Wczorajsze śniadanie to updated śniadanie mistrzów!
Zapiekane kapelusze z brokułami - zaszalałam! Pycha !
W lodówce miałam kilka rzeczy, które musiałam wykorzystać na dniach, by te się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić pieczarki nadziewane pieczarkami, czosnkiem i cebulką - przepis mojej mamuśki, lecz ja dodatkowo postanowiłam sprobować dodać brokuł!
Pomimo obaw jak mix pieczarkowo-brokułowy będzie smakował, potrawa wyszła znakomita!
Składniki:
4 portabello pieczarki
200g pieczarek
kilka różyczek brokuła
2-3 ząbki czosnku
pół cebulki
przyprawy: świeża pietruszka sól, pieprz, wegeta
wegański ser
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Wyrywam nóżki portabello pieczarkom i kroję je w kosteczkę
z pozostałymi pieczarkami, cebulką i czosnkiem.
Rozgrzegam oliwę z oliwek i duszę wszystko przez kilka minut,
aż pieczarki wypuszczą soki.
Dodaje pietruszki i doprawiam do smaku wegetą.
Wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła
i smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Kapelusze pieczarek napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą z oliwek.
Wierzch można posypać startym wegańskim serem - ja akurat nie posiadałam.
Pieczarki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 - 30 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz