May love be on your plate


Młode ziemniaczki - kto ich nie kocha, z jarmużem i orzechami brazylijskimi


młode ziemniaczki | jamruż | sól i pieprz | oliwa z oliwek | 3 orzechy brazylijskie

Ziemniaki - można zeskrobać skórkę, ja byłam zbyt leniwa - przmywam i gotuję w osolonej wodzie przez 7 minut. Odczedzam, przerzucam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, opruszam solą i pieprzem i piekę przez 10 minut w 200C. 
Zmniejszam temperaturę do 150C, dodaję umyty i posiekany jarmuż wraz z oliwą i startymi orzechami.
Piekę przez 20-25 minut.



Maseczka do twarzy z sody oczyszczonej i soku z cytryny


soda oczyszczona | sok z cytryny

Mieszamy skladniki w proporcji 1:1 do momemntu az powstanie gladka papka. 
Nakladamy na czyszczona skóre twarzy na 15 minut, poczym zmywamy letnia woda.

Soda:
oczyszcza, wygladza, pomaga zmniejszyć ilość wągrów na skórze. Nie nalezy jej stosowac w przypadku cery suchej lub naczynkowej - soda niestety wysusza.

Cytryna: 
rozjasnia, likwiduje przebarwienia, posiada wlasciwosci antybakteryjne, wygladza skóre, usuwa martwe komórki naskórka.

Scrub z cukru, oliwy z oliwek i tymianku


1/2 szklanki cukru | łyżka świeżego tymianku | 5 łyżek oliwy z olwiek | opcjonalnie: łyżka soku z cytryny

Połącz wszystkie składniki i wmasuj w wilgotną skórę ciała. Zmyj.

Mgiełka na wzrost włosów


garść świeżej mięty | 2 gałązki rozmarynu | wrząca woda

Zioła zalewam wrzątkiem i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przelewam do spray-butelki i spryskuję włosy.


Rozmaryn: 
jest bogaty w antyoksydanty, pobudza wzrost włosów, hamuje ich wypadanie - pobudza krążenie, wygładza i nabłyszcza włosy.

Mieta:
 wzmacnia włosy 

Kanapersy z guacamole, pieczonej kukurydzy i kolendry



1 awokado | łyżka soku z cytryny/limonki | kolba kukurydzy | pieczywo | swieża kolendra | sól i pieprz

Rozgniatam awokado, dodaję soku z cytryny/limonki, doprawiam solą i pieprzem. Smaruję pieczywo.

Kukurydzę gotuję w osolonej wodzi, odsączam. Dodaję masełko i podsmażam z każdej strony. Można też zgrilować. Odkrajam ziarna kukurydzy i nakładam na guacamole.

Kolendrę siekam i posypuję nią kanapersy.

Smacznego.




#PleaseGoVegan :)

Szybki scrub z cukru i soku z limonki


Sok z 1 limonki | cukier

1 łyżkę cukru łączę z wycisniętym sokiem z limonki, nakładam i delikatnie wcieram w skórę. Zmywam letnią wodą.

Limonka ma działanie rozjaśniające i jest bogata w witaminę C, która spowalnia procesy starzenia się komórek. Skóra stanie się gładsza, zdrowsza i elastyczniejsza.

Lody weganskie, kokosowo bananowe


Wegański Parmigiano-Reggiano czyli parmezan z orzechów nerkowca


1 i 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych | 1/2 szklanki orzechów nerkowca | szczypta soli i pieprzu 

Umiescić wszystkie składniki w naczynku i zmiksować.
Posypać dania z makaronów, zupy, kanapki, lub salatki.

Smalczyk z cebulki i jabłek

Wakacje, wakacje... i pracowity czas w kuchni. Sloneczko, lezak i pyszne potrawy. Tak my to lubimy !!

Bazowałam na przepisie Michaliny z ogrodnatalerzu.blogspot.co.uk. Troszkę przekombinowałam, bo zabrakło mi 2 produktow (nie wiem jak to się stało...). 

Nie ma co ukrywać, wyszło pysznie.



1 kwasne jabłko | 1.5 średniej cebulki | ząbek czosnku | 1/4 szklanki oliwy z oliwek | łyżka masła roślinnego | sól i pieprz | 5-7 suszonych śliwek | szczypta oregano 

Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. 

Po ok. 7 minutach dodaję pokrojone jabłko w skórce i śliwki. Dodaję oregano, łyżkę masełka i ewentalnie doprawiam do smaku. 

Duszę przez ok. 10-15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Smalczyk przekładam do szklanych słoiczków i odstawiam na bok do ostygnięcia.

Koperkowy hummus z zapiekaną papryką i orzechami włoskimi

Przygotowanie smarowidła nie należy do najszybszych, ale też zbytnio nie napracujemy się przy nim. Wyszło ciekawie - koperek i orzechy, hmm? Hummus podaję z chrupięcym pieczywem z dodatkową porcją koperku on top. By było zdrowiej, wrzuć na kanapkę liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka, lub rzodkiewki. A czemu nie. Hummus można również zajadać jako dip, maczając w nim seler naciowy, lub pokrojony ogórek.


2 czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki | 100g orzechów włoskich | oliwa z oliwek | ok 4 łyzek jogurtu roślinnego |  2 suszone pomidorki 1 łyżeczka soku z cytryny | 1 łyżka posiekanego koperku | sól i pieprz


Rozgrzewam piekarnik do 200C. Paprykę kroję, usuwam pestki, myję. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem, wrzucam do naczynka żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 15 minut. 
Zmniejszam temperaturę do 180C i dodaję orzechy - piekę przez kolejne 15 minut.

Wyciagąm z piekarnika i odstawiam na 10 minutek do ostygnięcia. 
Dodaję suszone pomidorki i miksuję na gładki krem. 
Wrzucam pozostałe składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.


#PleaseGoVegan :)

Tosty z serem, jagodami i nasionami chia - mistrzostwo

Kupiłam sandwich maker, ponieważ brakowało w moim życiu tostów z rozpływającym się serem. Od trzech dni jem .. co? ciepłe kanapeczki. 
Ser w platerkach, który użyłam to oczywiście #violife, który różni sie od zwykłego sera, tym że jest #CrueltyFree
Ser idealnie się roztapia, a w połączeniu z ciepłymi jagodami powstaje poezja smaku. Do tego nasionka chia, które 'dadzą' zdrowego kopniaka na poczatek dnia. Zapraszam.


4 kromki pieczywa | garść jagód | 2 plasterki sera wegańskiego | nasiona chia | opcjonalnie: miód, lub syrop z agawy

Jagody myję i rozgniatam. Dodaję nasion chia, opcjonalnie miodu, lub syropu z agawy.
Układam po plasterku sera na kromce chleba i rozsmarowuję jagodową papkę.
Przykrywam drugą kromką, zapiekam i wcinam !


Sedum spathulifolium purpureum






Monster Plate, zdrowy zawrót glowy na talerzu


Rukola
Awokado
Pomidor 
Wedzone #Tofu
Marchewka
Dymka
Kwiaty szczypiorku
Slonecznik
Oliwa z oliwek

Drosera, rosiczka, pielęgnacja


Rosiczka bardzo dobrze się rozwija w miejscach przewiewnych i półcienistych - nie wystawiaj jej na pełne słońce

Dobrze rozwija się w warunkach o dużej wilgotności - podlewamy ją dość obficie, ale nie przesadzaj, ponieważ nadmiar wody wywoła procesy gnilne.

Woda do podlewania powinna być miękka i pozbawiona wszelkich związków chemicznych - destylowana lub przygotowana woda z kranu (odstana)

Odpowiednia temperatura latem to 18-22 C, natomiast zimą 13-17 C

Najlepszym podłożem jest ziemia torfowa i mech torfowy - zatrzymuje wilgoc

Rosiczki nie potrzebują nawożenia

Liście pokryte są włoskami oblepionymi lepką wydzieliną trawienną

Jak w prosty sposób rozmnożyć sukulenty


Kto nie uwielbia tych magiczncyh roślinek, o geometrycznych kształach i cudownych kwiatach? Ja zapałałam wielką miłością do sukulentów podczas podróży do Portugalii - plaże porośnięte kaktuso-podobnymi roślinami z barwnymi kwiatami. Cudowne. Od tamtej pory przywożą mi sukulenty z Devon i w takim kraju jak brak-słońca-UK, posiadanie ich w domu jest.... możliwe!!! Mam już całkiem pokaźną kolekcje, do której ciągle przybywa nowy członek grupy. Postanowiłam też spróbować powiększyć roślinna rodzinkę poprzez rozmnażanie.

Proces ten jest bardzo prosty, lecz wymaga czasu. Mój pierwszy sukulencik zaczął być widoczny po kilku tygodniach - a miałam się już poddać!


Liście powinny być zdrowe i nieuszkodzone. Odrywam je bardzo delikatnie i układam na papierze, lub materiale. Liście muszą wyschnąć.



Ustawiam w słonecznym miejscu i zostawiam je na około 2 tygodnie, po czym przerzucam do pojemnika z ziemią.

Minimalna pielegnacja to kolejny atut tych roślin. Wszystkie cacti, sukulenty podlewam raz na tydzień. To samo robię w przypadku liści: skrapiam niewielką ilością wody każdy listek.


Baby succulents powinny zacząć pojawiać się po około 6-7 tygodniach.

G.Drzewiasty



Małe sukulenciki zaczną wypuszczać korzenie, a stary liść uschnie. Gdy nowe roślinki odłaczą sie naturalnie od suchego liścia, można je przesadzić do pojemnika.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga