Niestety pożegnaliśmy lato i przywitalismy jesień. Muszę przyznać, że w tym roku w MCR, lato było naprawdę słoneczne i bardzo ciepłe!!
Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób.
Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE!
Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób.
Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE!
Głównym powodem osłabienia naszego organizmu, będzie brak witamin i minerałów! Innymi przyczynami są: nadwaga, spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier, stres, brak cwiczeń fizycznych.
***podsłyszałam gdzieś, że jedna łyżeczka CUKRU jest w stanie 'wyłączyć' nasz system immunologiczny na dobrych kilka godzin!!
Cukier to nie tylko posłodzona kawa czy herbata, ale cukier to też soki w kartonach, wędliny, chleb, owoce z puszki, 'dietetycza' superchemiczna coca-cola pfff...
***węglowodany utrudniają przyswajalność selenu, więc nie przekraczaj zalecanej dawki.
Przede wszystkim, zadbaj o regularny ruch, jedz zdrowo i racjonalnie, unikaj białej trucizny - cukru, stresujących sytuacji, nie pal papierosow, oraz wysypiaj się.
Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!
***
Witamina A
nasza skóra jest pierwszą barierą orchonną na jaką naptykają wirusy, bakterie i zarazki. Silna, zdrowa skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji tkanki łącznej - kluczowy składnik skóry. Jednym z najlepszych sposobów, aby dostarczyć witaminę A do organizmu, jest spożywanie produktów zawierających beta-karoten - doskonały przeciwutleniacz, który jest przekształcany przez nasz organizm w witaminę A.
Karoteny:
- pomagają w zapobieganiu nowotworów,
- chronią przed chorobami serca,
- mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- chronią przed infekcjami i drobnoustrojami
Produkty bogate w beta karoten to:
słodkie ziemniaki, marchew, morele, arbuz, nektarynki, dynia, pomidory, papryka, papaja, mandarynki, brzoskwinie, pomarańcze, mango.
***
Witamina C
przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny, oraz łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby. Zwiększa odporność na choroby zakaźne i chroni przed substancjami rakotwórczymi. Bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”, zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, ale nadmiar zmniejsza wchęanianie selenu.
Produkty bogate w witaminę C
warzywa kapustne i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny), owoc dzikiej róży - jak również suszone płatki róży,ziemniaki, żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi), owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy)
Witamina E
witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, czyli zmniejsza ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A, stymuluje układ odpornościowy. Witamia E stymuluje produkcje B-komórek, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za niszczenie bakterii.
Produkty bogate w witamine E
siemie lniane, awokado, oleje roślinne, jajka, marchewki,
orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż.
***
Witamina B6
wspomaga pracę układu nerwowego, poprzez wytwarzanie neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego). Zwiększa odporność immunologiczną naszego organizmu - dzięki niej tworzone są przeciwciała, ktore atakują bakterie i wirusy.
Produkty bogate w witamine B6
Szpinak, czosnek, banany, czerwona papryka, zimniaki, arbuz, drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzech laskowe i włoskie, nasiona słonecznika.
***
Allicyna
Cynk
substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu. To silny środek antyseptyczny - zabija wirusy i bakterie, oraz zapobiega infekcjom.
Produkty bogate w allicynę
Czosnek
Cebula
***
ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w powstawaniu limfocytów T:
buduje komórki odpornościowe do ochrony przed chorobami, jest w stanie hamować namnażanie się wirusów wywołujących przeziębienia, znacznie skracając czas jego trwania, stymuluje układ odpornościowy do działania, poprawia samopoczucie,
ma korzystny wpływ na stres i infekcje, poza ogólną poprawą metabolizmu, reguluje ciśnienie krwi, rytm pracy serca, oraz poziom cholesterolu we krwi.
Produkty bogate w cynk
- ok. 2 do 8mg/kg;
maliny, czarne jagody, daktyle, większość warzyw, ryż łuskany, buraki ćwiekłowe i bukrowe, szparagi, marchew, seler, pomidory, ziemniaki,
rzodkiew, kawa,
- ok 20 do 50 mg/kg;
kakao, melasa, żółtka jaj, orzechy, groch, bób, fasola, soczewica, herbata, suszone drożdże,
- ok 75 do 140 mg/kg;
większość grzybów
- ok 130 d0 202 mg/kg ;
nasiona dyni i słonecznika
***
Selen
Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu, który sprawia, że błony komórkowe i czerwone ciałka krwi są chronione przed działaniem wolnych rodników. To cenny antyoksydant, który stymulując produkcję limfocytów i makrofagów, wspiera układ immunologiczny.
P
rodukty bogate w selen
orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, cebula, brązowy ryż,
***
Siarka
jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjnowanie układu krążenia, zapobieganie tworzeniu sie zatorów we krwi, oraz za obniżenie cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne
Produkty bogate w siarke
jaja, sery, mleko, owoce i warzywa (szczególnie białe)