Ser 'feta' z migdałów

Składniki:
1 szklanka blanszowanych migdałów
¼ szklanki soku z cytryny
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 ¼ łyżeczki soli
oliwa ziołowa ze świeżego tymianku i rozmarynu - zrób ją sama

Przygotowanie:
Umieść migdały w misce i zalej je wodą - pozostaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy odcedz i przemyj pod bieżącą wodą.

(Nic się nie marnuje! Migdały blendujemy razem z 4 szkl. wody. Przeciskamy przez gazę i wyciskamy mleko migdałowe do ostatniej kropli. 'Resztki' wykorzystujemy w następnym kroku).

Do papki migdałowej, dodaj sok z cytryny, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czosnek, sól i 1/2 szklanki zimnej wody. 

Miksuj do momentu, gdy uzyskasz bardzo gładką i kremową masę.

Na sitko wyłóż gazę, lub ściereczkę z tetry, a na to przygotowaną masę. Odsącz z nadmiaru wody. Zabezpiecz gumką, lub sznurkiem kuchennym i pozostaw w lodówce na noc.

Rozgrzej piekarnik do 90-95°C. 
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż uformowaną kulkę sera i lekko ją spłaszcz. 
Piecz przez 40 minut. 

Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.


Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.


Bakłażan

blaxill.com
Bakłażany to niskokaloryczne warzywa - świeży bakłażan to ok. 90% wody, błonnik, znikome ilości tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Niestety mają swoje minusy - bakłażan jest ciężkostrawny.

SuperSkład (100g):
  • bakłażan zawiera sporo błonnika - ok 3.5g na 100g,
  • spore ilosci wapnia, żelaza, fosforu, potasu i witaminy C,
  • węglowodany - 9g,
  • oraz mniejsze ilości witaminy A, B2,
  • antocyjany.


Właściwości zdrowotne:
  • bądź piękna naturalnie: bakłażan jest niskokaloryczny - zawiera tylko 35 kcal na 100g. Wysoka zawartość błonnika napewno pomoże Ci czuć się najedzoną i poprawi przemianę materii. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki. Antocyjany wpłyną na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci. Ponadto jedzenie ich, przyspieszy syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry. Bakłażany to znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
      • bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
      • poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
          • korzystnie wpływają na układ moczowy - mają działanie moczopędne,
          • leczą dolegliwości żołądkowe,
          • łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom,
          • antocyjany zawarte w tym warzywie wzmocnią odporność organizmu.


          Przeciwskazania
          Bakłażany nie powinne być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci, oraz ludzi uskarżający się na reumatyzm, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.

          *** Warzywo to nie powinno być spożywane na surowo, gdyż zawiera solaniny - związki toksyczne, które w nadmiarze mogą spowodować zatrucie pokarmowe.

          ***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.

          Zostań wege: Nie pij mleka zwierzęcego - i tak będziesz wielki - Źródła wapnia w diecie wegańskiej

          Wapń to jeden z pięciu najważniejszych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i optymalnego funkcjonowania organizmu: 


          • odpowiada za właściwa pracę układu nerwowego,
          • jest potrzebny do budowy kości i zębów, 
          • bierze udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego,
          • bierze udział w krzepnięciu krwi.

          Mleko i produkty mleczne zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią dużo zdrowsze źródło tego pierwiastka.

          Dzienne zapotrzebowanie na wapń:

          • kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat - 1000g
          • kobiety i mężczyźni w wieku > 51 lat - 1300g
          • ciąża < 19 lat - 1000g
          • ciąża >19 lat - 1300g


          Źródła wapnia w diecie wegańskiej /100g:

          • prawdziwym mistrzem jest melasa z karobu - 1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki mleka krowiego. Ponadto melasa z karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm, czyt więcej: melasa z karobu,
          • sezam - ważne jest by sezam spożywany był w postaci niełuskanej. Sezam pozbawiony łuski zawiera znacznie mniej wapnia i innych cennych składników odżywczych - 2 lyzeczki to 140,
          • mak - dostarcza do organizmu grubo ponad 1000 mg wapnia. Niestety nasiona maku musimy spożywać z umiarem, ponieważ są kaloryczne - 100g to ponad 500 kcal,
          • pestki słonecznika - to ok 78 mg wapnia, 
          • suszone owoce: morele, figi - 241 mg/szklanka,
          • orzechy laskowe 186 mg, pistacje 130 mg, migdały - 260 mg
          • suche roślinny strączkowe: soczewica, fasola 163 mg, soja 240 mg, amarantus, quinoa 47 mg, 
          • kasza gryczana 25 mg,
          • zielone warzywa (oprócz szpinaku, żurawiny, rabarbar, szczawiu i boćwiny): jarmuż 150 mg,  kapusta chińska (pok choy), rzeżucha, rzepa, brokuły 50 mg  kapusta włoska 80 mg, zielony groszek, nać pietruszki  190 mg,
          • tofu - ser z mleka sojowego (opakowanie 250g) 500 mg.
          Czynniki zmniejszające wchłanianie wapnia, lub wypłukujące wapń:
          • warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy - co nie oznacza, że  powinniśmy z nich zrezygnować!!, 
          • kawa i czarna herbata, kakao, 
          • nadmiar soli i cukru rafinowanego,
          • nadmierna ilość fosforanów - dodatki do żywności, żywność wysokoprzetworzona, 
          • mięso, 
          • warzywa zawierające duże ilości solaniny (ziemniaki, niedojrzałe pomidory, papryka, bakłażany).
          Czynniki zwiększające wchłanianie wapnia: magnez, fosfor, witamina A, D i E.

          ***2 łyżki tahini, lub masła migdałowego dostarczą 100% zapotrzebowania na dzienną dawkę tego pierwiastka.

          Valais Blacknose Sheep

          Paski

          Problem z paskami rozwiązany!! Znalazłam dziś papier ozdobny, z którego wyleciała tekturowa tuba. Pierwsza myśl - kosz. Zatem zmierzam do kosza, gdy pojawił się pomysł: potnę ją na mniejsze kawałki, poukładam w pudełku, a w tubki wsadze paski. Szafa zorganizowana! 
          Tak też uczyniłam.

          Smiało możesz użyć rolek po papierze toaletowym!

          DIY - eko farbki

          gypsya.com
          Farbki dla naszych dzieciaczków bez tajemniczo-chemicznych składników? Tak, istnieją i wcale nie musisz płacić za nie dużych pieniędzy. Wystarczy kilka produktów z lokalnego sklepu i trochę chęci.
          Zarażaj kreatywnością swoje pociechy już od najmłodszych lat!! Ten projekt możesz śmiało wykonać razem z nimi. Napewno dla Ciebie jak i Twoich dzieci będzie to super zabawa!

          Składniki:
          1 szklanka sody oczyszczonej
          3/4 szklanki octu
          1 szklanka skrobi kukurydzianej
          2 łyżeczki syropu kukurydzianego
          miska
          trzepaczka do jajek
          barwnik spożywczy
          foremka do robienia kostek lodowych


          Przygotowanie:
          Do miseczki wsyp 1 szklankę sody oczyszczonej.
          Bardzo powoli wlej ocet i odczekaj, aż wszystkie bąbelki znikną.
          Gdy mikstura przestanie 'bąbelkować', dokładnie wymieszaj oba składniki - użyj trzepaczki do jajek.
          Dodaj syrop kukurydziany, oraz skrobię kukurydzianą.
          Dokładnie wymieszaj.
          Przelej miksturę do foremki do robienia kostek lodowych i dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego.
          Odstaw na bok, by fabrki przeschły. Czasami trwa to nawet dwa dni, ale napewno warto!

          Earth day every day


          Pale Blue Dot - Carl Sagan

          Domowa wegeta/warzywko


           Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!


          Zatem do dzieła drogie Panie...Panowie :-) !!


          Składniki:

          1,5 kg marchwi

          0,5 kg pietruszki - korzeń

          0,5 kg selera

          2 duże pory

          natka pietruszki, selera, lubczyka

          pół łyżeczki płatkow chilli

          kilka ziarenek pieprzu

          łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

          kilka suszonych grzybów - opcjonalnie


          Przygotowanie:

          Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lub pokrój w kosteczkę, jeżeli zamierzasz zrobic domową zupkę minutkę.


          Pokrój por w plastry. Z zieleniny usuń łodyżki.


          Przygotuj dwie blaszki do pieczenia - na jednej rozsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki i seler, a na drugiej zieleninę i por. 


          Rozgrzej piekarnik do 75C, włóż do niego obie blachy i susz od 2 do 5 godzin. 


          Wymieszaj wszystkie ususzone warzywa, dodaj chilli, pieprz, sól, i rozdrobnij za pomocą blendera.


          Podobnie jak domowo ze smakiem, zamierzam również przygotować dwa słoiczki - jeden z nich dodatkowo będzie zawierał suszone grzybki.


          domowozesmakiem.blogspot.co.uk

          Domowy budyń z chleba świętojańskiego

          Składniki:
          1 szklanka mleka ryżowego, lub sojowego
          łyżeczki mąki ziemniaczanej - opcjonalnie
          3 łyżeczki karobu w proszku

          Sposób przygotowania:
          Mleko wymieszaj z proszkiem z chleba świętojańskiego i podgrzej na małym ogniu.
          Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do mleka.
          Gotuj przez ok. 2-3 minuty.
          Budyń polej melasą z karobu, oraz posyp nasionkami chia.

          Smacznego !

          Tofu z ogniska



          [składniki]
          1/2 szklanki octu balsamicznego
          łyżki oliwy z oliwek
          łyżki sosu sojowego
          łyżka miodu, lub syropu z agawy
          4 ząbki czosnku: przeciśnięte
          łyżeczka tymianku: preferuje świeży, ale możesz użyc suszonego
          sól i pieprz do smaku

          [przygotowanie]
          Wszystkie składniki łączę i dokładnie mieszam.
          Marynuję tofu i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
          Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na złoto.

          Karob - melasa z chleba świętojańskiego

          Dziś 'łażąc' bez sensu i celu po Tesco natknęlam się na coś bardzo ciekawego, a mianowicie na syrop/melasa z karobu. 

          Moja uwagę przykuła informacja na temat jego zastosowania  - Koniec z gorzką kawą ! 

          Ze względu na niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm, jakiś czas temu, organiczyłam słodzenie kawy z 2 łyżeczek na pół łyżeczki.  Trudno mi było się odzwyczaić od słodkiej kawusi z rana!! Na szczęście znalazłam KAROB!!! 

          Syrop z tego ziarna ma naturalnie słodkawy posmak i co najważniejsze, jest zdrową alternatywą nie tylko jako słodzik do kawy, lub herbaty, ale można go również dodawać do większości przekąsek, deserów, wypieków itp - karob nadaje im ciemną barwę. 

          Drzewo karobu rośnie przeważnie w krajach Śródziemnomorskich. Od wieków owoce tego drzewa, uważane były za doskonałe źródło niezbędnych składników mineralnych, oraz witamin. 


          SuperSkład:
          • jest bardzo bogatym źródłem białka, 
          • zawiera superPorcje magnezu, żelaza, wapnia, fosforu,
          • węglowodany,
          Ponadto:
          • nie zawiera kofeiny, oraz teobrominy, obecnych w kakao,
          • zawiera mało tłuszczu.
          Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm:
          • jest stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
          • jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy),
          • poprawia trawienie i reguluje metabolizm,
          • wykorzystywany w walce z osteoporozą - wzmacnia układ kostny, polecany w każdym wieku,
          • działa antywirusowo i antyseptycznie,
          • jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
          • obniża poziom cholesterolu we krwi,
          • wspomaga odporność organizmu - 2 łyżki melasy i wracasz do zdrowia,
          • wapń pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
          • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wapń usuwa toksyny z okrężnicy, 
          • dla alergików - substytut kakaobezglutenowy.
          ***1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki „tradycyjnego” mleka krowiego.

          Weganizm teraz !!!

          Zwierzęta są czującymi istotami, tak jak my!

          Doświadczają emocji i doznań takich jak ból, przyjemność, strach, radość, nuda i stres,

          a to, co się z nimi dzieje, ma dla nich znaczenie. Życie zwierząt ma wartość.

          Weganie starają się minimalizować swój udział w wykorzystywaniu zwierząt poprzez odpowiednie wybory związane z dietą, ubraniami, kosmetykami czy rozrywką. Dzięki temu można zaoszczędzić cierpienia i śmierci wrażliwym i świadomym jednostkom w miejscach takich jak fermy, rzeźnie, laboratoria, ogrody zoologiczne czy cyrki.



          http://justcuteanimals.com/page/267
          http://www.boredpanda.com/animal-children-photography-elena-shumilova/

          http://www.inspirefusion.com/inspiring-animals-mothers-love-photos-part-2/

          http://www.uglorable.com/tag/mothers/

          Bigos roślinny



          Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !! 


          średnia biała kapusta |2 marchewki starte 80 dkg kapusty kiszonej | 1 cebula - pokrojona w kosteczkę | min. 80 g suszonych grzybów | 250g wędzonego tofu - pokrojone w duże kosteczki | 10 pieczarek - posiekane w grubsze kawalki | 4 liście laurowych | kilka jagód jałowca i ziela angielskiego | po 1 łyżce każdej z przypraw: oregano, cząber, lubczyk, majeranek | pól łyżeczki pieprzu cayenne i soli | ok 1 1/2 łyżki wędzonej papryki | ziarenko smaku - opcjonalnie | 2 łyżki koncentratu pomidorowego | sos sojowy | kostka rosolowa 

          Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.

          Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka. 
          Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.

          Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą. 


          Gotuję na średnim ogniu. 


          Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.

          Na patelni podsmażam cebulę.
          Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.

          Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną. 

          Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

          Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.


          Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.


          Całość duszę ok. 40 minut.

          Podawaj
          ę z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
          SMACZNEGO!!!



          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

          Archiwum bloga