Smalec wegański z granulatu sojowego

Składniki:
kostka masła roślinnego
pół szklanki oliwy z oliwek, lub oleju
200g granulatu sojowego (soya mince) - użyłam mrożonego
4 średnie cebule - pokrojone w cienkie półplasterki
 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
pół obranego jabłka
2 czubate łyżki majeranku 
sól
pieprz

Przytogowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulkę. 
Jabłko pokrój w kosteczkę. 
W garnku rozpuść masło roślinne i dodaj suchy granulat sojowy. Często mieszając, smaż granulat aż się zeszkli. 

Dodaj wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojone jabłko, czosnek, oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj i przełóż do słoiczków, żeby smalczyk stężał.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga