Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !!
Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.
Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka.
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.
Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą.
Gotuję na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.
Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą.
Gotuję na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.
Na patelni podsmażam cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną.
Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.
Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną.
Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.
Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.
Całość duszę ok. 40 minut.
Podawaję z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
Podawaję z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
SMACZNEGO!!!