quantumleapwellness.com |
- kwas α-linolenowy (ALA),
- Kwas eikozapentaenowy (EPA),
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA),
- oleje: rzepakowy, sojowy, z otrębów ryżowych, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, kokosowy, arachidowy, sojowy (omega-6),
- masło kakaowe
- ogórki
- nasiona chia
- kiwi
- ziarna gorczycy
- masło shea,
- tofu,
- migdały,
- orzechy włoskie (ALA),
- algi (DHA),
- pestki dyni,
- szpinak, jarmuż (kale),
- siemie lniane (ALA).
Omega-3 mają wiele korzyści dla zdrowia:
- stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty),
- badania sugerują, że kwasy te zabijają wolne rodniki, a tym spowalniają starzenie się komórek,
- obniżają poziom trójglicerydów we krwi (DHA),
- zmniejszają ryzyko zawałow serca,
- obniżają ciśnienie krwi,
- obniżają podatność na depresję, oraz poprawiają nastrój - niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu,
- wzmacniają układ immunologiczny,
- łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz astmy,
- pomagają w problemach skórnych.
Znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być jednak szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia.
http://pl.wikipedia.org
womentowomen.com
http://pl.wikipedia.org
womentowomen.com