Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Dressingi do sałatek
~~~~~~~~1~~~~~~~~
Sojoczosnek
Składniki:
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W małym naczynku łączę wszystkie składniki i blenduje. Doprawiam do smaku.
Finito :)
Przygotowanie:
W małym naczynku łączę wszystkie składniki i blenduje. Doprawiam do smaku.
Finito :)
~~~~~~~~2~~~~~~~~
Karob sauce
[składniki]
1 łyżka syropu z chleba świętojańskiego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku - przeciśnięte
pół łyżeczki ziaren gorczycy - rozgniecione
łyżeczka nasion sezamu
[przygotowanie]
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj z sałatką.
Smarowidło z ciecierzycy, hummusa i warzyw
Wiem, wiem. Ostatnio na moim blogu dużo wege przepisów. Podejrzewam, że mam WWK - wege wena kuchenna.
Dziś o 8 rano postanowiłam zrobić smarowidło na pieczywo z ciecierzycy - albo upgraded hummus z warzywami.
Pasta jest przepyszna ! W smaku przypomina sałatkę jarzynową z majonezem - eeee ? :)
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 marchewka
2 łyżki dymki, lub szczypiorku
hummus z karmelizowanej cebulki
hummus z karmelizowanej cebulki
papryka w proszku - opcjonalnie
nasiona słonecznika, lub dyni
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Cieciorkę przepłukuję i odcedzam. Marchewkę ścieram i razem z cieciorką 'niedokładnie' blenduję - można użyć widelca.
Makaron z cukinia
Ufff, a już obawiałam się, że nigdy nie zjem spaghetti, lub makaronu z serem.
Przez przypadek znalazłam wegański makaron gryczany (gluten frei ;)) w cenie raczej racjonalnej! Zatem, cieszę się moim 24-tym dniem weganizmu (bez ograniczeń), a dziś na obiad makaron z cukinia!
Składniki:
Przez przypadek znalazłam wegański makaron gryczany (gluten frei ;)) w cenie raczej racjonalnej! Zatem, cieszę się moim 24-tym dniem weganizmu (bez ograniczeń), a dziś na obiad makaron z cukinia!
Składniki:
150g wegańskiego makaronu penne
3 średnie cukinie
1 czerwona papryczka chilli - 2 dla ostrości
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula - pokrojona w kosteczkę
wegański ser parmezan
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotuję na pół twardo.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, oraz przeciśnięty czosnek.
Cukinie dokładnie myję i ścieram na dużych oczkach.
Dodaję do usmażonej cebulki i gotuję na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka, a woda całkowicie odparuje (10-15 minut).
Dodaję posiekane chilli, szczyptę soli i pieprz.
Dodaję łyżkę masła roślinnego (opcjonalnie - lecz z masłem lepiej smakuje :)) i ugotowany makaron. Dokładnie mieszam i gotuję przez ok. 5 minut.
Nakładam na talerz i posypuję startym parmezanem.
Smacznego !
Nakładam na talerz i posypuję startym parmezanem.
Smacznego !
Zupa krem!! brokuły i biała pietruszka
Panna Fliper stwierdziła, że ugotowała bardzo smaczną zupę z brokuła i białej pietruszki. Hmm, biała pietruszka ? Napewno nie smakuje! :) Ok, dawaj przepis to zrobię, bo jestem ciekawa co to za wynalazek.
Zupa zrobiona i rzeczywiście jest niesamowicie przepyszna!! Kremowa i szybka w przygotowaniu. Zrobiłam ją tyci inaczej - mały update. Nie dziwię się, ze jej współlokatorka poprosiła o dwie miseczki (ja też dzisiaj zjadłam 2 porcje;)).
Składniki:
wywar - dwie marchewki, kawałek selera i cebuli, pietruszka, wegeta, por, natka pietruszki, sól, pieprz
dwa średnie brokuły
3 pietruszki
Przygotowanie:
Gotuję bulion warzywny, a w międzyczasie 'kroje' pietruszkę w paseczki, używając obieraczki do ziemniaków.
Smażę paseczki na jednej łyżce oliwy z oliwek, aż pietrucha się zarumieni.
Wyciągam włoszczyznę z gotowego wywaru i wrzucam do niego różyczki brokuła, oraz podsmażoną pietruszkę. Gotuję ok. 10-15 minut, a następnie miksuję i gotuję jeszcze na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiam do smaku.
Et voila !
Podaję z pieczywem.
Peeling mietowy z lekką nutką czekoladową z olejem z pestek winogron
Peeling przepięknie pachnie, połaczenie mięty i czekolady - ideał ! Olej z pestek winogron regeneruje uszkodzona skórę, oraz pomocny jest w redukowaniu widoczności rozstępów. Mięta pomaga na bóle głowy, ból mięśni, czy przeziębienia. Cukier jak to cukier, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, jedynie co robi dobrze to usuwa martwy naskórek.
Peeling warto stosować rano - poranny, energetyzujący prysznico-peeling - mięta pobudza do działania.
1/2 szklanki brązowego cukru | 1 łyżeczka kakao | 5-7 łyżek oleju z pestek winogron | 10-14 kropelek olejku miętowego
Dokładnie mieszam wszystkie składniki i nakładam na skórę ciała i twarzy.
Kostki lodu z jadalnymi kwiatami
Coctails TIME !
Kostki lodu 'ozdobione' kwiatami?
Tak !
:)
Poniżej lista jadalnych kwiatów:
kwiaty ozdobne:
aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński
kwiaty drzew i krzewów:
akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia
kwiaty ziól:
anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost
kwiaty warzyw:
kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy)
Zapiekane portabello pieczarki, nadziewane brokułami
Wczorajsze śniadanie to updated śniadanie mistrzów!
Zapiekane kapelusze z brokułami - zaszalałam! Pycha !
W lodówce miałam kilka rzeczy, które musiałam wykorzystać na dniach, by te się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić pieczarki nadziewane pieczarkami, czosnkiem i cebulką - przepis mojej mamuśki, lecz ja dodatkowo postanowiłam sprobować dodać brokuł!
Pomimo obaw jak mix pieczarkowo-brokułowy będzie smakował, potrawa wyszła znakomita!
Składniki:
4 portabello pieczarki
200g pieczarek
kilka różyczek brokuła
2-3 ząbki czosnku
pół cebulki
przyprawy: świeża pietruszka sól, pieprz, wegeta
wegański ser
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Wyrywam nóżki portabello pieczarkom i kroję je w kosteczkę
z pozostałymi pieczarkami, cebulką i czosnkiem.
Rozgrzegam oliwę z oliwek i duszę wszystko przez kilka minut,
aż pieczarki wypuszczą soki.
Dodaje pietruszki i doprawiam do smaku wegetą.
Wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła
i smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Kapelusze pieczarek napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą z oliwek.
Wierzch można posypać startym wegańskim serem - ja akurat nie posiadałam.
Pieczarki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 - 30 minut.
Smacznego !
śmietanka słonecznikowa
Przygotowanie śmietanki z pestek słonecznika jest bardzo proste. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak produkcja mleka weganskiego.
Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody
Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody
Słonecznik zalewam gorącą wodą i moczę przez 20 minut
odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka
dodaję łyżkę oliwy
sok z cytryny
szczyptę soli, oraz pieprz
blenduję przez kilka minut
większa moc blendera = gładsza śmietanka
odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiału
przelewam do słoiczka
Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.
słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników
odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka
dodaję łyżkę oliwy
sok z cytryny
szczyptę soli, oraz pieprz
blenduję przez kilka minut
większa moc blendera = gładsza śmietanka
odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiału
przelewam do słoiczka
Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.
słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników
Sałatka - brązowy ryż, kukurydza, ciecierzyca, ogórek, brokuły
Składniki:
pół szklanki brazowego ryzu
kilka różyczek brokuła
puszka ciecierzycy
pół puszki kukurydzy
kilka garści rukoli
pół średniego ogórka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ryż gotuję i odstawiam na bok. Kukurydzę i ciecierzycę odcedzam i płuczę. Ogórka kroję w kosteczkę, a brokuły na mniejsze kawałki. Rukolę ciacham w dłoniach.
Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję oliwy z oliwek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszkam.
Odstawiam na pół godziny do lodówki.
Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję oliwy z oliwek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszkam.
Odstawiam na pół godziny do lodówki.
SMACZNEGO!
Branzoletki ze ''szmacianych odpadów''
Za każdym razem, gdy szyję, szmaciane odpadki lądują w pudełku - zbieram je wypadek ponownego użycia, czy to do wypchania poduszki, lalki, czy do zrobienia tego braznoletkowego projektu :)
Wczoraj wyciagnęłam maszynę do szycia i postanowiłam zrobić spodnice. Spodnica uszyta, a scraps wylądowały w pudełku. Pudełko pełne, hmmm, hmm, hmmm... idea.
Uważam, ze są super !
Potrzebujemy trzy, albo więcej paseczków i robimy warkoczyk. By połączyć oba końce, użyłam igły i nici.
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)