Żelazo

I tak dopadla mnie - anemia !, która spowodowana jest brakiem zelaza. Dotyka kazdego nas, ale najbardziej narazeni na nia sa wegetarianie, oraz weganie. 

Zaniedbanie, brak czasu spowodowane natlokiem ilosci projektów. Moja skóra stala sie szorstka, brak koncentracji, ospalosc, popekane usta. Nie, mysle sobie cos jest nie tak. Zgooglowalam co mi moze dolegac i padlo wlasnie na niedobór tego pierwiastka.

Postanowilam dzialac, ale nie w postaci sumplementacji zelaza, tylko naturalnie. Wyczytalam gdzies, ze przywrócenie poziomu w organizmie trwa ok 3-4 tygodni. Rzeczywiscie, po 3 tygodniach moja skóra wygladala zdrowo, bylam bardziej energiczna, wlosy nabraly blasku i przestaly wypadac, a popekane kaciki ust nie byly juz popekane. 

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się przeciętnie 4 gramy żelaza. Większość zgromadzona jest w postaci hemoglobiny. 

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu budowy czerwonych krwinek. Pierwiastek ten wchodzi w skład :
- czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny -  pełni bardzo ważną funkcję w transporcie tlenu do krwi. Przez niedobór żelaza organizm wytwarza mniej hemoglobiny przez co zmniejszone jest zaopatrzenie organizmu w tlen, oraz
- jest składnikiem mioglobiny, odpowiedzialnej za magazynowanie tlenu, która jest kompleksem białka znajdującego się w mięśniach i przy pomocy którego, mięśnie mają ciągle dostarczaną energię.  
To właśnie dzięki żelazu krew jest czerwona.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo waha się od 12 do 20 mg (zwykle 8-10 mg dla mężczyzn oraz 18-20 mg dla kobiet). Dawka u kobiet w ciąży i osób starszych jest większa, i powinna wynosić do ok 18-20mg. 

Funkcje żelaza:
  • bierze udział w syntezie mioglobiny,
  • odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu,
  • bierze udział w tworzeniu składników krwi, dzięki temu odpowiada za prawidłowy skład krwi oraz mechanizmy odporności humoralnej i komórkowej,
  • żelazo jest niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin z grupy B,
  • wspomaga proces wzrastania,
  • zwiększa odporność organizmu na choroby,
  • zapobiega zmęczeniu,
  • leczy i chroni przed anemią,
  • przywraca cielisty kolor skórze,
  • potrzebne jest do zachowania zdrowej wątroby,
  • chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami,
  • uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu.


Niski poziom żelaza to:
  • niedokrwistość (anemia) oraz niedotlenienie (omdlenia, zawroty głowy),
  • sucha łuszcząca się skóra,
  • bladość skóry i śluzówek, 
  • niekiedy nudności,
  • łatwe męczenie się przy niewielkim nawet wysiłku,
  • apatia,
  • nadmiernie przyśpieszona czynność serca po wysiłku,
  • skurcze mięśni nóg,
  • nerwowość (ADHD u dzieci),
  • pęknięcia warg i języka (bolesne pęknięcia kącików ust),
  • łamliwe, cienkie włosy, o rozdwojonych końcach, łatwo wypadające,
  • ogólnie złe samopoczucie, przygnębienie,
  • trudność w połykaniu,
  • osłabiona pamięć, utrudniona koncentracja i uwaga, a nawet obniżony iloraz inteligencji.

http://www.gvtc.co.uk


Na niedobory żelaza szczególnie narażone są 
  • kobiety - podczas cyklu miesiączkowego, znacznie ubywa nam żelaza z organizmu
  • dzieci, młodzież w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, a także ludzie starsi, kobiety w ciąży, 
  • wegetarianie i weganie - powinni zwrócić szczególną uwagę na przyswajanie własciwej ilości żelaza

Leczenie niedoboru żelaza trwa, co najmniej trzy tygodnie. 

Zródła niehemowe żelaza:
  • melasa - 1 łyzeczka 3.6 mg,
  • pokrzywa, 
  • tofu - 1/2 szklanki 2.0 mg,
  • pestki dyni - 2 łyzeczki 0.25 mg
  • pestki słonecznika 1.1 mg,
  • warzywa straczkowe 1/2 szklanki: soja 4.4 mg, czarna fasolka 1.8 mg, black eyed peas 2.2 mg, garbanzo 2.4 mg, fasolka czerwona 2.0 mg, soczewica 3.3 mg, pinto beans 2.2 mg,
  • wodorosty 1/2 szklanki: dulse 11.2, kombu 38.6 mg, bori 6.5 mg, wakame 5.8 mg,
  • kiełki pszenicy, 
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • wheat germ 2 łyzeczki 1.4 mg,
  • figi,
  • orzechy: włoskie, orzeszki ziemnie - 1/4 szklanki 1.7 mg, pistacje
  • suszonych owocach 1/4 szklanki(morele 0.9 mg, rodzynki 0.8 mg, sliwki 1.2 mg),
  • brokuły 1.0 mg,  
  • szpinak 1/2 szklanki 3.2 mg,
  • migdały - 1/4 szklanki 1.3 mg,
  • masło migdałowe - 2 łyzeczki 1.1 mg,
Przyswajanie żelaza w postaci trudno niehemowej dochodzi do 5%, ale wzrasta ona aż trzykrotnie, jeżeli do naszej codziennej diety dodamy produkty bogate w witaminę C, bądź bogate w kwas foliowy, kobalt, mangan lub miedź.

***Wchłanianie żelaza, zakłócają nadmierne ilości cynku i witaminy E, natomiast witamina C sprawia, ze organizm łatwiej przyswaja żelazo
***Mleko, kakao, herbata, kawa zmniejszają wchłanianie żelaza.
***Podczas przyjmowania doustnych preparatów żelaza zabarwienie stolca zmienia się na bardzo ciemnobrunatne lub nawet czarne.
***Przedawkowanie - zbyt duże ilości żelaza w surowicy krwi mogą sprzyjać tworzeniu się wolnych rodników i zwiększyć szczególnie u mężczyzn ryzyko chorób krążenia.

www.witaminy-mineraly.pl www.forumginekologiczne.pl www.destro.pl vegetariankids.co.uk

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. Ja również zmagałam się z anemią. Oprócz zdrowej, zbilansowanej diety bogatej w żelazo, postanowiłam suplementować żelazo. Wybrałam płynne żelazo ze względu na jego przyswajalność. Na szczęście obecnie wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpis na pewno wielu się przyda, dzieki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga