[składniki]
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
ok. 10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
[składniki na sos/ser]
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
ok 2 łyżki stołowe kleiku ryżowego
sól i pieprz
1 łyżeczka drożdży odżywczych - opcjonalnie
1 łyżeczka drożdży odżywczych - opcjonalnie
[przygotowanie]
Drożdże rozpuszczam w łyżce ciepłej wody, dodaję cukier i odstawiam w ciepłym miejscu na 20 minut. Drożdże powinny lekko urosnąć.
Mąkę przesiewam, dodaję sól, rozczyn drożdżowy, ciepłą wodę, oliwę z oliwek i wyrabiam ciasto przez kilka minut. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam, aż ciasto podwoi swoją objetość.
W międzyczasie.... Do miseczki wrzucam wszystkie składniki na sos i miksuję do momentu, aż mikstura osiągnie lekko kremową konsystencję.
Doprawiam solą, pieprzem.
Kolejnym krokiem jest odgazowanie ciasta, poprzez wbicie w nie pięści. Przekładam znowu na blat i ugniatam przez chwilkę, a następnie wałkuję na cienkie ciasto. Nakładam sos pomidorowy, usmażone pieczarki ze szpinakiem, paprykę, cebulę i sos serowy.
Piekę w 240 C przez 15-20 minut.
Smacznego!
Please go Vegan :)
Jak smakuje ten sos "ser"? "Ciagnie sie" na pizzy ? Uzywalas go do czegos jeszcze ?
OdpowiedzUsuń