Pasta e fagioli






Going vegan this year... ?

Nie zapomnij o Tofu :)

Kremowa zupa brokułowa z rzeżucha i orzeszkami piniowymi


Brokuł najbardziej mi smakuje w postaci kremu. Zupa to idealnie rozwiaząnie. Ze szczyptą pikantnej domowej rzeżuchy, oraz delikatnych orzeszków piniowych zawsze poprawia mi dzień... Do tego pajda świeżego chleba z pieca... z oliwa z oliwek i odrobina soli morskiej.... Zupa jest bardzo gęsta, aksamitna, lekko pikantna, sycąca i bardzo, bardzo zdrowa.


ok 1.5 l bulionu | 1 brokuł | 4 łyżki rzeżuchy | 2-3 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowuję aromatyczny bulion. Ja przygotowałam bulion warzywny, ale równie dobrze możesz zrobić zwykły. Warzywa odławiam i dodaję pokrojony brokuł. Gotuję na małym ogniu przez 10-15 minut. 

Przelewam do naczynka blendera, dodaję 2 łyżki rzeżuchy i orzeszki piniowe. Miksuję na gładki krem.

Przenoszę spowrotem na ogień i gotuję przez 5 minutek. Doprawiam w razie potrzeby.

Podaję zupkę udekorowaną, resztą rzeżuchy i oszeszkami piniowymi.

#PleaseGoVegan :)

Pieczone pieczarki w ziołowej marynacie


Zioła posiadają wielką moc, nadają niesamowitego smaku potrawom, a użyte jako dekoracja, nadają pięknego wyglądu deserom, napojom, ciastom itp. Pieczone pieczarki w kompozycji ziołowej to istna poezja dla kubków smakowych. Możesz używać jako przystawki, składnik szaszłyków roślinnych, czy dodatek do dań głównych.



pieczarki | oliwa z oliwek | zioła 2:1:1: pietruszka, szałwia, koperek | sól i pieprz

Pieczarki opruszam solą i pieprzem i smaże na oliwe z oliwek, aż równomiernie się zarumienią. 

Dowolną ilość zioł siekam i zalewam olwią, tak aby przykryła zioła. 
Patelnie ściągam z ognia i zalewam pieczarki ziołową oliwą. 
Dokładnie mieszam.

Kanapeczki z dynią piżmową, szałwią i roślinnym pramezanem


Zrobiłam ostatnio przyjęcie w doma :) Serio, przyjęcie. Starym piernikiem to pachnie, ale było przesmacznie. Mogłam się pochwalić swoimi zdolnościami kulinarynmi przed kolejną grupą smakoszy. Przystawka: approved !


chlebek ciabata, lub jakikolwiek inny | dynia piżmowa | oliwa z oliwek | świeża szałwia | garśc orzechów włoskich | 5 orzechów brazylijskich | 3 łyżki płatków drożdżowych | sól i pieprz

Dynie kroję w kostkę. Skrapiam oliwą z oliwek i opruszam solą i pieprzem. Zapiekam w 200C przez ok 20 minut. Wyciągam i miażdżę widelcem. Możesz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Szałwię siekam i zalewam oliwą z oliwek. 

Orzechy brazylijskie ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję płatki drożdżowe, oraz opcjonalnie 1/4 łyżeczki soli i dokładnie mieszam składniki.

Ciabatę kroję w kromki i opiekam w tosterze, lub piekarniku.

Najpierw nakładam puree dyniowe, oliwę z szałwią, pokruszone przechy włoskie, oraz roślinny parmezan. Doprawiam solą i pieprzem. Przyozdabiam listkami szałwi, lub koperkiem.

A może tak crossainty z roślinnym bekonem ? Puff pasty poleca się o poranku






Hummus z pietruszką


Kolejny hummus. Tym razem z dodatkiem pietruchy. Pietruszka była znienawidzonym ziołem w dzieciństwie. Pływała wszedzie: w rosole, w pomidorowej, w kalafiorowej. Mój pusty talerz po zjedzeniu zupy, zawsze był przyozdobiony listkami pietruszki. Dziś nie wyobrazam sobie by zabrakło jej w mojej kuchni.



1/2 puszki ciecierzycy | 2-3 łyżki świezej pietruszki | szczypta koperku | sól i pieprz | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | 2 łyżki nasion sezamu | ząbek czosnku 

Wszystkie składniki wrzucam do naczynka i blenduję na gładką masę. Doprawiam.


Adoptuj przyjaciela


Going vegan this year... ?

Przechodząc na dietę roślinną w tym roku, nie zapomnij o awokado.
Polecam serek >>> przepis <<<
Sałata
Awokado
Nasiona

Fuck Yeah Amazing Nature: Baobab

http://gardenofeaden.blogspot.co.uk/2013/05/how-to-grow-baobab-tree-from-seed.html

http://aduna.com/pages/the-baobab-tree

Krokieciki z jagodami na śniadanie

Mini krokieciki z jagodami, mleczkiem kokosowym, nasionami chia i miodem to zdrowe mini śniadanie, lub szybka przekąska. Potrzebujemy chleb tostowy. Odkrój boki i lekko rozwałkuj. Posmaruj mlekiem wymieszanym z miodem. Nałoż jagody. Zwiń. Obtocz w wodzie z mąką, a nastepnie w bułce tartej, lub sezamie. Smaż.



Ziele angielskie, Pimenta dioica



Nie do końca french onion zupa


Zupa z karmelizowanej cebulki, z musztardą w proszku i wędzonym tofu na ziołowym bulionie. Idealna na zimę. Nie tylko rozgrzeje, ale wzmocni układ odpornościowy. Tadam.




Fuck YEAH amazing nature: kwitnący karczoch

http://fineartamerica.com/featured/artichoke-flower-danielle-del-prado.html
http://www.nova-nature-shop.com/en/fruits/artichokes/
http://www.naturalbeautiesfloral.com/blog/tag/chicago-wedding-flowers?currentPage=5

Chamedora wytworna, Chamaedorea elegans



Palma o filigranowych liściach, należy do roślin domowych, łatwych w uprawie. Pieknie zdobią wnetrze, cieszą oko, a co najwazniejsze pochlaniają trujący formaldehyd. 

Temperatura powietrza: ok 20C, od października od lutego termometr może wskazywać 12-15C. Palmę w lecie można wystawiać na zewnątrz, ale należy unikać bezpośredniego słońca - poparzenia liści

Miejsce: jasne do półcienistego


Nawożenie: umiarkowane do średniego. W okresie od października do lutego nawozimy tylko co cztery do sześciu tygodni.

Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.

Rozmnażanie: wysiew, lub poprzez odrosty - jak poniżej. 



Kokosowy barszcz czerwony z imbirem


Połączenie buraka z mlekiem kokosowym dla niektórych wydaje się połączeniem abstrakcyjnym. Ten kulinarny eksperyment zawsze mnie fascynował. I tak kilka dni temu nastał ten dzień, w którym przyrządziłam kremowy kokosowy barszczyk. Dorzuciłam jeszcze kawałek korzenia imbiru, aby nadać zupie nutki pikantności i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie. Barszcz ma słodkawo-ostry, orzeźwiający, przyjemny smak. Można podawać z ziemniakami, fasolką, lub z samym chlebem.


ok 1.5 l wywaru ziołowego | 2 buraki - ugotowane | 1 łyżka posiekanego imbiru | 1 średnia cebula | 2 ząbki czosnku | 1/2 puszki mleczka kokosowego | oliwa z oliwek
Danie dla 2

Gotuję wywar ziołowy. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła (ok 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, pietruszki suszonej, łyżeczki majeranku, 2 jagody jałowca, liśc laurowy, sól i pieprz), łyżkę oliwy z oliwek i gotuję przez 20-30 minut. Doprawiam sosem sojowym. Pod koniec gotowania wrzucam świeżą pietruszkę. Warzywa odławiam.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę, czosnek, buraki, oraz imbir. Wrzucam do wywaru ziołowego i gotuję przez 5-10 minut. Przelewam do blendera, dodaję mleczko kokosowe i blenduję na gładki krem. 

Przelwam spowrotem do gara i gotuję jeszcze przez kolejne 5-10 minut. Doprawiam w razie potrzeby solą, pieprzem, lub majerankiem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga