Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
UPCYCLED ART: Ręcznie robione świąteczne dekoracje choinkowe
Originalne święta - bo tradycyjne bombki i łancuchy są nudne! :)
W internecie znalazłam mnóstwo pomysłów na upcycled - domowej roboty świąteczne dekoracje na choinkę. Są one nie tylko jedyne w swoim rodzaju, nadając Twojemu domowi unikatowy klimat, ale także o wiele tańsze niż tradycyjne bombki i łańcuchy na drzewko.
W internecie znalazłam mnóstwo pomysłów na upcycled - domowej roboty świąteczne dekoracje na choinkę. Są one nie tylko jedyne w swoim rodzaju, nadając Twojemu domowi unikatowy klimat, ale także o wiele tańsze niż tradycyjne bombki i łańcuchy na drzewko.
Do zabawy możesz wykorzystać makaron, owoce cytrusowe, rolki tekturowe, szyszki, zużyte żarówki itp. Sama zobacz efekt i do dzieła drogie Panie!!
ocellsalterrat.blogspot.co.uk |
Aniołek z makaronu wymalowany złota farbką. Użyj własnych kombinacji! Boskie!
decor4all.com |
thecraftycrow.net |
Gwiazdki z papieru - filmik z instrukcją znajdziesz w linku pod obrazkiem.
pixabay.com |
By stworzyć orzechowe bombki, potrzebujesz orzechów włoskich, kawałek drucika i czerwoną wstążkę. Ewentualnie złoty spray. Orzech obwiąż drucikiem i zrób petelkę na czubku, przez którą przeciągnij wstążeczkę.
nellyvintagehome.blogspot |
lushome.com |
wallpapers-christmas.com |
Domowej roboty ciastka to absolutny mistrz choinkowy. Na moim drzewku pewnie nie przetrwałyby 15 minut.
Możesz też zrobić dekoracje z ciasta solnego (0,5 szklanki soli, 0,5 szklanki wody, 1 szklanka mąki) i pomalować na dowolny kolor.
lesserevillife.com
Szyszki - do 'nabycia' w lesie.
|
.diy-enthusiasts.com Szyszkowy Mikołaj. |
diy-enthusiasts.com |
fot.net |
Aniołki z patyczków do lodów. Swietne!
Banany na gorąco z Karobem
Składniki:
4 banany
4 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
2 łyżki masła roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Masło rozpuść na patelni, dodaj syrop, oraz sok z cytryny i zamieszaj.
W międzyczasie obierz owoce i przekrój je wzdłuż na pół.
Smaż banany w przygotowanym syropie z obu stron ok. minuty.
***
Syrop z z chleba świętojańskiego ma naturalnie słodkawy posmak i co najważniejsze, jest zdrową alternatywą białej trucizny - cukru.
SuperSkład:
jest bardzo bogatym źródłem białka,
zawiera superPorcje magnezu, żelaza, wapnia, fosforu,
węglowodany,
Ponadto:
nie zawiera kofeiny, oraz teobrominy, obecnych w kakao,
zawiera mało tłuszczu.
***
Muffinki marchewkowe
1/2 szklanki cukru | 2 szklanki mąki | 1 łyżeczka proszku do pieczenia | 1 łyżeczka sody oczyszczonej | 1 łyżka cynamonu | szczypta soli | 2 szklanki startej marchewki | 3/4 szklanki oleju kokosowego, lub słonecznikowego | 2 łyżki ekstraktu waniliowego | 1 łyżka startej skórki pomarańczy | pół szklanki mleka sojowego |
kilka nasion kardamonu | 1 łyżeczka nasionek chia
'Od wczesnych lat życia wyrzekłem się jadania mięsa. Przyjdzie czas, gdy ludzie tacy jak ja będą patrzeć na mordercę zwierząt tak samo jak teraz patrzą na mordercę ludzi.'
Leonardo da Vinci
Domowe przepisy na smakowite przekąski: bez glutenu, bez pustych kalorii, bez laktozy! bez pieczenia
Baton #1
Składniki
poziom I: migdał & kokos
200 g migdałów
200 g wiórki kokosowe
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii w proszku
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
poziom II: czekolada
100 g gorzkiej czekolady
1 małe awokado
2 łyżki naturalnego słodzika wg. uznania
1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
½ łyżeczki wanilii w proszku
Przygotowanie:
poziom I: migdał & kokos
Zmiksuj wiórki kokosowe, dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, wanilię, sól, banana i mieszaj, aż do uzyskania kremowej masy.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce.
poziom II: czekolada
Czekoladę i olej kokosowy umieść w słoiczku, a słoiczek w garnku z wrzątkiem - roztop oba składniki. Zmiksuj awokado, cukier i wanilię, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Dodaj czekoladę i miksuj na małych obrotach, aż wszystkie produkty połączą się. Wyjmij ciasto z lodówki i polej masą czekoladową. Umieść spowrotem w lodówce na co najmniej 30 minut.
Pokrój ciasto na niewielkie batoniki. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do tygodnia.
http://atastylovestory.com
Baton #2
Składniki
100 g płatków bezglutenowych: ja użyłam z nasion chia, oraz siemienia
200 gram białka roślinnego w proszku (można pominąć)
30 g rodzynek
100 g masła orzechowego
20 gram miodu
150 ml mleka sojowego
Przygotowanie:
Baton #3
Składniki:
2 szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka suszonych jabłek
10-12 suszonych moreli
pół szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
250 ml masła roślinnego
1/3 szklanki organicznego syropu z agawy, lub miodu
1/4 szklanki purée z dyni, lub sos jabłkowy
Przygotowanie:
Połącz sześć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło roślinne i dodaj syrop z agawy, lub miód, oraz puree z dyni/sos jabłkowy. Podgrzewaj przez 2 minuty.
Tak jak powyżej, na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.
inspirededibles.ca
Baton #4
Składniki:
1 3/4 szklanki płatków bez glutenu
1 3/4 szklanki płatków ryżowych bez glutenu
½ szklanki wiórek kokosoych
1/8 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych owoców - jagody goji, morele
½ szklanki miodu
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
szczypta soli
1/3 szklanki masła orzechoweho
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki chrupek ryżowych
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki oleju kokosowego
Mleko sojowe, syrop z agawy, cukier, oraz olej kokosowy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy, aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę wlej do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na bok. Po 20 minutach włoż do lodówki na 2 godziny.
Składniki
poziom I: migdał & kokos
200 g migdałów
200 g wiórki kokosowe
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii w proszku
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
poziom II: czekolada
100 g gorzkiej czekolady
1 małe awokado
2 łyżki naturalnego słodzika wg. uznania
1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
½ łyżeczki wanilii w proszku
Przygotowanie:
poziom I: migdał & kokos
Zmiksuj wiórki kokosowe, dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, wanilię, sól, banana i mieszaj, aż do uzyskania kremowej masy.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce.
poziom II: czekolada
Czekoladę i olej kokosowy umieść w słoiczku, a słoiczek w garnku z wrzątkiem - roztop oba składniki. Zmiksuj awokado, cukier i wanilię, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Dodaj czekoladę i miksuj na małych obrotach, aż wszystkie produkty połączą się. Wyjmij ciasto z lodówki i polej masą czekoladową. Umieść spowrotem w lodówce na co najmniej 30 minut.
Pokrój ciasto na niewielkie batoniki. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do tygodnia.
http://atastylovestory.com
Baton #2
Składniki
100 g płatków bezglutenowych: ja użyłam z nasion chia, oraz siemienia
200 gram białka roślinnego w proszku (można pominąć)
30 g rodzynek
100 g masła orzechowego
20 gram miodu
150 ml mleka sojowego
Przygotowanie:
Połącz miod, masło orzechowe, oraz mleko sojowe, poprzez podgrzanie na niewielkim ogniu przez kilka minut, lub w mikrofali przez minutę.
Połącz pozostale skladniki, dokladnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
kelvin-wu.blogspot.co.ukNa prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
Baton #3
Składniki:
2 szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka suszonych jabłek
10-12 suszonych moreli
pół szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
250 ml masła roślinnego
1/3 szklanki organicznego syropu z agawy, lub miodu
1/4 szklanki purée z dyni, lub sos jabłkowy
Przygotowanie:
Połącz sześć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło roślinne i dodaj syrop z agawy, lub miód, oraz puree z dyni/sos jabłkowy. Podgrzewaj przez 2 minuty.
Tak jak powyżej, na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.
inspirededibles.ca
Baton #4
Składniki:
1 3/4 szklanki płatków bez glutenu
1 3/4 szklanki płatków ryżowych bez glutenu
½ szklanki wiórek kokosoych
1/8 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych owoców - jagody goji, morele
½ szklanki miodu
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
szczypta soli
1/3 szklanki masła orzechoweho
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Połącz pięć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
W małym rondelku, na średnim ogniu, połącz miód, cukier i sól.
Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym i wanilią.
Dodaj do suchych składników i wymieszaj.
Tak przygotowaną mieszankę wlej do przygotowanej formy (patrz powyżej) i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.
Baton #5
Składniki:
2½ szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka nasion dyni
garsc rodzynek, lub sliwek
garsc suszonych moreli
łyżka jagód goji
garsc suszonych moreli
łyżka jagód goji
2/3 szklanki masła orzechowego
½ szklanki nektaru z agawy, lub miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Jak pożywej.
Baton #6
Składniki:
½ szklanki chrupek ryżowych
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Połącz cztery pierwsze składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.Mleko sojowe, syrop z agawy, cukier, oraz olej kokosowy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy, aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj.
Mieszankę wlej do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na bok. Po 20 minutach włoż do lodówki na 2 godziny.
***Wszystkie przepisy to ok. 14-16 batonów.
Ser 'feta' z migdałów
Składniki:
1 szklanka blanszowanych migdałów
¼ szklanki soku z cytryny
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Umieść migdały w misce i zalej je wodą - pozostaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy odcedz i przemyj pod bieżącą wodą.
(Nic się nie marnuje! Migdały blendujemy razem z 4 szkl. wody. Przeciskamy przez gazę i wyciskamy mleko migdałowe do ostatniej kropli. 'Resztki' wykorzystujemy w następnym kroku).
Do papki migdałowej, dodaj sok z cytryny, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czosnek, sól i 1/2 szklanki zimnej wody.
Miksuj do momentu, gdy uzyskasz bardzo gładką i kremową masę.
Na sitko wyłóż gazę, lub ściereczkę z tetry, a na to przygotowaną masę. Odsącz z nadmiaru wody. Zabezpiecz gumką, lub sznurkiem kuchennym i pozostaw w lodówce na noc.
Rozgrzej piekarnik do 90-95°C.
Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.
Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż uformowaną kulkę sera i lekko ją spłaszcz.
Piecz przez 40 minut. Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.
Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.
Bakłażan
blaxill.com |
SuperSkład (100g):
- bakłażan zawiera sporo błonnika - ok 3.5g na 100g,
- spore ilosci wapnia, żelaza, fosforu, potasu i witaminy C,
- węglowodany - 9g,
- oraz mniejsze ilości witaminy A, B2,
- antocyjany.
Właściwości zdrowotne:
- bądź piękna naturalnie: bakłażan jest niskokaloryczny - zawiera tylko 35 kcal na 100g. Wysoka zawartość błonnika napewno pomoże Ci czuć się najedzoną i poprawi przemianę materii. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki. Antocyjany wpłyną na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci. Ponadto jedzenie ich, przyspieszy syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry. Bakłażany to znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
- bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
- poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
- korzystnie wpływają na układ moczowy - mają działanie moczopędne,
- leczą dolegliwości żołądkowe,
- łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom,
- antocyjany zawarte w tym warzywie wzmocnią odporność organizmu.
Przeciwskazania
Bakłażany nie powinne być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci, oraz ludzi uskarżający się na reumatyzm, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.
*** Warzywo to nie powinno być spożywane na surowo, gdyż zawiera solaniny - związki toksyczne, które w nadmiarze mogą spowodować zatrucie pokarmowe.
***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.
***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.
Wody smakowe: ananas+mięta
Składniki:
2 plasterki świeżego banana
kilka listów świeżej mięty
woda
kostki lodu
Zostań wege: Nie pij mleka zwierzęcego - i tak będziesz wielki - Źródła wapnia w diecie wegańskiej
Wapń to jeden z pięciu najważniejszych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i optymalnego funkcjonowania organizmu:
- odpowiada za właściwa pracę układu nerwowego,
- jest potrzebny do budowy kości i zębów,
- bierze udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego,
- bierze udział w krzepnięciu krwi.
Mleko i produkty mleczne zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią dużo zdrowsze źródło tego pierwiastka.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń:
- kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat - 1000g
- kobiety i mężczyźni w wieku > 51 lat - 1300g
- ciąża < 19 lat - 1000g
- ciąża >19 lat - 1300g
Źródła wapnia w diecie wegańskiej /100g:
- prawdziwym mistrzem jest melasa z karobu - 1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki mleka krowiego. Ponadto melasa z karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm, czyt więcej: melasa z karobu,
- sezam - ważne jest by sezam spożywany był w postaci niełuskanej. Sezam pozbawiony łuski zawiera znacznie mniej wapnia i innych cennych składników odżywczych - 2 lyzeczki to 140,
- mak - dostarcza do organizmu grubo ponad 1000 mg wapnia. Niestety nasiona maku musimy spożywać z umiarem, ponieważ są kaloryczne - 100g to ponad 500 kcal,
- pestki słonecznika - to ok 78 mg wapnia,
- suszone owoce: morele, figi - 241 mg/szklanka,
- orzechy laskowe 186 mg, pistacje 130 mg, migdały - 260 mg
- suche roślinny strączkowe: soczewica, fasola 163 mg, soja 240 mg, amarantus, quinoa 47 mg,
- kasza gryczana 25 mg,
- zielone warzywa (oprócz szpinaku, żurawiny, rabarbar, szczawiu i boćwiny): jarmuż 150 mg, kapusta chińska (pok choy), rzeżucha, rzepa, brokuły 50 mg kapusta włoska 80 mg, zielony groszek, nać pietruszki 190 mg,
- tofu - ser z mleka sojowego (opakowanie 250g) 500 mg.
- warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy - co nie oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować!!,
- kawa i czarna herbata, kakao,
- nadmiar soli i cukru rafinowanego,
- nadmierna ilość fosforanów - dodatki do żywności, żywność wysokoprzetworzona,
- mięso,
- warzywa zawierające duże ilości solaniny (ziemniaki, niedojrzałe pomidory, papryka, bakłażany).
Czynniki zwiększające wchłanianie wapnia: magnez, fosfor, witamina A, D i E.
***2 łyżki tahini, lub masła migdałowego dostarczą 100% zapotrzebowania na dzienną dawkę tego pierwiastka.
***2 łyżki tahini, lub masła migdałowego dostarczą 100% zapotrzebowania na dzienną dawkę tego pierwiastka.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)