Cieply wieczór, kilka szklanek whiskey i bakłażan w lodówce. Padło kilka pomysłów, ale wybrałysmy smalec - tłuściutki, ziołowy, przepyszny, a do tego banalnie prosty w wykonaniu. MY zjadłyśmy jeden słoik odrazu. Nie potrafiłyśmy się powstrzymac. Na dobrym domowym chlebie - niebo w gębie. Smalczyk najlepiej smakuje na drugi dzień. Z odrobiną soli himalajskiej i kiszonym ogórkiem. Oh..
2 liście laurowe | 2 jagody jałowca | 2 ziarenka ziela angielskiego | ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | sól | pieprz 1 puszka fasolki jaś | 1 bakłażan
Bakłażan przekrój na pół, posól miąż i odstaw na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem zetrzyj solny sok. Pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej, dodaj liść laurowy, ziele i jagody. Smaż przez 2 minuty.
Dodaj cebulę, czosnek i bakłażan. Dopraw do smaku. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa lekko się zarumienią. Często mieszaj.
Odsącz fasolkę i dodaj do warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut, delikatnie ugniatając fasolkę.
Zdejmij z palnika, wyłów lisć laurowy i ziarenka i zmiksuj na gładki krem. Dodaj więcej oleju w razie potrzeby. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć spowrotem na patelnie i smaż przez 4-5 minut.
Przerzuć do słoiczków i odstaw.
Jedz na drugi dzień i #PleaseGoVegan :)
Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej, dodaj liść laurowy, ziele i jagody. Smaż przez 2 minuty.
Dodaj cebulę, czosnek i bakłażan. Dopraw do smaku. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa lekko się zarumienią. Często mieszaj.
Odsącz fasolkę i dodaj do warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut, delikatnie ugniatając fasolkę.
Zdejmij z palnika, wyłów lisć laurowy i ziarenka i zmiksuj na gładki krem. Dodaj więcej oleju w razie potrzeby. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć spowrotem na patelnie i smaż przez 4-5 minut.
Przerzuć do słoiczków i odstaw.
Jedz na drugi dzień i #PleaseGoVegan :)
Własnie wczoraj też robiłem smalec z fasoli. Pycha!
OdpowiedzUsuńPycha !!! Można jeść bez końca :))
Usuń