Większość niezdrowych produktów spożywczych ma swoje (oczywiście) zdrowe alternatywy - zupki minutki zarówno. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na domowej roboty zupki instant, które szybko (i zdrowo) 'zniszczą' uczucie głodu.
Będziemy używać produktów bezglutenowych, dlatego wybierając takie produkty jak ziarenka smaku, prażona cebulka, czy makaron, warto zainteresować się składem produktu - czytaj etykiety. Glutenowi mówimy NIE NIE NIE! :)
Suszone warzywa możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Omijaj te z dodatkami, bo czasami się takie zdarzają. Jeżeli masz pecha i nie znałazlaś 'czystego' ;) produktu, przygotuj własną suszoną mieszkanę. Zajmuje ona kilka godzin, ale naprawdę warto - przepis znajdziesz tutaj.
Jak dla mnie chrupiacą cebulka to świetny dodatek do zupki instant. Niestety nie znalazłam wersji bezglutenowej (nie ma tutaj zbyt wielkiego wyboru), dlatego użyłam cebulki własnej roboty. Przygotowanie jej zajmuje okolo 15 minut, a przepis znajdziesz tutaj.
Nie wyrzucaj 'resztek' z obiadu. Soczewica, makaron, lub quinoa, mogą być wykorzystane ponownie, m.in jako składnik zupki minutki.
Jak dla mnie chrupiacą cebulka to świetny dodatek do zupki instant. Niestety nie znalazłam wersji bezglutenowej (nie ma tutaj zbyt wielkiego wyboru), dlatego użyłam cebulki własnej roboty. Przygotowanie jej zajmuje okolo 15 minut, a przepis znajdziesz tutaj.
Nie wyrzucaj 'resztek' z obiadu. Soczewica, makaron, lub quinoa, mogą być wykorzystane ponownie, m.in jako składnik zupki minutki.
Przygotowanie jest banalnie proste.
Wrzucamy wszystkie składniki do kubka i zalewamy goracą wodą.
Odstawiamy na 2 minuty, aby smaki sie połączyły i zajadamy.
2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej 0.5 łyżeczki ziarenka smaku pieprz, ewentualnie płatki chilli szczypta pietruszki/oregano łyżka suszonych warzyw 1 łyżka groszku |
Zupa Instant: pomidorowa
2 łyżeczki pomidorów w proszku/ewent. przecier pomidorowy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczki cebulki w proszku
szczypta świeżej, lub suszonej pietruszki, lub bazyli/oregano
0/5 łyżki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli dla ostrości
2 łyżki ugotowanego makaronu, lub quiona
Zupa Instant: soczewica
2 łyżeczki pomidorów w proszku/ewent. przecier pomidorowy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczki cebulki w proszku
szczypta świeżej, lub suszonej pietruszki, lub bazyli/oregano
0/5 łyżki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli dla ostrości
2 łyżki ugotowanego makaronu, lub quiona
Zupa Instant: soczewica
1,5 łyżki suszonych warzyw
2 łyżki soczewicy zielonej - ugotowanej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka suszonej cebulki
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
1 łyżeczka suszonego czosnku - w kawałkach, lub proszku
Zupa Instant: rosołek
2-3 łyżki makaronu ugotowanego al dente
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli
dużo świeżej pietruszki
łyżka suszonych warzyw
Zupa Instant: rosołek
2-3 łyżki makaronu ugotowanego al dente
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli
dużo świeżej pietruszki
łyżka suszonych warzyw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz