Jak naturalne zagęscić brwi domowymi sposobami


ceneo.pl
Brwi to niezwykle atrakcyjny element na naszej twarzy. Gęste i pięknie zadbane brwi powracaja do lask.
Ja nie jestem zadowolona ze swoich - sa cieniutkie. Niestety bylam nastolatka, gdy 'kreseczki' byly modne. Teraz planuje powrócic do stanu przed drastycznym depilowaniem i zagescic je naturalnymi sposobami.

Ponizej przedstawiam naturalne stymulatory wzrostu wlosów. By domowy preparat mial wiekszego kopa, mozecie je laczyc np. olej kokosowy z olejkiem rycynowym, lub olej z awokado z olejkiem rozmarynowym.

Mozna równiez nakladac na rzesy, ale ostroznie, by oleje nie dostaly sie do oczu.

Mi najbardziej odpowiada wersja z olejem kokosowym, poniewaz olej tez przyjmuje twarda konsystencje i nie scieka po twarzy. Nakladam i delikatnie wcieram przez minutke w skóre. Pozostawiam na noc. Stosuje kazdego wieczoru.


Zapusc brwi:

  • oliwa z oliwek jest od dawien dawna uważana za najlepszy domowy środek w walce z utratą włosów. Można ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Wmasuj ją delikatnie w skórę za pomocą pędzla, szczoteczki, lub po prostu palca. Oliwa z oliwek przyspiesza wzrost włosów, stymulując mieszki naturalnie i powodując, że  włosy zaczną wyrastać szybciej. Wystarczy dodać oliwę z oliwek na noc przed pójściem spać, a następnie zmyć rano cieplą wodą. W ciągu zaledwie kilku tygodni, brwi mogą odrosnąć.

  • olej rycynowy jest jedynym produktem, który może być lepszy niż oliwa z oliwek. Jest skarbnicą kwasów tłuszczowych, dlatego bez problemu wygładza włosy. Poprawia także nawilżenie naskórka i włosów. Olej rycynowy jest nie tylko doskonałą odżywką, wzmacnia osłabione włosy.
  • olej kokosowy
  • olejek z rozmarynu jest dobrze znanym stymulatorem wzrostu włosów, który jest również stosowany do skóry głowy w celu promowania wzrostu włosów. Może być używany w dowolnym miejscu na ciele (??), w tym na brwiach, aby rosły szybciej. Ważne jest, aby rozcieńczyć rozmaryn z olejkiem rycynowym przed nałożeniem na skórę.
  • oklady z pokrzywy - herbatke zaparzyc i wcierac w brwi
  • olejek z awokado
  • imbir - pobudza krazenie. Zetrzyj kawalek korzenia imbiru i delikatnie wcieraj w brwi. UWAGA: przede wszystkim uwaga na oczy. UWAGA2: po nalozeniu imbiru na skórze pojawi se uczucie pieczenia - imbir jest ostry. Naszczescie uczucie goraca bedzie trwac tylko chwilke.

DIY KOSMETYKI

1. Odżywka do brwi - z olejku rycynowego, olejków eterycznych: szalwiowego i rozmarynowego >>> przepis <<<



Serotonina

Serotonina działa jako neuroprzekaźnik, który pomaga przenosić sygnały z jednej części mózgu do drugiej. Chociaż serotonina jest wytwarzana w mózgu, gdzie pełni ona swoje podstawowe funkcje, około 90% naszych dostaw serotoniny znajduje się w przewodzie pokarmowym, oraz w płytkach krwi (trombocytach). W znacznym stopniu odpowiada za nasz nastrój, stąd zwana jest hormonem szczęścia. Wpływa na nasz apetyt, zwłaszcza na spożycie cukrów, niezbędnych do jej wytworzenia. Zapewnia nam więc energię życiową, ale w skrajnych przypadkach może sprzyjać problemom z kontrolowaniem wagi.


Serotonina wytwarzana jest z jednego z aminokwasów egzogennych – tryptofanu. Organizm sam nie umie ich wytworzyć i trzeba mu je dostarczać z zewnątrz. 

Źródła serotoniny: 

1. Tryptofan
  • by nasz organizm zaczął produkować serotoninę, należy włączyć do naszej diety żywność, bogatą w tryptofan. Tryptofan, jeden z 10 aminokwasów, jest warunkiem koniecznym do produkcji serotoniny. Pokarmy, które zawierają tryptofan to: czerwone mięso (odpada w moim przypadku), mleko, jaja, sery, jogurt, nasiona dyni i sezamu, banany, mąka pszenna, płatki owsiane, banany, ryż biały, ziemniaki, soja, tofu, produkty sojowe, tuńczyk, małże, ostrygi, kraby.


2. Żywność z kwasami tłuszczowymi Omega-3



  • kwasy tłuszczowe Omega-3 zwiększają poziom serotoniny. Ryby zawierają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Inne to m.in nasiona lnu, orzechy, soja, przegrzebki, dynia, surowe tofu, krewetki, pestki dyni i sezamu. Oleje z kwasami tłuszczowymi omega-3 to m.in. olej z orzechów włoskich, olej sojowy, olej z nasion lnu, olej rzepakowy, olej z oliwek i olej sardynek. Ponadto zaleca się jedzenie szpinaku, buraków, kapusty, gorczycy, oraz czerwonej kapusty.

3. Węglowodany złożone

  • węglowodany odgrywają kluczową rolę w tworzeniu serotoniny. Aby promować produkcję, należy jeść pieczywo pełnoziarniste, chleb pełnoziarnisty, makaron pszeniczny, kukurydze, ryż brązowy, kuskus, quinoa, słodkie ziemniaki. Dodatkowe źródła to jagody, pszenica, jęczmień, proso, oraz czarna fasola.
4. Żywność z witaminą B6
  • witamina B6 wpływa na wyższą produkcję tryptofanu w organizmie. Żywność z witaminą B6 to wzbogacone zboża, płatki owsiane, szpinak, papryka, Jalapenos, banany, papryka i kapusty. Ponadto ziele angielskie, liście dyni i wołowiny(nie), kalafior, czosnek, seler, szparagi, pieczarki, brokuły, kapusta, brukselka.

5. Ponadto, by podnieśc poziom szczęśliwości:
  • uprawiaj sport!
  • wysypiaj się,
  • unikaj alkoholu, kofeiny i cukrów złożonych
  • kochaj!


Skutki niedoborów serotoniny: Gdy produkcja serotoniny zostanie skrajnie zaburzona, może dojść do poważnych problemów emocjonalnych, a nawet groźnej dla życia depresji. Podstawowe objawy to długotrwały spadek nastroju, przewlekły smutek, brak apetytu, brak chęci do życia, wahania nastroju.








1. Banany - słodkie źródło tryptofanu 

http://www.i-jedynka.pl/produkty.php?c=3&sc=75
marksdailyapple.com
2. Papryczka chili - przez ból do endorfin
lewisham.towntalk.co.uk


3. Pełne ziarno - optymalne zasilanie układu nerwowego
www.123rf.com

4. Tłuste ryby - dobre tłuszcze, słoneczna witamina D i sód
www.localfoodheroes.co.uk



5. Czekolada - stymulująca siła kofeiny i teobrominy
www.chocolatebygenevie.co.uk



6. Szpinak - liściaste zasilanie kwasem foliowym
www.terawarner.com

7. Surowe, chrupiące warzywa - rozluźnienie żuchwy i moc witamin
fot.net

8. Orzechy - dobre kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez

www.istanbulfoodbazaar.com

źródło: 
www.livestrong.com/article/32342-sources-serotonin/
www.webmd.com/depression/features/serotonin?page=2
http://zdrowie.gazeta.pl
marksdailyapple.com/serotonin-boosters/#axzz2CWElQamr

Buraki


Buraki umieszczam na liscie SUPER FOOD. Dlaczego? Czytaj....

Buraki są super-magazynami, które gromadzą dużilości witaminy C oraz żelaza. Oba skladniki są istotne dla nszego zdrowia, a wiele organizmów miewa problemy, aby wchłonąć wystarczająco dużo żelaza. Na szczęście stara dobra Matka Natura zawarła dodatkowe ilości witaminy C, dzieki której  wchłanianie żelaza jest wyższe!

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jest ​​wymywana z warzyw i owoców gdy te są gotowane. Więc najprostszy sposób, aby praktycznie skorzystać z naturalnych wiatmin i skladników jest - jeść surowe buraki.

wholesome-cook.com
Korzenie są znakomitym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6 i minerałów, w tym fosforu, magnezu. 

Buraki zawierają również węglowodany, białko, silne antyoksydanty  (betacyjan) i błonnik rozpuszczalny.

Ciekawostka: młode liście z buraków są lepszym źródłem żelaza niż szpinak! 

Obniża ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • Badania wykazały, że burak może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, jak również związane z nią zagrożenia, takie jak zawał serca i udary mózgu. Dzienna dawka 250ml soku z buraków lub 1 -2 ugotowanych buraków (ok. 100g) może pomóc znacznie obniżyć ciśnienie krwi i związanych z nim zagrożeń.
Twoja zdrowa wątroba
  • Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach może pomóc w detoksie wątroby, poprzez usuwanie toksyn i przez potencjalnie zapobieganie gromadzeniu się tłuszczy.
Zmniejsza ryzyko osteoporozy
  • Burak zawiera krzemionkę mineralną. To pomaga organizmowi wykorzystać wapń, co jest ważne dla układu mięśniowo-szkieletowego.
Obniża poziom cholesterolu
  • Buraki zawierają rozpuszczalne włókna, które jak wykazano, mają możliwości obniżania cholesterolu. Zawiera również karotenoidy i flawonoidy, które pomagają zwalczac zły cholesterol.
Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Buraki są praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
Anemia i zmęczenie 
  • Wysoka zawartość żelaza w burakach oznacza, że ​​są dobre dla osób z niedokrwistością i cierpiącym na zmęczenie.
Demencja
  • Ostatnie badania przeprowadzone przez Wake Forest University w Północnej Karolinie, USA wykazały, że wysoka zawartość azotanów w burakach może również pomóc w walce z demencja.  Np picie soku z buraków zwiększa przepływ krwi do mózgu u osób starszych. Buraki maja wysokie stężenie azotanów, które są przekształcane w azotyny przez bakterie jamy ustnej. Azotyny pomagają otwierac naczynia krwionośne w organizmie, a przez to zwiększyc przepływ krwi i tlenu do miejsc pozbawionych tlenu.
Betaina makes you smile !
  • Buraki zawierają betainę, składnik który pomaga zwiększyć produkcję  seratoniny. Betaina jest również bardzo przydatna dla układu krążenia.
Układ odpornościowy 
  • Zawartość składników mineralncyh w burakach pozwala wzmocnić układ odpornościowy, oraz pomaga lepiej zwalczać infekcje.

www.lovebeetroot.co.uk
benefits.aspwww.webmd.boots.com


Burak w Kuchni:


Kotlety z buraka - kliknij tutaj

Szałwia


Szałwia jak wszystkie inne zioła, ma mało kalorii i tłuszczu, a zatem może być dodawana do wszystkich potraw. Wykazuje szereg leczniczych właściwości, dlatego powinna zajmować naczelne miejsce w twojej kuchni. SuperSkład: witaminy A, B6, K, wapn, żelaz, magnez, mangan. 

Jak wiele innych ziól, szałwia była wykorzystywana w kuchni i medycynie od wieków. Znana przede wszystkim ze swojego aromatycznego zapachu. Roślina ta posiada jednak wiele korzyści dla naszego zdrowia.


Układ nerwowy:
  • szałwię wykorzystuje się do leczenia stanów nerwowości,
  • szałwia łagodzi niepokój i stres, a nawet i depresję,
  • ma również właściwości anty-spazmatycznyczne, które mogą pomóc w redukcji napięcia mięśni.

Uklad pokarmowy:
  • świetnie radzi sobie z problemami układu pokarmowego, jest wykorzystana w leczeniu duru brzusznego, 
  • ułatwia trawienie, dlatego jest cennym dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli,

Układ odpornościowy:
  • pomaga w walce z przeziębienieniem, kaszelem, nadmiarem śluzu, katarem,
  • zwalcza gorączkę, 

Bądź piękna naturalnie:
  • może zmniejszyć nieświeży oddech, a antybakteryjne właściwości pozwolą utrzymać jamę ustną w dobrej kondycji. Ponadto stosuje się ja wprzypadku owrzodzenia jamy ustnej, infekcji dziąseł, ropne zapalenie zębów
  • szałwia zmniejsza wypadanie włosów - stosuj jako płukanki
  • eksperci również polecają osobom cierpiącym na nadmierne pocenie się - spożycie szałwi może zmniejszyć nadpotliwość aż o 50%
  • pomaga uregulować miesiączki i jest dobra dla kobiet z problemami ginekologicznymi,
  • jest silnym przeciwutleniaczem - chroni komórki przed uszkodzeniem

Antyseptyczne, przeciwzapalne:
  • wdychanie pary może zapewnić złagodzenie ataków astmy
  • zawiera kwas rozmarynowy, który działa jako środek przeciwzapalny w organizmie
  • problemów z nerkami, odry, bólu stawów
Inne:
  • reguluje poziom cukru we krwi, pomaga osobom z cukrzycą.
Z czym jeść:
Wykorzystuje się ją jako dodatek do farszów, marynat,  twarożku. Doskonale komponuje sie z kapustą, grochem, pomidorami, czosnkiem i cebulą.

Szałwia jest najlepsza kiedy dodamy ją w trakcie gotowania, wówczas jej "skórzasta" budowa jest bardziej przyswajalna dla nas, a jej kamforowy smak łagodnieje.

Cynamon


jfmccaffreymd.com
Cynamon od dawien dawan jest popularną przyprawą w pieczeniu i gotowaniu. Nie tylko dobrze smakuje, ale jak wykazały badania jest również zdrowy. W medycynie ludowej, cynamon był wykorzystany w walce z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak niestrawność, gazy i wzdęcia, niestrawność i biegunka. 

Skład:
jest doskonałym źródłem 
  • manganu, 
  • żelaza,
  • wapnia
  • błonnika.
Zdrowotne Korzyści Cynamonu:
  • zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie, może obniżyć poziom cholesterolu,
  • poziom cukru we krwi - niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ regulujacy poziom cukru we krwi, co czyni go szczególnie korzystnym dla osób z cukrzycą typu 2,
  • profilaktyka - cynamon zmniejsza rozmnażanie się komórek nowotworowych,
  • ma korzystny wpływ na krzepnięcie krwi,
  • bóle mięśni - badania wykazaly ze cynamon przynosi znaczącą ulgę w bólu stawów i mięśni,
  • naturalny konserwant - po dodaniu do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem żywności,
  • zdrowy mózg - jedno z badań wykazało, że zapach cynamonu zwiększa funkcje poznawcze i poprawia koncentracje i pamięć,
  • anty grzyby - ma właściwości anty-grzybicze.


Dynia

Dynia, dynia, dynia...   

pinkberry.com
W dyni znajdziemy pełno witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Ponadto dynia charakteryzuje sie niską zawartością tłuszczów nasyconych i bardzo niską zawartością cholesterolu i sodu. 

Warzywo to:
  • naładowane jest witaminą A (karoten) króra nie tylko odpowiedzialna jest za jej pomaranczowy kolor, ale równiez pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • witaminy C
  • jest dobrym źródłem witaminy E (alfa-tokoferol), 
  • witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, 
  • żelazo, 
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu, 
  • miedzi,
  • manganu,
  • bardzo dobre źródło błonnika. 
Warto zainteresować się również nasionami, gdyż nasiona dyni, są bogate w minerały, wydają się mieć działanie przeciwzapalne, a nawet mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty i osteoporozy. 

Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy ją dodawać do zup, chilli, chleba, czy muffinek.

Ciekawostka: przy kupnie dyni, wybierajmy te cięższe. Lżejsze dynie są wysuszone w środku.

Żywność na zapalenie i bolące stawy


examiner.com
Żywność jest naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy, dlatego kondycja stawów zależy nie tylko od codzenia w wygodnym obuwiu, ale równiez od naszej diety.  Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. 

Oto produkty, które możecie śmialo stosować jako naturalne leki. Nie tylko dobrze smakują, ale mają taką samą skuteczność, jak chemiczne tabletki przeciwbólowe.
  • Owoce: wiśnie, czereśnie,jeżyny, maliny, jagody, truskawki. 
  • Warzywa:  marchewka, kapusta, ogórki, por, brokuły, pietruszka, buraki

Bogate w witamine E, oraz antyoksydanty zapobiegają rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest odpowiedzialna za wytwarzanie kolagenu, który buduje chrząstkę, odpowiada za kondycję stawów i ścięgien, oraz poprawia stan tkanki łącznej. Ponadto, naukowcy stwierdzili, że wyciąg z tartej wiśni jest dziesięć razy bardziej skuteczny niż aspiryna. By osiągnąć efektywne rezultaty, należy przyjmować codziennie tylko dwie łyżki koncentratu.


  • Seler 
W nasionach selera znaleziono ponad 20 związków przeciwzapalnych, w tym substancji zwanej apigeniną, która jest bardzo skuteczna w walce z bólem. Dodawaj seler do swojej codziennej diety (do zup, pieczony seler, w postaci salatek).


  • Imbir
Imbir od wieków był szeroko stosowany w Indiach w leczeniu bólu i stanów zapalnych. Badanie przeprowadzone przez indyjskich badaczy stwierdziło, że warzywo to skutecznie radzi sobie z bólem. 


  • Kurkuma
Kurkuma jest to żółta przyprawa powszechnie używana w curry. Badania wykazały, że kurkuma skuteczniej radzi sobie z ostrym bólem, niż sterydy. Badania pokazują, że kurkuma hamuje ból poprzez podobny mechanizm jak ten w narkotykach, lecz bez skutków ubocznych. 

  • Zboża i rośliny strączkowe
Nasza dieta powinna zawierać: pieczywo pełnoziarniste i razowe, warzywa strączkowe, makarony razowe, niełuskany ryż, oraz otręby ponieważ są swietnym źródłem błonnika – bardzo cennego, gdy chcesz się pozbyć nadwagi (obciążającej stawy), oraz sporo witamin z grupy B łagodzących objawy stresu.


  • Orzechy/olej z orzechów
Surowe orzechy i olej orzechowy tak jak tłuste ryby, również zawierają  kwasy tłuszczowe Omega-3, które zwalczają ból i stan zapalny w organizmie.

  • Olej lniany/ siemie lniane


Zawierają cenny kwas oleinowy, który korzystnie wpływa na stawyOprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne.


Kiszona kapusta

gtahomesbyryan.com
Kiszona kapusta nie dość, że jest piekielnie smaczna (ja jestem uzależniona), to również oferuje ciekawy zestaw właściwości zdrowotnych. Pół szklanki kapusty zawiera błonnik, wapń, potas, fluor, żelazo, witaminy C i K. Stanowi również bogate źródło przeciwutleniaczy. Kapusta kwaszona ponadto zawiera probiotyki, zdrowe bakterie, które pomagają w trawieniu. Ponadto, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.

W łaściwości:
  • kiszona kapusta korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (w tym fitochemikalia, powstają podczas procesu fermentacji), które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co prowadzi do zmniejszenia liczby problemów zdrowotnych, takich jak przeziębienia, czy problemy skórne,
  • posiada właściwości przeciwzapalne - skutecznie pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego (np zapalenie jelita cienkiego), 
  • pomocna przy wzdeciach, 
  • badania wykazały, że kiszona kapusta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu,
  • może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka,
  • jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
  • reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi.

sarahbesthealth.com
Pomimo swoich zalet zdrowotnych, za dużo kiszonej kapusty może powodować problemy zdrowotne, ponieważ jest ona bardzo bogata w sód. Dieta zbyt bogata w sód zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Płukanie kapusty przed jedzeniem, pozwala zredukowac trochę sodu, ale jedzenie jej w umiarkowanych ilościach jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowego organizmu.

Przepis na domowa kiszona kapuste www.learningherbs.com/sauerkraut_recipe.html (Po angielsku).

www.livestrong.com naturalnews.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga