Ziarna gorczycy aka musztarda


Nasiona gorczycy są bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze takie jak selen, który posiada właściwości przeciwzapalne. Ponadto przyprawa zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych  omega-3 i omega-6, potasu, fosforu, manganu, magnezu i wapnia. 

Wyróżniamy nasiona białe, czarne, oraz brązowe.

Właściwości gorczycy mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała, ponieważ:

obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy,


- nasiona gorczycy mają antyseptyczne, oraz anty-grzybiczne właściwości - pomagają oczyszczać układ pokarmowy,

- spożywane regularnie,  mogą korzystnie wplynąć na zmniejszenie częstości występowania migreny,

- olej z gorczycy jest bardzo dobry dla skóry - generuje ciepło,

- wysoka zawartość magnezu w nasionach gorczycy, pomaga zmniejszyć ataki astmy,

- nasiona gorczycy są doskonałe na trawienie, ponieważ zwiększają tempo metabolizmu,

- musztarda w postaci gorących kompresów, może być stosowana, aby pomóc zmniejszyć  objawy zapalenia stawów, zwichnięć, lub bólu mięśni, jak również reumatyzmu,

- mogą być wykorzystywane jako maść rozprowadzona po klatce piersiowej w celu zachęcenia do rozładowania tłoku zablokowanych zatok i płuc.

***Cierpisz z powodu braku apetytu ??? Wymieszaj kilka czarnych nasion gorczycy z mlekiem i miel je przez 15-20 minut. Zajadaj przed posiłkiem.




Własna musztarda:


(???) 6 Sierpnia Dniem Musztardy ? Słyszeliście ?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga