Hummus z marchewki


Jest delikatny, lekko pikantny i aromatyczny. Najbardziej smakuje mi na pieczywie z duza iloscia pestek dyni. Mozna tez zajadac z kielkami z rzodkiewki - ekstra kopniak delikatnej ostrosci. W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów - how good is that !!!!???? Jak dobrze pamietam, bo oczywiscie nie zapisalam, to przepis wyglada mniej wiecej tak.


2 srednie marchewki | puszka ciecierzycy | lyzka nasion sezamu | 10 lyzek oleju rzepakowego | kilka lyzek wody | lyzka kminu azjatyckiego | sól | 1/2 lyzeczki chilli | 1/3 lyzeczki kolendry w prszku 

Rozgrzewam 2 lyzki oleju rzepakowego i wrzucam kmin i smaze przez minutke.

Dodaje starta marchewke i smaze na duzym ogniu, az marchewka zmieknie.

Dodaje przyprawy i dalej smaze przez ok 7 minut.

Cieciorke odsaczam i wrzucam do pojemnika robota kuchennego. Dodaje odrobine wody, olej i podsmazona marchewke.

Miksuje na gladki krem.

Odstawiam na godzine.

Doprawiam do smaku w razie potrzeby. 


#PleaseGoVegan :)

Hummus z kalafiora i kminu rzymskiego


Ten kto uwielbiam kalafior powinien zapisac ten przepis i schowac w bezpiecznym miejscu. Z hummusem jest tak fajnie, ze jezeli znudzila ci sie wersja podstawowa to mozna kombinowac, smakowac i tworzyc. Hummus mozesz przyrzadzic z wiekszosci warzyw. Kalafiorowy jest równie rewelacyjny jak tradycyjny.

U mnie od dwóch dni kalafiorowo, poniewaz musialam wkoncu wykorzystac to ogromne warzywo, które kupilam. Dodatkowo, ze mam hopla na punkcie kuchni azjatyckiej, postanowilam wykorzystac kmin rzymski.



1 puszka ciecierzycy | 1 i 1/2 szklanki pokrojonego kalafioru | 2 lyzki kminu rzymskiego | sól i pieprz | 2 lyzki sezamu | 1/4 oleju rzepakowego lub oliwy | swieza kolendra

Rozgrzewam 2 lyzki oleju i smaze pokrojony w male kawalki kalafior przez 15 minut. Doprawiam do smaku sola i pieprzem. Dodaje nasiona i smaze przez 10 - 15 minut. Odstawiam do ostygniecia.

Do pojemnika blendera wrzucam cieciorke, sezam, olej rzepakowy i usmazony kalafior. Dodaj odrobine wody, lub wiecej oleju rzepakowego.
Blenduje na gladki krem. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.



#PleaseGoVegan :)

Nature is the best designer


'Strasznie chłopów nie lubie. Chłopów nie w sensie 'mężczyzn', bo akurat ich bardzo lubie i całe życie obracałam sie w meskim towarzystwie, tylko chłopstwa. Nie znoszę ich, bo wiem, jak oni zwięrzeta traktują. Naraził mi się taki poseł PSL-u - Eugeniusz Kłopotek. Była kiedyś ciekawa akcja 'Zerwijmy łańcuchy', w sprawie psów, które są męczone przy wiejskich chałupach. I ten pan Kłopotek, chlop - jak się przedstawił - w telewizji zaczął tłumaczyc, ze u nas zawsze taka tradycja była na wsi, ze pies był przy budzie na łańcuchu. No i dopóki Polska będzie Polską, to pies na łańcuchu przy chałupie musi byc. I basta!

Następnego dnia byłam w radiu TOK-FM i rozmawialismy na temat zwierzat z panią Dorotą Suminską. Program szedł na żywo, a prowadził go jakiś młody redaktor. W pewnym momencie przypomniałam sobie o tej wypowiedzi Kłopotka i nie mogłam się juz powstrzymać. Powiedziałam: 'O, wczoraj słuchałam posła z mojego ulubionego klubu parlamentarnego PSL.'

Dziennikarz wyczuł, że może coś będzie ciekawego się działo, więc pyta: 'No i co, i co?'.

Odpowiedziałam: 'Wie pan, co on powiedział? Ze taka jest na wsi tradycja, ze pies musi być na łańcuchu. - I mowie dalej - Ja na wsi byłam dwa razy w zyciu: pierwszy i ostatni. Ale pamiętam, że taka była u nas zawsze w Polsce tradycja, że chłop to w kaloszach po wsi chodził, a nie po Warszawie, po Sejmie łaził. I według mnie taka tradycja jest całkiem dobra. Niech chłop siedzi na wsi, a nie pcha sie do Warszawy, głupoty gadać.'

/Maria Czubaszek - Dzien dobry, jestem z kobry'/

sunset #5


Beans on toast


Nie ma to jak zaczac dzien od zdrowego, pelnowartosciowego i lekkiego posilku ! Milego dnia !



Jaglanka na mleku kokosowym


Nie wybacze sobie tego, ze dopiero teraz spróbowalam jaglanki. Podchodzila do niej z milion razy, ale nigdy mi sie podejscie nie udalo. Kilka dni temu zdecydowalam, ze to bedzie wlasnie ten dzien: mój i jaglanki. Zrobilam ja na mleczku kokosowym. Aby nam sie nie nudzilo, dodalam orzechy laskowe, oraz sliwki dla slodkosci. Calosc posypalam gorzka czekolada. Pysznosci ! 

'Odstresowuący' balsam do ciała


Kilka dni DIY za mną. Stworzyłam parę fajnych propozycji. Jedną z nich jest relaksujący balsam do ciała z olejku frankincense i mirry. Naprawdę przepięknie pachnie. Ma słodkawo-czekoladowy zapach, aż chciałoby się go jeść !! Jest delikanty i super się wchłania. Skóra po, jest jedwabiście gładka.

Olejek kadzidłowy koi i wycisza umysł. Zmniejsza stany niepokoju i relaksuje. Podobne zastosowanie ma olejek frankincense: posiada właściwości pobudzające, antydepresyjne, zmniejszające napięcie. Uspokaja nerwy i poprawia samopoczucie. 


1/2 ł. olejku z mirry | 6k. olejku frankincense | 20ml oleju kokosowego (organiczny, nieprzetworzony) | 20ml gliceryny | 3-4 k. witaminy E w płynie - opcjonalnie

W małym naczynku roztop olej kokosowy. Odstaw i dodaj glicerynę, oraz olejki eteryczne. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

sunset #4


Lichen Katydid, Markia hystrix


Niesamowity konik polny zamieszkujacy Kostaryke, Kolumbie oraz Ekwador.

https://www.tumblr.com/search/markia%20hystrix
http://robertoelman.photoshelter.com/image/I0000zvhM._T8EJ4

sunset #3


Klopsy z kalafiora i ziemniaków






Kutlety grzybowo-ryżowe

Zazwyczaj, jeżeli gotuj  tylko dla siebie, lub gdy jestem w pędzie, staram się przygotowywać żarcie 'na dwa/trzy dni'. Dodałam poniżej przepis na klopsy ryżowo-grzybowe. Farszu zostało sporo. Zamiast kulek spróbowałam zrobic z niego kotlety. Opanierowałam i usmażyłam. Rewelacja. Jak sobotni schabowy.


2/3 kubka ryżu risotto | kubek brązowych pieczarek - posiekane | 7-10 grzybów shiitake - pokrojone | 1 cebula - posiekana | 4 z. czosnku - starty | ok 2 kubki wywaru roślinnego | 6 Ł. bułki tartej + do obtoczenia | ok. 2 Ł. mąki ryzowej | 2-3 Ł. wywaru | garść pietruszki - posiekana | sól i pieprz do smaku | liść laurowy | 

Przygotuj wywar. Zalej ryż i grzyby shiitake. Gotuj, aż wywar całkowicie wyparuje - ok 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej 2 ł. oliwy z oliwek. Dodaj liść laurowy, cebulę i przetarty czosnek. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj pieczarki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Odstaw.

Gdy ryż i pieczarki lekko przestygną, połącz je ze sobą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lub sosem sojowym.

Obtocz w bułce tartej.

Uformuj w kotlety i usmaż.


#PleaseGoVegan :)

Green-dog bez bułki


Nie wyobrazasz sobie hot dog'a bez bulki ? Ja tez...


Staram się omijać pieczywo. Uwielbiam chrupiące kanapersy, czy curry z chlebkami pitta, lecz wiem, że współczesne ziarno nie jest dobre dla mojego przewodu pokarmowego. 

Za to sałata nie tylko napakowana jest witaminami i minerałami: ma dużo witaminy E i C, potasu, żelaza, magnezu, kwasów organicznynych, ale jest niskokaloryczna i nie obciąża układu trawiennego.

Zamiast chleba użyj sałaty :)


My babies grow so FAST !



Maseczka do twarzy z zielonej glinki i oleju kokosowego


Glinka napakowana jest minerałami. Olejek z geranium pomaga łagodzić stany lękowe i napięcia nerwowe. Olej kokosowy jest świetnym środkiem nawilżającym i wygładzającym.

1 ł. oleju rycynowego | 1 ł. oleju morelowego | 1 ł. oleju kokosowego | 4 Ł. zielonej glinki | 1 kropelka olejku patchouli | 1 kropelka olejku z geranium 

Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy. Pozostaw na 10 minut. Spłucz letnią wodą.

Skóra: zniszczona, sucha, normalna, starzejaca się.

they keep me relaxed and calm. I enter my indoor jungle in and am in other world. Await my plant #53 

Klopsy z grzybów i ryżu risotto


2/3 kubka ryżu risotto | kubek brązowych pieczarek - posiekane | 7-10 grzybów shiitake - pokrojone | 1 cebula - posiekana | 4 z. czosnku - starty | ok 2 kubki wywaru roślinnego | 6 Ł. bułki tartej | ok. 2 Ł. mąki ryzowej | 2-3 Ł. wywaru | garść pietruszki - posiekana | sól i pieprz do smaku | liść laurowy | 

Przygotuj wywar. Zalej ryż i grzyby shiitake. Gotuj, aż wywar całkowicie wyparuje - ok 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej 2 ł. oliwy z oliwek. Dodaj liść laurowy, cebulę i przetarty czosnek. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj pieczarki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Odstaw.

Gdy ryż i pieczarki lekko przestygną, połącz je ze sobą. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lub sosem sojowym.

Uformuj w kulki i smaż, aż pożądnie się zarumienią.

Zamocz w sosie BBQ, lub jakimkolwiek innym sosem, kótry lubisz.


***
Przepis na sos BBQ dodam wkrótce, ale ale... użyj gotowego sosu BBQ, lub zajadaj klopsy z POMIDOROWYM sosem klasycznym >>> przepis <<< lub wędzonym >>> przepis <<<


#PleaseGoVegan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga