Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!

Niestety pożegnaliśmy lato i przywitalismy jesień. Muszę przyznać, że w tym roku w MCR, lato było naprawdę słoneczne i bardzo ciepłe!!

Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób. 


Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE! 

Głównym powodem osłabienia naszego organizmu, będzie brak witamin i minerałów! Innymi przyczynami są: nadwaga, spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier, stres, brak cwiczeń fizycznych.




***podsłyszałam gdzieś, że  jedna łyżeczka CUKRU jest w stanie 'wyłączyć' nasz system immunologiczny na dobrych kilka godzin!!
Cukier to nie tylko posłodzona kawa czy herbata, ale cukier to też soki w kartonach, wędliny, chleb, owoce z puszki, 'dietetycza' superchemiczna coca-cola pfff...
***węglowodany utrudniają przyswajalność selenu, więc nie przekraczaj zalecanej dawki.

Przede wszystkim, zadbaj o regularny ruch, jedz zdrowo i racjonalnie, unikaj białej trucizny - cukru, stresujących sytuacji, nie pal papierosow, oraz wysypiaj się. 

Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!

***
Witamina A
nasza skóra jest pierwszą barierą orchonną na jaką naptykają wirusy, bakterie i zarazki. Silna, zdrowa skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji tkanki łącznej - kluczowy składnik skóry. Jednym z najlepszych sposobów, aby dostarczyć witaminę A do organizmu, jest spożywanie produktów zawierających beta-karoten - doskonały przeciwutleniacz, który jest przekształcany przez nasz organizm w witaminę A.
Karoteny:
- pomagają w zapobieganiu nowotworów, 
- chronią przed chorobami serca,
- mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,
- wzmacniają układ odpornościowy, 
- chronią przed infekcjami i drobnoustrojami

Produkty bogate w beta karoten to:
słodkie ziemniaki, marchew, morele, arbuz, nektarynki,  dynia, pomidory, papryka, papaja, mandarynki, brzoskwinie, pomarańcze, mango.

***
Witamina C
przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny, oraz łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby. Zwiększa odporność na choroby zakaźne i chroni przed substancjami rakotwórczymi. Bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”, zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, ale nadmiar zmniejsza wchęanianie selenu. 

Produkty bogate w witaminę C
warzywa kapustne i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny), owoc dzikiej róży - jak również suszone płatki róży,ziemniaki, żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi)owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy) 

***
Witamina E
witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, czyli zmniejsza ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A, stymuluje układ odpornościowy. Witamia E stymuluje produkcje B-komórek, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za niszczenie bakterii. 



Produkty bogate w witamine E
siemie lniane, awokado, oleje roślinne, jajka, marchewki, 
orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone,  nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż. 

***
Witamina B6
wspomaga pracę układu nerwowego, poprzez wytwarzanie neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego). Zwiększa odporność immunologiczną naszego organizmu - dzięki niej tworzone są przeciwciała, ktore atakują bakterie i wirusy. 

Produkty bogate w witamine B6
Szpinak, czosnek, banany, czerwona papryka, zimniaki, arbuz, drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzech laskowe i włoskie, nasiona słonecznika. 


***
Allicyna
substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu. To silny środek antyseptyczny -  zabija wirusy i bakterie, oraz zapobiega infekcjom.  

Produkty bogate w allicynę
Czosnek
Cebula


***
Cynk
ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w powstawaniu limfocytów T: 
buduje komórki odpornościowe do ochrony przed chorobami, jest w stanie hamować namnażanie się wirusów wywołujących przeziębienia, znacznie skracając czas jego trwania, stymuluje układ odpornościowy do działania, poprawia samopoczucie, 
ma korzystny wpływ na stres i infekcje, poza ogólną poprawą metabolizmu, reguluje ciśnienie krwi, rytm pracy serca, oraz poziom cholesterolu we krwi.

Produkty bogate w cynk
  • ok. 2 do 8mg/kg; 
maliny, czarne jagody, daktyle, większość warzyw, ryż łuskany, buraki ćwiekłowe i bukrowe, szparagi, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, 
rzodkiew, kawa,
  • ok 20 do 50 mg/kg; 
kakao, melasa, żółtka jaj, orzechy, groch, bób, fasola, soczewica, herbata, suszone drożdże, 
  • ok 75 do 140 mg/kg; 


większość grzybów  
  • ok 130 d0 202 mg/kg ; 
nasiona dyni i słonecznika

***
Selen
Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu, który sprawia, że błony komórkowe i  czerwone ciałka krwi są chronione przed działaniem wolnych rodników. To cenny antyoksydant, który stymulując produkcję limfocytów i makrofagów, wspiera układ immunologiczny. 
P
rodukty bogate w selen
orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, cebula, brązowy ryż,

***
Siarka 
jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjnowanie układu krążenia, zapobieganie tworzeniu sie zatorów we krwi, oraz za obniżenie cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne

Produkty bogate w siarke
jaja, sery, mleko, owoce i warzywa (szczególnie białe)

Wieszak na apaszki

Jestem potworem apaszkowym i mam ich mnóstwo! Gdy dorwałam maszynę do szycia, a potem wynalazłam mega sklep z cudownymi materiałami, zaczęłam szyc jak opętana. Uwiebiam swoje apaszki!! No, a efekt tego był taki, ze cała moja szuflada wypełniona jest apaszkami!

Szuflada mi się napewno przyda, a apaszkom zorganizowałam inne miejsce. Lepsze, które zajmuje 'nic' w porównaniu z wielością szuflady.

Co potrzebujemy to wieszak, oraz oczka od zasłony prysznicowej.


Oczka zawieszamy na dolną cześć wieszaka, a apaszki wkładamy w oczka.


Pomysł ten, możesz równie dobrze wykorzystać na paski, łańcuszki, oraz torebki.

Naturalne zioła w kapsułkach

Jestem wielkim przeciwnikiem suplementów diety, ponieważ Ty, poprzez racjonalne odżywianie, jesteś w stanie SAMA dostarczyć wszystkich naturalnych wartości odżywczych swojemu organizmowi. 

Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio.

Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50!


Opłaca się!!

Co potrzebujemy:
sproszkowane zioła - wg własnego wyboru - pokrzywa, kozieradka, rumianek,
wegetariańskie kapsułki (00 rozmiar),
oraz taka oto maszynka do produkcji kapsułek 
master-design-luzern.ch
Przygotowanie:
Sproszkowane i organiczne zioła, możesz kupić w sklepach/internecie ze zdrową żywnością, lub ususzyć własne zioła i zetrzeć je w proszek. 

Puste kapsułki wkładamy w otworki (górna i dolna część) i rozsypujemy mieszankę ziół na dolnej części - możesz użyć jednego rodzaju zioła, lub wymieszać kilka - ja zrobiłam z suszonych liści kozieradki, oraz czerwonej koniczyny.
Dociśnij i jeżeli trzeba, dosyp więcej. 
Zamknij pudełko górną częścią, z wcześniej poukładanymi kapsułkami.
Dobrze dociśnij by kapsułki połączyły się.
Otwórz, et voila.


Poniżej filmik w wersji angielskiej.

Smalczyk z fasoli


Najsmaczniejsza roślinna potrawa jaką dotąd miałam szczęście zjeść!!!! 
Raz spróbujesz, będziesz robić już zawsze :)

JESTEM WEGE - niczego sobie nie odmawiam.


[składniki]
1 szklanka/puszka białej fasoli suche/w wodzie - ja również robię z fasolki cannelini
1 średnia cebula
1/2 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
cząber - opcjonalnie
sól
1 łyżeczka majeranku
łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
cebulka prażona


[przygotowanie]
Fasolę namocz przez noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości. 
Odcedź gotową fasolkę, przerzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć wcześniej posiekaną cebulkę, oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodaj pastę fasolową, zioła, łyżkę prażonej cebulki, sól, pieprz. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.  

Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!

Płyn do płukania jamy ustnej - soda oczyszczona, miód, cynamon

fussfreecooking.com
Składniki:
2 średnie cytryny
ł łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki miodu
1 szklanka ciepłej wody
szklana butelka z korkiem, lub plastikowa

Przygotowanie:
Wspyp cynamon do szklanej butelki i dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj miód, oraz sodę. Zalej ciepłą wodą. Wstrząśnij butelką.

Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.

Domowe masło orzechowe aka nutella



Składniki:
2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych
2 łyżekczki kakao w proszku
2 łyżekczki oleju rzepakowego
3-4 łyżekczki stevia
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona

Przygotowanie:
Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300° 
i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją
Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu.
Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem.
Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami. 
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 
Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego.

Zielony kalafior i jarmuż


Składniki:
średni, zielony kalafior Romanesco (może być też biały)
4-5 liści jarmużu
5-6 ząbków czosnku
średnia, drobno posiekana cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Najpierw zrób wywar warzywny: marchewy, cebula, 
pietruszka, seler, kostki warzywne domowej roboty 
i dużo, dużo natki pietruszki - potem odcedź. 
Gdy wywar będzie już gotowy, odstaw na bok 
i rozgrzej oliwę z oliwek, lub olej. 
Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek - smaż ok. 5 minut
Dodaj kalafior i zalej wcześniej przygotowanym wywarem.
Gotuj przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki. 
Dodaj pokrojony jarmuż i gotuj jeszcze 
przez ok. 7 minut na małym ogniu.
Przerzuć wszystko do blendera 
i zmiksuj na gładki krem.
Dopraw do smaku.


Figi



Te baniowe owoce pochodzą najprawdopodobniej z Azji Sredniej. Figi występują w dwóch odmianach - ciemnofioletowe - najlepiej jeść je na surowo, oraz jasnozielone - te najlepiej nadają się na suszenieOwoce figowca mogą być składnikiem sałatek, dań głownych, konfitur, przekąsek, deserów. Zarówno owoce jak i liście są jadalne.

Skład:

  • błonnik - 2 duże figi dostarczą ok. 5g tego składnika - więcej niż jabłka, banany, pomarancze, czy winogrona,
  • są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta, 
  • witaminy: A, C, B1, B2, B6, PP,
  • są ​​bogate we flawonoidy - kwercetyna, luteolina.


Antynowotworowe wlasciwosci:

  • badania pokazują, że spożywanie kwercetyny, może być pozwiązane z zapobieganiem raka płuc, oraz jelita grubego,
  • luteolina stosowana miejscowo, okazała się odgrywać główną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka skóry.



Bądź piękna naturalnie:

  • spore ilości żelaza, które zawierają te owoce, pomogą osobom, które zmagają się z anemią - zarówno suszone, jak i świeże, 
  • duża ilość błonnika, pomoże zdrowo zrzucić zbędne kilogramy (oczywiście, jeszcze ćwiczymy), oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Utrzymują układ pokarmowy w dobrej kondycji,
  • antyoksydanty zabijają wolne rodniki, utrzymując skórę w prawidłowym i zdrowym stanie. Ponadto zmniejszają zmarszczki,

Układ krwionośny:

  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wzmacniają serce, oraz naczynia wieńcowe,
  • pomagają redukować wysokie ciśnienie krwi - potas, 
  • zaleca się spożywanie owoców figowca przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości,

Układ nerwowy:

  • dzięki dużej zawartosci magnezu, figi będą pomocne w redukcji stresu,

Układ odpornościowy:

  • picie nalewki z figowca, polecane jest osobom cierpiącym na astmę, ponadto pomagają uśmierzyć ból gardła, a nawet zwalczyć kaszel - poleca się wywar z suszonych liści, który jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym,
  • wzmacnia odporność całego organizmu - witaminy A, C, żelazo,
  • sok z wyciśniętej figi pomaga w leczniu ran, 


Inne:

  • figi przynoszą ulgę podczas zaparć, oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto wykazano, że regularne jedzenie fig, pomaga poprawić perystaltykę jelit, zapobiegając m.in właśnie zaparciom,
  • owoce figowca mogą pomóc palaczom zwalczyć ten szkodliwy nałóg,
  • figowy afrodyzjak!! figi poprawią Twoje współżycie seksualne - zawierają bowiem aminokwasy, które zwiększą popęd seksualny, oraz poprawią wytrzymałość podczas stosunku,
  • najwięcej antyoksydantów znajdziemy w owocach o ciemnofioletowym kolorze. Warto również pamiętać, ze skórka tego owoca, jest totalnie jadalna i zawiera najwięcej 'źródła młodości'!!!
  • ponieważ w 100 gramach owoców  jest tyle wapnia, co w szklance mleka, spożywanie fig powinno być regularną czynnością dzieci, oraz kobiet w ciąży.


    „ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”

    Dr Norman W. Walker (January 4, 1886 – June 6, 1985)

    (znalezione w necie..)

    Tropikalny balsam do ust


    Dziś zrobiłam bardzo delikatny balsam od ust, który nad im tropikalnego stylu. Olejek z pestek moreli nawilża, regeneruje, łagodzi podrażnienia. Masło z mango ma przyjemny zapach i dobrze się wchłania w skórę. Ponadto wspomaga naturalną odnowę skóry - popękane usta.

    4 x 15ml słoiczki | 10g wosku sojowego | 15g masła shea | 10g masła z mango | 25ml oleju z pestek moreli | 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

    Roztapiam masła i wosk - umieszam składniki w słoiczku, a  słoiczek zanurzam w gorącej wodzie.

    Dodaję olej z pestek moreli i miód. Miód można pominąć oczywiście.

    Przelewam do 15ml słoiczków i odstawiam do ostygnięcia.
    Internet

    Jak wyhodować imbir z bulwy

    Marcin kupił ZAAAA dużo imbiru (mam jeszcze trzy razy tyle co na obrazku...), więc coś z nim zrobić muszę!! 
    No to sadzimy!

    Przygotowanie:

    Wybieramy bulwę - świeżą, jędrną i zdrową.

    Następnie pozostawiamy imbir w ciepłej wodzie, najlepiej na całą noc.

    Na drugi dzień, duże bulwy możesz pokroić w mniejsze kawałki, lub wybrać większą doniczkę.





    Korzeń hop do ziemi - nie zakopuj go całkowicie, lecz częściowo umieść w ziemi.


    Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca.


    Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać. 


    Powodzenia.



    Nie przymykaj oczu - Be VEGE !!!!

    Poslowie przeciwko zwierzetom - na nich nie bede glosowac
    "Mięso drobiowe, Kentucky Fried Chicken, ekskluzywne foie gras. Zwrócenie uwagi na los konkretnych jednostek, które kryją się pod tymi nazwami nie jest łatwe, ale to wyzwanie, z którym każdy z nas powinien się zmierzyć. (...)
    Polska wciąż zajmuje wysokie miejsce w produkcji mięsa drobiowego. Rocznie spożywa się go ponad 25 kg na osobę. Oznacza to ok. 535 mln kurczaków zabijanych na mięso każdego roku. W chowie przemysłowym, oprócz kurczaków przeznaczonych na mięso (brojlerów), hodowane są oczywiście nioski, przeznaczone do produkcji jaj. 
    Brojlery trzyma się zwykle w halach pozbawionych dostępu światła i możliwości wyjścia na zewnątrz. Największe na świecie fermy potrafią pomieścić w jednej nawet od 30 tys. do 50 tys. ptaków. Nietrudno sobie zatem wyobrazić panujący ścisk, na skutek którego wiele osobników doznaje obrażeń. (...) Proces zabijania często bywa pośpieszny i niedokładny. Kurczaki wiesza się głową w dół i wrzuca do wody pod napięciem, co powoduje paraliż, następnie podrzyna się im gardła i umieszcza w wyparzarce. Wiele z nich może wciąż w pełni świadomości trafić do wrzątku. (...)"

    Orzeźwiająca mgiełka do twarzy z zielonej herbaty

    Gorąco, gorąco, upał !!! 
    Twoja skora potrzebuje orzeźwienia ?
    Patrz, przepis poniżej.

    Składniki:
    1 torebka zielonej herbaty
    1 szklanka wody
    witamina E
    spray butelka

    Przygotowanie:
    Zaparz zieloną herbatę - ok. 3 minut. 
    Odstaw na bok i poczekaj, aż przestygnie.
    Następnie, do ostudzonej herbaty, dodaj kilka kropelek witaminy E w płynie. 
    Wymieszaj.

    Przelej do buteleczki.
    Spryskaj twarz.
    Trzymaj w lodówce.

    Rezultat:
    Zielone herbaty są napakowane w antyoksydanty, które chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - piękna, zdrowa i młoda skóra.

    Kosmetyk ten orzeźwia i działa oczyszczająco.

    Witamina E - źródło młodości...

    Drzewko cytrynowe





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga