Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Frytki idealne !
Jakiś czas temu po spacerze po pagórkach niedaleko Glosop, wpadliśmy do pubu na szybkie piwko i przekąskę. Dorwaliśmy menu a tam: domowe frytki ! Zapytałam sie pana, czy rzeczywiście są domowe, bo 'domowe' w niektórych miejsach oznacza 'te z torebki', hmm.
Pan przytaknął: świeże kartofle, pokrojone w grube klocki.
OK.
Przyniósł miskę przepysznych DOMOWYCH frytek.
Dostaliśmy nawet ketchup - tez domowej roboty.
Miejsce to istnieje do dziś, ale niestety zrezygnowali - nie wiedzieć czemu - z produkcji tych smacznych frytek.
Zastąpili je frytkami z torebki. Bleh.
Wspominałam tak sobie o nich ostatnio i od tych wspomień naszła mnie ochota na produkcję własnych, frytek Mo domowych :)
frytki smażone dwa razy
frytki smażone dwa razy
Ziemniaki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz - pycha !
ziemniaki | olej roslinny
Pokrój ziemniaki z grubsze kawałki, oprusz solą i pieprzem.
Rozgrzej olej do 'czerwoności'.
Sprawdź czy olej jest wystarczająco rozgrzany: zanurz do połowy jedną frytkę.
Ostroznie wrzuć ziemniaki.
Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15-20 minut.
Wyciagnij frytki, zwiększ ogień i poczekaj, aż olej nagrzeje się bardziej.
Ponownie wrzuć ziemniaki.
Smaż przez ok 5-7 minut, lub do momentu, aż nabiorą 'zdrowego' koloru.
Najlepiej smakują przy muzyce Ludovico Einaudi :o)
#PleaseGoVegan :)
Kalafiorowo-brokułowa
1 cebula | pół pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek | 1 brokuł | 1 mniejszy kalafior
Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.
Pozostałe warzywa na wywar obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.
Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.
Odcedzam.
Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami, lub pieczywem.
Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.
Odcedzam.
Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami, lub pieczywem.
Pasta rybna - roślinna
Add caption pasta rybna zdrowo algi nori pasta roslinna weganizm |
Roślinna pasta 'rybna' ? Czemu nie?! Potrzebujemy dwóch składników, kilku przypraw i 5ciu minut naszego cennego czasu.
125g wędzonego tofu | 1 arkusz nori | sól i pieprz | ok 4 łyżki wody
Arkusz nori łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy wodą.
Lekko ugniatamy.
Zostawiamy na ok 5 minut.
W międzyczsie kroimy tofu w kosteczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, oraz namoczone algi wraz z wodą.
Całość blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut.
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn |
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn |
#PleaseGoVegan :)
Pizzunia - kolorowa rewolucja
pizza roslyinna |
Calkiem knotrastowo: w jesienna pore, calkiem wiosenna pizzunia.
Standardowo domowy sos z pomidorów - przepis znajdziecie tutaj.
Skladniki: kilka plasterków zóltej papryki, oliwki, kukurydza, cebula.
Doprawiam sola pieprzem, oregano, bazylia.
Pieke w 200 C, przez 20-25 minut.
Wyciagam i posypuje kolorowa rewolucje swieza bazylia i szczypiorkiem.
Markizy jagodowe
Jeżeli komuś nie smakują maliny, to może zamiast nich dodać jagód. Też smakują pysznie.
garść świeżych jagód | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy
Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję.
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(można dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, ponieważ orzechy były juz solone).
Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.
Frytki marchewkowe z kurkuma i czosnkiem
3-4 marchewki | łyżeczka kurkumy | 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego | 2 ząbki czosnku | 2 łyżki oleju kokosowego | szczypta ostrej papryki | sól
Rozgrzewam piekarnik do 190C.
Marchewki obieram, myję i kroję w paseczki.
Mieszam wszystkie składniki marynaty i polewam nią marchewki. Dokładnie obtaczam.
Wykładam na blachę, skrapiam oliwą z oliwek i piekę przez ok. 35 minut.
#PleaseGoVegan :)
Markizy malinowe
Markizy roslinne w trybie ekspresowym ?! Oh tak ! Bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i przepyszne. Nie wymagające pieczenia, a więc Ci, którzy nie potrafią piec (ja mam z tym problem) pokochają sernikowe markizy. Krakersy są zakupione i #palmoilfree.
garść świeżych malin | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy
Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję.
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(mozna dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, poniewaz orzechy były juz solone).
Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.
Galway Falafel
Jeżeli zawitacie do Galway - cudowne miasto, zawdzięczające swój urok przede wszystkim dzięki swoim mieszkancom - to koniecznie zajrzyjcie na Galway Market, Church Yard Street. Znajdziecie tam przemiłego pana w budzie, który (tylko w soboty) serwuje smaczne falafle (opcja wegańska zarówno).
Ceny przestępne.
Wskaźnik smakowitości: 5/5
Makaron reginette z jaglanymi kuleczkami i sosem pomidoworym
Sos Pomidorowy
[składniki]
1/2 cebulki - pokrojona w kosteczkę
4 ząbków czosnku - starte na tarce
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól i pieprz
4 lyzki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody
[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem.
Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory.
Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
Mieszam.
Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.
Jaglane kuleczki
[składniki]
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 zabki czosnku
1 średnia cebula: starta na dużych oczkach
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
[przygotowanie]
Kasze gotuję w osolonej wodzie, aż do wyparowania wody: ok. 15 minut.
W międzyczasie ścieram na tarce cebulkę i czosnek. Przenoszę do miski, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek.
Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i odkładam na bok do przestygnięcia.
Formuję w kuleczki i smaże z obu stron na rozgrzanej oliwe z oliwek.
Makaron reginette gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, nakładam na talerz. Polewam sosem pomidorowym i układam jaglane kuleczki. Posypuję startym orzechem nerkowca.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)