Pogoda w sam raz na spędzenie dnia w kuchni - szaro, buro i ponuro - Manchester whoohoo! Lista potraw na tegoroczne wegetariańskie święta przygotowana!
Zatem przedświęteczne testowanie ich - CZAS START!
[składniki]
1,5 szklanki soczewicy - ja użyłam zielonej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
spora garść posiekanej pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw -
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw -
tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej
[przygotowanie]
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw.
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw.
Dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku.
Dopraw do smaku.
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadz masę pasztetową.
Wierzch posyp orzechami.
Pasztet piecz w 180°C, przez ok. 45 minut.