Nasturcja

Nie mam pojecia co to jest, ale wyglada ZACNIE :)


Wielkie dzięki raz jeszcze za info odnośnie 'co to za roślinka'. Zrobiłam mały research i nasturcja wygląda zacnie. Wyrosło ich jeszcze kilka, ale skąd się wzieły nie mam pojęcia. Wiem, brzmi dziwacznie. Podejrzewam, ze mogłam dawno, dawno, dawno temu kupić ziarenka nasturcji, zakopałam, ale ponieważ nic nie wyrosło, olałam. Ziemi nie zmieniałam, więc jest tam niezły mix, bo wrzucam różności :) Kupiłam nowe ziarenka, z tą rożnicą że zaczęłam o nie dbać - regularne podlewanie, nasłonecznienie etc. Czy mogły się ziarenka 'zahibernować'? :) Druga opcja to kupno nasion, na którym widniała zła nazwa. Nie mniej jednak roślina jest baniowa ! 


pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej

rośliny jednoroczne, o płożących lub pnących pędach, dorastajace do ok 3m wysokosci

posiadają talerzowate, tarczowate, niemal okrągłe  liście, które rosną na końcach długich i cienkich ogonków

piękne i duże kwiaty występuja w kolorach żółtym, pomarańczowym, niebieskim, purpurowym

stanowisko: miejsce dostatecznie słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru

gleba: lekka, średnio żyzna, ciepła, niezbyt wilgotna - na żyznej glebie i w cieni rośnie silnie, ale za to słabiej kwitnie

na ogół nie znoszą niskich temperatur ani terenów podmokłych

najlepsze jest stanowisko słoneczne

nie lubią przesadzania i trudno przyjmują się na nowym stanowisku, dlatego sadzimy je w miejscu stałym

rozmnażanie: rośliny wysiewa się bezpośrednio do gruntu w IV, V, punktowo, kiełkują po 2-3 tygodniach. 

liście jak i kwiaty są jadalne. Ma pikantny smak. Z niedojrzalych nasion można zrobić kapary. 





www.swiatkwiatow.pl
https://bialczynski.wordpress.com
http://www.e-ogrody.pl

May love be on your plate


Młode ziemniaczki - kto ich nie kocha, z jarmużem i orzechami brazylijskimi


młode ziemniaczki | jamruż | sól i pieprz | oliwa z oliwek | 3 orzechy brazylijskie

Ziemniaki - można zeskrobać skórkę, ja byłam zbyt leniwa - przmywam i gotuję w osolonej wodzie przez 7 minut. Odczedzam, przerzucam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, opruszam solą i pieprzem i piekę przez 10 minut w 200C. 
Zmniejszam temperaturę do 150C, dodaję umyty i posiekany jarmuż wraz z oliwą i startymi orzechami.
Piekę przez 20-25 minut.



Maseczka do twarzy z sody oczyszczonej i soku z cytryny


soda oczyszczona | sok z cytryny

Mieszamy skladniki w proporcji 1:1 do momemntu az powstanie gladka papka. 
Nakladamy na czyszczona skóre twarzy na 15 minut, poczym zmywamy letnia woda.

Soda:
oczyszcza, wygladza, pomaga zmniejszyć ilość wągrów na skórze. Nie nalezy jej stosowac w przypadku cery suchej lub naczynkowej - soda niestety wysusza.

Cytryna: 
rozjasnia, likwiduje przebarwienia, posiada wlasciwosci antybakteryjne, wygladza skóre, usuwa martwe komórki naskórka.

Scrub z cukru, oliwy z oliwek i tymianku


1/2 szklanki cukru | łyżka świeżego tymianku | 5 łyżek oliwy z olwiek | opcjonalnie: łyżka soku z cytryny

Połącz wszystkie składniki i wmasuj w wilgotną skórę ciała. Zmyj.

Mgiełka na wzrost włosów


garść świeżej mięty | 2 gałązki rozmarynu | wrząca woda

Zioła zalewam wrzątkiem i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przelewam do spray-butelki i spryskuję włosy.


Rozmaryn: 
jest bogaty w antyoksydanty, pobudza wzrost włosów, hamuje ich wypadanie - pobudza krążenie, wygładza i nabłyszcza włosy.

Mieta:
 wzmacnia włosy 

Kanapersy z guacamole, pieczonej kukurydzy i kolendry



1 awokado | łyżka soku z cytryny/limonki | kolba kukurydzy | pieczywo | swieża kolendra | sól i pieprz

Rozgniatam awokado, dodaję soku z cytryny/limonki, doprawiam solą i pieprzem. Smaruję pieczywo.

Kukurydzę gotuję w osolonej wodzi, odsączam. Dodaję masełko i podsmażam z każdej strony. Można też zgrilować. Odkrajam ziarna kukurydzy i nakładam na guacamole.

Kolendrę siekam i posypuję nią kanapersy.

Smacznego.




#PleaseGoVegan :)

Szybki scrub z cukru i soku z limonki


Sok z 1 limonki | cukier

1 łyżkę cukru łączę z wycisniętym sokiem z limonki, nakładam i delikatnie wcieram w skórę. Zmywam letnią wodą.

Limonka ma działanie rozjaśniające i jest bogata w witaminę C, która spowalnia procesy starzenia się komórek. Skóra stanie się gładsza, zdrowsza i elastyczniejsza.

Lody weganskie, kokosowo bananowe


Wegański Parmigiano-Reggiano czyli parmezan z orzechów nerkowca


1 i 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych | 1/2 szklanki orzechów nerkowca | szczypta soli i pieprzu 

Umiescić wszystkie składniki w naczynku i zmiksować.
Posypać dania z makaronów, zupy, kanapki, lub salatki.

Smalczyk z cebulki i jabłek

Wakacje, wakacje... i pracowity czas w kuchni. Sloneczko, lezak i pyszne potrawy. Tak my to lubimy !!

Bazowałam na przepisie Michaliny z ogrodnatalerzu.blogspot.co.uk. Troszkę przekombinowałam, bo zabrakło mi 2 produktow (nie wiem jak to się stało...). 

Nie ma co ukrywać, wyszło pysznie.



1 kwasne jabłko | 1.5 średniej cebulki | ząbek czosnku | 1/4 szklanki oliwy z oliwek | łyżka masła roślinnego | sól i pieprz | 5-7 suszonych śliwek | szczypta oregano 

Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. 

Po ok. 7 minutach dodaję pokrojone jabłko w skórce i śliwki. Dodaję oregano, łyżkę masełka i ewentalnie doprawiam do smaku. 

Duszę przez ok. 10-15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Smalczyk przekładam do szklanych słoiczków i odstawiam na bok do ostygnięcia.

Koperkowy hummus z zapiekaną papryką i orzechami włoskimi

Przygotowanie smarowidła nie należy do najszybszych, ale też zbytnio nie napracujemy się przy nim. Wyszło ciekawie - koperek i orzechy, hmm? Hummus podaję z chrupięcym pieczywem z dodatkową porcją koperku on top. By było zdrowiej, wrzuć na kanapkę liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka, lub rzodkiewki. A czemu nie. Hummus można również zajadać jako dip, maczając w nim seler naciowy, lub pokrojony ogórek.


2 czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki | 100g orzechów włoskich | oliwa z oliwek | ok 4 łyzek jogurtu roślinnego |  2 suszone pomidorki 1 łyżeczka soku z cytryny | 1 łyżka posiekanego koperku | sól i pieprz


Rozgrzewam piekarnik do 200C. Paprykę kroję, usuwam pestki, myję. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem, wrzucam do naczynka żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 15 minut. 
Zmniejszam temperaturę do 180C i dodaję orzechy - piekę przez kolejne 15 minut.

Wyciagąm z piekarnika i odstawiam na 10 minutek do ostygnięcia. 
Dodaję suszone pomidorki i miksuję na gładki krem. 
Wrzucam pozostałe składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.


#PleaseGoVegan :)

Tosty z serem, jagodami i nasionami chia - mistrzostwo

Kupiłam sandwich maker, ponieważ brakowało w moim życiu tostów z rozpływającym się serem. Od trzech dni jem .. co? ciepłe kanapeczki. 
Ser w platerkach, który użyłam to oczywiście #violife, który różni sie od zwykłego sera, tym że jest #CrueltyFree
Ser idealnie się roztapia, a w połączeniu z ciepłymi jagodami powstaje poezja smaku. Do tego nasionka chia, które 'dadzą' zdrowego kopniaka na poczatek dnia. Zapraszam.


4 kromki pieczywa | garść jagód | 2 plasterki sera wegańskiego | nasiona chia | opcjonalnie: miód, lub syrop z agawy

Jagody myję i rozgniatam. Dodaję nasion chia, opcjonalnie miodu, lub syropu z agawy.
Układam po plasterku sera na kromce chleba i rozsmarowuję jagodową papkę.
Przykrywam drugą kromką, zapiekam i wcinam !


Sedum spathulifolium purpureum






Monster Plate, zdrowy zawrót glowy na talerzu


Rukola
Awokado
Pomidor 
Wedzone #Tofu
Marchewka
Dymka
Kwiaty szczypiorku
Slonecznik
Oliwa z oliwek

Drosera, rosiczka, pielęgnacja


Rosiczka bardzo dobrze się rozwija w miejscach przewiewnych i półcienistych - nie wystawiaj jej na pełne słońce

Dobrze rozwija się w warunkach o dużej wilgotności - podlewamy ją dość obficie, ale nie przesadzaj, ponieważ nadmiar wody wywoła procesy gnilne.

Woda do podlewania powinna być miękka i pozbawiona wszelkich związków chemicznych - destylowana lub przygotowana woda z kranu (odstana)

Odpowiednia temperatura latem to 18-22 C, natomiast zimą 13-17 C

Najlepszym podłożem jest ziemia torfowa i mech torfowy - zatrzymuje wilgoc

Rosiczki nie potrzebują nawożenia

Liście pokryte są włoskami oblepionymi lepką wydzieliną trawienną

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga