Kalafior jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii, jest niskokaloryczny i wykazuje właściwości antynowotworowe. Najwięcej odżywczych składników zawiera kalafior surowy (jak wszystkie inne warzywa). Warzywo to możemy gotować w wodzie i na parze. Możemy je zapiekać, smażyć, oraz marynować.
Na świecie występuje kilka odmian kalafiora - fioletowy, zielony, pomarańczowy i biały - jednak najbardziej znaną odmianą jest ta ostatnia.
Cała roślina (różyczki łodyga i liście) jest jadalna. Fioletowy kalafior różni się od białego smakiem (który jest łagodniejszy i słodszy), oraz co jest oczywiste, kolorem. Obecność przeciwutleniaczy - antocyjanów, jest odpowiedzialna za jego purpurowy kolor.
specialtyproduce.com |
Pomarańczowy/żółty kalafior to nowa odmiana, która stała się dostępna w niektórych supermarketach i na rynkach rolniczych w 2003 roku. W smaku i ksztalcie jest bardzo podobny do zwykłego białego kalafiora. Ilość beta-karotenu jest około 25 razy wyższa niż w białym kalafiorze.
Biały kalafior jest najbardziej znanym ze wszystkich odmian. Wszystkie odmiany kalafiora
charakteryzują się dużą zawartoscią składników mineralnych i witamin, które pomogają nam cieszyć się zdrowiem. Kalafior zawiera najwięcej witamin i składników mineralnych z całej rodziny kapustowatych warzyw.
Kalafior bialy:
- jest źródłem wielu witamin: A, C, E, B1, B2, K,
- zawiera: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor,
- zawiera białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy,
w jego składzie równiez występuje, sulforan.
Właściwości antyrakowe:
Układ pokarmowy:
Inne właściwości kalafiora:
****
Gotowanie warzyw kapustowatych przez 10 minut w dużej ilości wody znacznie obniża zawartość związków fitochemicznych nawet o 75%! Warzywa kapustne zawsze powinny być rozdrobnione i delikatnie podduszone. Jeżeli już gotujesz w wodzie, gotuj nie dłużej niż 8 minut (zalej odrazu wrzątkiem).
Lepiej wybierać warzywa świeże niż mrożone, ponieważ mrożone mają znacznie mniejszą wartość odżywczą - są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, co jest powodem obniżonej zawartości związków aktywnych.
Wykorzystaj w pełni potencjał przeciwnowotworowy kalafiora i starannie go żuj - pomaga to uwolnić aktywne cząsteczki.
Kalafior należy do warzyw gazotwórczych. W celu złagodzenia wzdęc, należy go podawać z ziołami takimi jak imbir, czosnek, kminek, koper czy majeranek.
Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce - zawiniętego w folię i w maksymalnym stopniu zabezpieczonego przed dostępem powietrza.
iop.org |
charakteryzują się dużą zawartoscią składników mineralnych i witamin, które pomogają nam cieszyć się zdrowiem. Kalafior zawiera najwięcej witamin i składników mineralnych z całej rodziny kapustowatych warzyw.
Kalafior bialy:
- jest źródłem wielu witamin: A, C, E, B1, B2, K,
- zawiera: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor,
- zawiera białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy,
w jego składzie równiez występuje, sulforan.
Właściwości antyrakowe:
- warzywo to zwalcza wolne rodniki,
- kalafior, dzięki zawartości związków fitochemicznych - izotiocyjanianów i indoli, które cechują się dużą aktywnością przeciwrakową - zaliczany jest do głównych źródeł o działaniu przeciwnowotworowym. Badania wykazały, że u meżczyzn, którzy jedzą kalafior częściej niż raz w tygodniu, ryzyko rozwoju raka prostaty jest o połowę mniejsze. Ponadto sulforan zapobiega również przerzutom,
- jedzenie surowego kalafiora i (jego 'kuzyna' o podobnych właściwościach) brokułów, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc u palaczy nawet o 50% (!!). Warzywa te również zmniejszają ryzyko tego nowotworu u osób, które rzuciły palenie,
- zawierają składniki, które zabijaja komórki nowotworowe odporne m.in. na chemio- i radioterapię,
- zawarty w kalafiorze sulforan pobudza enzymy zwalczające raka, jak również uniemożliwia rozwój już istniejących komórek nowotworowych.
Układ pokarmowy:
- korzystnie wpływa na pracę nerek i wątroby,
- usprawnia pracę przewodu pokarmowego,
- zwalcza zaparcia,
- leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka,
- działa bakteriobójczo,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe, w szczególności w stosunku do jelita grubego,
- wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Inne właściwości kalafiora:
- wzmacnia serce i układ krążenia,
- chroni przed reumatyzmem,
- zapobiega procesom starzenia się skóry i organizmu,
- kalafior obfituje w naturalne związki, które wzmacniają i podnoszą odporność organizmu.
****
Gotowanie warzyw kapustowatych przez 10 minut w dużej ilości wody znacznie obniża zawartość związków fitochemicznych nawet o 75%! Warzywa kapustne zawsze powinny być rozdrobnione i delikatnie podduszone. Jeżeli już gotujesz w wodzie, gotuj nie dłużej niż 8 minut (zalej odrazu wrzątkiem).
Lepiej wybierać warzywa świeże niż mrożone, ponieważ mrożone mają znacznie mniejszą wartość odżywczą - są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, co jest powodem obniżonej zawartości związków aktywnych.
Wykorzystaj w pełni potencjał przeciwnowotworowy kalafiora i starannie go żuj - pomaga to uwolnić aktywne cząsteczki.
Kalafior należy do warzyw gazotwórczych. W celu złagodzenia wzdęc, należy go podawać z ziołami takimi jak imbir, czosnek, kminek, koper czy majeranek.
Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce - zawiniętego w folię i w maksymalnym stopniu zabezpieczonego przed dostępem powietrza.