Mleko, ale nie od krowy...

Jest wiele powodów, dla których ludzie przestają pić mleko zwierzęce. Są to między innymi powody etyczne, zdrowotne, czy ekologiczne. Niezależnie od okoliczności, jest to zdrowy wybór. Dlaczego? Warto kliknać tutaj ---> mleko, by dowiedzieć się coś więcej na temat współczesnego mleka, jego wpływu na zdrowie, oraz traktowaniu 'mlecznych krów'.

Mleko, jak inne zwierzęce produkty, mają swoje zdrowsze alternatywy. Są nimi: mleko sojowe, słonecznikowe, z konopi, z orzechów, mleko ryżowe, czy kokosowe.



Metoda robienia mleka roślinnego jest zazwyczaj zawsze taka sama. Pozostawiamy na noc w wodzie 1 szklankę ziaren, orzechów, lub ryżu. Odcedzamy, dokałdnie płuczemy i miksujemy w blenderze z ok. 4 szklankami wody. Kolejny krok to przelanie wszystkiego przez gazę, lub sciereczkę do naczynka, dokładne wyciśnięcie i mleko gotowe. Pozostałości  na gazie można wykorzystać np jako dodatek do wypieków, lub zrobić wegański twarożek. 



Mleko roślinne nie zawiera:
  • kazeiny – ciężkostrawnego białka, które uznaje się za winne rozwoju chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia, 
  • hormonów - mleko krowie zawiera hormon IGF-1, przyśpieszający wzrost cieląt. Nieduży wzrost IGF-1 u ludzi zwiększa ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Im więcej nabiału spożywasz tym wyższy masz poziom IGF-1 [weganizm.com],
  • cholesterolu.
***
Mleko z konopi (Hemp milk). Nasiona konopi nie zawierają THC, lub jeśli tak, to tylko bardzo śladowe ilości. Mleko to jest gęstsze i bardziej orzechowe niż sojowe czy ryżowe, oraz jest wolne od wszelkich alergenów. Zawiera alfa kwas linolowy, który jest jednym z kwasów omega-3. Ponadto ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawiera cholesterolu, glutenu, czy laktozy. W jego skladzie znajdziemy magnez, fitosterole, kwas askorbinowy, beta-karoten, wapń, błonnik, żelazo, potas, fosfor, ryboflawiny, niacyny i tiaminy.
Właściwości zdrowotne: Wzmocniony system odpornosciowy, zdrowa skóra, mocne włosy i paznokcie, zdrowe serce, lepsze krążenie.
Kuchenne DIY: 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi, 2 szklanki wody. 

***
Mleko z migdałów: jest bardzo bogate w witaminę E. Zawiera mangan, cynk, selen, potas, żelazo, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik.
Właściwości zdrowotne: chronią ściany tętnic przed uszkodzeniami. pomagają regulować układ odpornościowy.
Kuchenne DIY: 1 szklanka migdałów bez skórki (8-12 godz.), 4 szklanki wody.
***
Mleko kokosowe jest bogate w witaminę C, aminokwasy, tłuszcze, białka, cukier, a także kwas foliowy, żelazo, wapn, potas i magnez.
Właściwości zdrowotne: chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia poziom cholesterolu, zapobiega chorobom wątroby, wspomaga metabolizm. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry,
Kuchenne DIY: 1 szklanka wiórek kokosowych, lub miąższu (1-2 godz.), 4 szklanki wody. Wiórki można zmiksować razem z zalaną wodą. 

***
Mleko z orzechów nerkowca: zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, mangan, cynk, miedź i selen. Orzechy nerkowca są również bogate w kwas foliowy i witaminę K.
Właściwości zdrowotne: wspomaga metabolizm, kwas oleinowy chroni serce i naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko chorób serca, wspomaga system nerwowy.
Kuchenne DIY: 1 szklanka orzechów (2-3 godz.), 4 szklanki wody.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga