykorii ułatwia zasypianie, zaś podawany z mlekiem zwiększa przyswajalność białka i magnezu,
  • zmniejsza zmarszczki, 
  • wzmacnia strukturę włosów i paznokci,
  • wzmacnia organizm,
  • poprawia przemianę materii,
  • przyspiesza spalanie tłuszczów.

Ponadto:

  • stosowana do usprawniania czynności trzustki, 
  • w leczeniu wątroby, oraz woreczka żółciowego,
  • w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, hemoroidów,
  • podagra (dna moczanowa).

Crassula multicava


Tofu na slodkOstro





[składniki]
3/4 szklanki bialego octu winnego
1/2 szklanki cukru
3-4 zabki czosnku, przeciśnięte
łyżki platkow chilli
sól do smaku

[przygotowanie]
Ocet winny i cukier gotuję przez ok 5 minut, okazjonalnie mieszając. Sciągam z ognia, dodaję resztę składników i odstawiam do ostygnięcia.
Marynuję tofu i odstawiam do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
Następnie obtaczam w bułce tartej i wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek.

Tofu + sos sojowy


Najprostszy sposób na pyszne tofu to to marynowane w sosie sojowym - bez udziwnień i na szybkości.

Odsacząm tofu z nadmiaru wody i kroję a plastry o grubości 0.5 cm.
Polewam sosem sojowym, doprawiam pieprzem i chilli. Odstawiam na 10 minut.

Rozgrzewam olej i smażę z każdej strony na złoty kolor.


#PleaseGoVegan :)

Adopt and become a Hero


Takie pieknosci mozna 'znalezc' w schroniskach.
Always #Adopt never buy

URBAN JUNGLE IDEAS

http://fallfordiy.com/blog/2015/04/22/diy-ladder-shelf-hack/
http://www.carolhayesmanagement.co.uk/artist/sally-cullen/interiors
http://www.stylemepretty.com/living/2015/04/24/garden-harvest-supper-club/
http://www.remodelista.co

Kiełbasa


Oczywiście roślinna, z karmelizowaną cebulką, musztardą własnej produkcji, buleczką z makiem i pomidorami z oregano, a co tam :)
#PleaseGoVegan :)
Collect moments, not things

Roślinne Dogs


Sezon na BBQ nie jest u nas jeszcze otwarty, ponieważ ostatnio pogoda płata figle - w ciągu tygodnia jest pięknie (do 18C), a na weekend oczywiście pada, hey! Hot dogs zatem zrobiliśmy w piekarniku, ale niebawem napewno pojawią się na grilu.

[składniki]
parówki roślinne
bułki na hot dogi
sosy wg własnego uznania: BBQ, ketchup, chilli sos, musztarda, marynowana (kiszona) cebulka w sosie, itp
1 średnia cebulka
warzywa: cokolwiek lubicie, lub macie w lodówce :)
tofu
smoked liquid 


[przygotowanie]
Cebulkę kroję w kostkę, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą z olwiek, doprawiam pieprzem i sosem sojowym i podsmażam, aż cebulka się zeszkli. Sciągam z ognia.

Tofu rozdrabniam palcami, polewam smoked liquid, dobrze mieszam, doprawiam solą i pieprzem i smażę, aż tofu lekko się zarumieni. Sciągam z ognia i odstawiam na bok.

Parówki podsmażam przez chwilkę na patelni.

Kroję warzywa.

Przekrojone bułki smaruję sosem z marynowanej cebulki (użyj innego sosu), wkładam parówki, posypuję usmażoną cebulkę i tofu.

Układam na foremkę i zapiekam w 190C.

Po 10-15 minutach wyciągam hot dogi, polewam sosem BBQ, lub jakimkolwiek innym, dodaję pokrojone warzywa i JEM.

Smacznego :)


#PleaseGoVegan :)

Chilli con Soczewica


Dwa dni temu miałam ochotę na coś ostrego. Na soczewicę zarówno. Curry (O NIE!!) troszkę mi się znudziło - przez ostatnie dwa tygodnie, dzien w dzień curry. Myślałam też o chilli con corn, ale nie miałam 'soja mielonego'. Postanowiłam jednak nie wynurzac nosa z doma, ponieważ strasznie wiało, a ja nie chciałam mieć potarganej fryzury. 

Soczewica, soczewica, chilli, soczewica?

Chilli z soczewicy zatem - a czemu nie?! w końcu niedziela, nie może nie wyjsć, bo najgorsze w niedzieli co moze byc to to ze się konczy...

Wszystko całkiem zajebiscie :)


 [składniki]
1,5 szklanki żółtej soczewicy - zmieszałam z zieloną soczewicą, bo zółtej mi niestety zabrakło
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek selera naciowego
zielona papryka - może być czerwona, lub pomarańczowa
liść laurowy
1 suszona, lub świeża papryczka chilli
ł łyżeczki chilli w proszku
sól i pieprz
sos sojowy
oliwa z oliwek
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 pomidor

Wywar: 4 szklanki przegotowanej wody, ziarenko smaku, liść laurowy, sos sojowy, ziele anigelskie

[przygotowanie]
Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę, papryczkę chilli i liść laurowy. Smażę, aż cebulka się zeszkli.

Przygotowuję wywar warzywny i wlewam do całości - dzis na szybkości, z ziarenka smaku i sosu sojowego.

Dodaję soczewicę, pokrojony pomidor, przecier pomidorowy, oraz chilli w proszku. 

Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmiękknie.

Odławiam pomidory, wraz z niewielką iloscią sosu i soczewicy i miksuję na gładką masę. Wlewam ponownie do całosci - zagęszczam troszkę chilli.

Gotuję przez chwilkę, doprawiam i serwuję.
Można podawać z pieczywem, lub ryżem.




#PleaseGoVegan

Ricky Gervais

I'm sticking my neck out for wildlife.
#RickyGervais


Roślinny gulasz w chlebie


Wczoraj wspominałam weekendową wycieczkę do Pragi, która miała miejsce wieki temu. Wspominałam, ludzi których poznalismy, pinty, które wypiliśmy i miejsca, które odwiedziliśmy. Zapragnęłam by czeski klimat pojawił się na chwilkę w moim domu, dlatego zrobiłam roślinną wersję jednej z potraw, którą jadłam podczas tego pobytu... Gulasz w chlebku.

Zamiast mięsa zwierzęcego, użyłam zamiennika z soi o smaku kurczaka - innego nie mamy. Szczerze, nie mam pojęcia, czy można podobne produkty dostać w PL. Jeżeli można, to super. Jeżeli nie, nic się nie dzieje - po prostu dodaj więcej pieczarek. 

Wyszło pysznie, cruel free i bardzo łatwo.

[składniki]
chicken style bites - opcjonalnie
500g pieczarek
kawałeczek selera naciowego
pół papryki - użyłam pomarańczowej
jedna marchewka
3-4 szklanki wywaru - przepis znajdziesz tutaj 
mąka
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy

2 bochenki okragłego chlebka

[przygotowanie]
Przygotowuję rosołek.
Warzywa odcedzam.
Marchewkę kroję w talarki i zostawiam w rosolku.

Rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masełka roślinnego.
Kroję pieczarki i wrzucam na patelnie.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. 
Dodaję liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i owoca jałowca
.
Smażę, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Dodaję kuraka sojowego i pokrojoną w kosteczkę paprykę i seler i smażę przez ok. 10-15 minutek, mieszając, by nic się nie przypaliło.

Calość zalewam rosołkiem i gotuję na bardzo małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Doprawiam do smaku.

Następnie zagęszczam sosik: dwie łyżki mąki łączę z chochelką wywaru. Dokładnie mieszam, by nie było gródek i przelewam przez sitko do całości. 
(Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki).

Delikatnie odcinam wierzch z każdego bochenka.  Wybieram cały środek. Z wydrążonego środka i wierzchu można zrobić grzanki - nic się nie marnuje. 
Do bochenkowych miseczek wlewam gotowy gulasz.


#PleaseGoVegan :)

URBAN JUNGLE IDEAS

http://www.desiretoinspire.net/blog/2014/6/4/darlinghurst-apartment.html
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/
http://www.stocksy.com/134086
https://www.etsy.com/listing/117301254/guerrilla-gardening-slingshot-seed-bomb?utm_source=Pinterest&utm_medium=PageTools&utm_campaign=Share
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga