Niestety pożegnaliśmy lato i przywitalismy jesień. Muszę przyznać, że w tym roku w MCR, lato było naprawdę słoneczne i bardzo ciepłe!! Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób.
Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE!
Głównym powodem osłabienia naszego organizmu, będzie brak witamin i minerałów! Innymi przyczynami są: nadwaga, spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier, stres, brak cwiczeń fizycznych.
***podsłyszałam gdzieś, że jedna łyżeczka CUKRU jest w stanie 'wyłączyć' nasz system immunologiczny na dobrych kilka godzin!!
Cukier to nie tylko posłodzona kawa czy herbata, ale cukier to też soki w kartonach, wędliny, chleb, owoce z puszki, 'dietetycza' superchemiczna coca-cola pfff...
***węglowodany utrudniają przyswajalność selenu, więc nie przekraczaj zalecanej dawki.
Przede wszystkim, zadbaj o regularny ruch, jedz zdrowo i racjonalnie, unikaj białej trucizny - cukru, stresujących sytuacji, nie pal papierosow, oraz wysypiaj się.
Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!
***
Witamina A
nasza skóra jest pierwszą barierą orchonną na jaką naptykają wirusy, bakterie i zarazki. Silna, zdrowa skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji tkanki łącznej - kluczowy składnik skóry. Jednym z najlepszych sposobów, aby dostarczyć witaminę A do organizmu, jest spożywanie produktów zawierających beta-karoten - doskonały przeciwutleniacz, który jest przekształcany przez nasz organizm w witaminę A.
Karoteny:
- pomagają w zapobieganiu nowotworów,
- chronią przed chorobami serca,
- mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,
przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny, oraz łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby. Zwiększa odporność na choroby zakaźne i chroni przed substancjami rakotwórczymi. Bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”, zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, ale nadmiar zmniejsza wchęanianie selenu.
witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, czyli zmniejsza ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A, stymuluje układ odpornościowy. Witamia E stymuluje produkcje B-komórek, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za niszczenie bakterii.
orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż.
*** Witamina B6
wspomaga pracę układu nerwowego, poprzez wytwarzanie neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego). Zwiększa odporność immunologiczną naszego organizmu - dzięki niej tworzone są przeciwciała, ktore atakują bakterie i wirusy.
substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu. To silny środek antyseptyczny - zabija wirusy i bakterie, oraz zapobiega infekcjom.
Produkty bogate w allicynę
Czosnek
Cebula
***
Cynk
ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w powstawaniu limfocytów T:
buduje komórki odpornościowe do ochrony przed chorobami, jest w stanie hamować namnażanie się wirusów wywołujących przeziębienia, znacznie skracając czas jego trwania, stymuluje układ odpornościowy do działania, poprawia samopoczucie,
ma korzystny wpływ na stres i infekcje, poza ogólną poprawą metabolizmu, reguluje ciśnienie krwi, rytm pracy serca, oraz poziom cholesterolu we krwi.
Produkty bogate w cynk
ok. 2 do 8mg/kg;
maliny, czarne jagody, daktyle, większość warzyw, ryż łuskany, buraki ćwiekłowe i bukrowe, szparagi, marchew, seler, pomidory, ziemniaki,
Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu, który sprawia, że błony komórkowe i czerwone ciałka krwi są chronione przed działaniem wolnych rodników. To cenny antyoksydant, który stymulując produkcję limfocytów i makrofagów, wspiera układ immunologiczny.
P
rodukty bogate w selen
orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, cebula, brązowy ryż,
***
Siarka
jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjnowanie układu krążenia, zapobieganie tworzeniu sie zatorów we krwi, oraz za obniżenie cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne
Produkty bogate w siarke
jaja, sery, mleko, owoce i warzywa (szczególnie białe)
Jestem potworem apaszkowym i mam ich mnóstwo! Gdy dorwałam maszynę do szycia, a potem wynalazłam mega sklep z cudownymi materiałami, zaczęłam szyc jak opętana. Uwiebiam swoje apaszki!! No, a efekt tego był taki, ze cała moja szuflada wypełniona jest apaszkami!
Szuflada mi się napewno przyda, a apaszkom zorganizowałam inne miejsce. Lepsze, które zajmuje 'nic' w porównaniu z wielością szuflady.
Co potrzebujemy to wieszak, oraz oczka od zasłony prysznicowej.
Oczka zawieszamy na dolną cześć wieszaka, a apaszki wkładamy w oczka.
Pomysł ten, możesz równie dobrze wykorzystać na paski, łańcuszki, oraz torebki.
Jestem wielkim przeciwnikiem suplementów diety, ponieważ Ty, poprzez racjonalne odżywianie, jesteś w stanie SAMA dostarczyć wszystkich naturalnych wartości odżywczych swojemu organizmowi. Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio. Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50! Opłaca się!!
Co potrzebujemy:
sproszkowane zioła - wg własnego wyboru - pokrzywa, kozieradka, rumianek,
Sproszkowane i organiczne zioła, możesz kupić w sklepach/internecie ze zdrową żywnością, lub ususzyć własne zioła i zetrzeć je w proszek.
Puste kapsułki wkładamy w otworki (górna i dolna część) i rozsypujemy mieszankę ziół na dolnej części - możesz użyć jednego rodzaju zioła, lub wymieszać kilka - ja zrobiłam z suszonych liści kozieradki, oraz czerwonej koniczyny.
Dociśnij i jeżeli trzeba, dosyp więcej.
Zamknij pudełko górną częścią, z wcześniej poukładanymi kapsułkami.
Najsmaczniejsza roślinna potrawa jaką dotąd miałam szczęście zjeść!!!!
Raz spróbujesz, będziesz robić już zawsze :)
JESTEM WEGE - niczego sobie nie odmawiam.
[składniki]
1 szklanka/puszka białej fasoli suche/w wodzie - ja również robię z fasolki cannelini
1 średnia cebula
1/2 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek cząber - opcjonalnie
sól
1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku cebulka prażona
[przygotowanie]
Fasolę namocz przez noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości.
Odcedź gotową fasolkę, przerzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć wcześniej posiekaną cebulkę, oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodaj pastę fasolową, zioła, łyżkę prażonej cebulki, sól, pieprz. Gotuj całośćna małym ogniu przez kilka minut. Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;)Przerzuć do słoiczków. Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki. SMACZNEGO!!! Pyszności. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Wspyp cynamon do szklanej butelki i dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj miód, oraz sodę. Zalej ciepłą wodą. Wstrząśnij butelką. Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
Te baniowe owoce pochodzą najprawdopodobniej z Azji Sredniej. Figi występują w dwóch odmianach - ciemnofioletowe - najlepiej jeść je na surowo, oraz jasnozielone - te najlepiej nadają się na suszenie. Owoce figowca mogą być składnikiem sałatek, dań głownych, konfitur, przekąsek, deserów. Zarówno owoce jak i liście są jadalne. Skład:
błonnik - 2 duże figi dostarczą ok. 5g tego składnika - więcej niż jabłka, banany, pomarancze, czy winogrona,
są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta,
witaminy: A, C, B1, B2, B6, PP,
są bogate we flawonoidy - kwercetyna, luteolina.
Antynowotworowe wlasciwosci:
badania pokazują, że spożywanie kwercetyny, może być pozwiązane z zapobieganiem raka płuc, oraz jelita grubego,
luteolina stosowana miejscowo, okazała się odgrywać główną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka skóry.
Bądź piękna naturalnie:
spore ilości żelaza, które zawierają te owoce, pomogą osobom, które zmagają się z anemią - zarówno suszone, jak i świeże,
duża ilość błonnika, pomoże zdrowo zrzucić zbędne kilogramy (oczywiście, jeszcze ćwiczymy), oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Utrzymują układ pokarmowy w dobrej kondycji,
antyoksydanty zabijają wolne rodniki, utrzymując skórę w prawidłowym i zdrowym stanie. Ponadto zmniejszają zmarszczki,
Układ krwionośny:
obniżają poziom cukru we krwi,
wzmacniają serce, oraz naczynia wieńcowe,
pomagają redukować wysokie ciśnienie krwi - potas,
zaleca się spożywanie owoców figowca przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości,
Układ nerwowy:
dzięki dużej zawartosci magnezu, figi będą pomocne w redukcji stresu,
Układ odpornościowy:
picie nalewki z figowca, polecane jest osobom cierpiącym na astmę, ponadto pomagają uśmierzyć ból gardła, a nawet zwalczyć kaszel - poleca się wywar z suszonych liści, który jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym,
wzmacnia odporność całego organizmu - witaminy A, C, żelazo,
sok z wyciśniętej figi pomaga w leczniu ran,
Inne:
figi przynoszą ulgę podczas zaparć, oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto wykazano, że regularne jedzenie fig, pomaga poprawić perystaltykę jelit, zapobiegając m.in właśnie zaparciom,
owoce figowca mogą pomóc palaczom zwalczyć ten szkodliwy nałóg,
figowy afrodyzjak!! figi poprawią Twoje współżycie seksualne - zawierają bowiem aminokwasy, które zwiększą popęd seksualny, oraz poprawią wytrzymałość podczas stosunku,
najwięcej antyoksydantów znajdziemy w owocach o ciemnofioletowym kolorze. Warto również pamiętać, ze skórka tego owoca, jest totalnie jadalna i zawiera najwięcej 'źródła młodości'!!!
ponieważ w 100 gramach owoców jest tyle wapnia, co w szklance mleka, spożywanie fig powinno być regularną czynnością dzieci, oraz kobiet w ciąży.