Kremowa zupa brokułowa z rzeżucha i orzeszkami piniowymi


Brokuł najbardziej mi smakuje w postaci kremu. Zupa to idealnie rozwiaząnie. Ze szczyptą pikantnej domowej rzeżuchy, oraz delikatnych orzeszków piniowych zawsze poprawia mi dzień... Do tego pajda świeżego chleba z pieca... z oliwa z oliwek i odrobina soli morskiej.... Zupa jest bardzo gęsta, aksamitna, lekko pikantna, sycąca i bardzo, bardzo zdrowa.


ok 1.5 l bulionu | 1 brokuł | 4 łyżki rzeżuchy | 2-3 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowuję aromatyczny bulion. Ja przygotowałam bulion warzywny, ale równie dobrze możesz zrobić zwykły. Warzywa odławiam i dodaję pokrojony brokuł. Gotuję na małym ogniu przez 10-15 minut. 

Przelewam do naczynka blendera, dodaję 2 łyżki rzeżuchy i orzeszki piniowe. Miksuję na gładki krem.

Przenoszę spowrotem na ogień i gotuję przez 5 minutek. Doprawiam w razie potrzeby.

Podaję zupkę udekorowaną, resztą rzeżuchy i oszeszkami piniowymi.

#PleaseGoVegan :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga