Pulpeciki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

 

[składniki]
250g kaszy jaglanej
 pół cebulki
 garś pietruszki - posiekanej
5 ząbków czosnku
 pieprz i sól do smaku
 ½ łyżeczki ostrej - opcjonalnie
 1 łyżka siemienia lnianego 
łyżeczka sosu sojowego 
 oliwa do smażenia
kawaleczek pora
bułka tarta



[przygotowanie]
Przygotowuję sos - przepis tutaj ---> klik klik

Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączam. Odstawiam do wystygnięcia.
Dodaję starty czosnek, siemię lniane, pokrojoną cebulkę, por i pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Obtaczam w bułce tartej i smażę, aż klopsiki lekką się zarumienią. Odsączam z nadmiaru oleju i układam w foremcę, lub naczyniu żaroodpornym.

Polewam sosem i zapiekam przez 10 minut w piekarniku w 200C.



#PleaseGoVegan :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga