Frytki idealne !


Jakiś czas temu po spacerze po pagórkach niedaleko Glosop, wpadliśmy do pubu na szybkie piwko i przekąskę. Dorwaliśmy menu a tam: domowe frytki ! Zapytałam sie pana, czy rzeczywiście są domowe, bo 'domowe' w niektórych miejsach oznacza 'te z torebki', hmm. 
Pan przytaknął: świeże kartofle, pokrojone w grube klocki. 
OK. 

Przyniósł miskę przepysznych DOMOWYCH frytek.
Dostaliśmy nawet ketchup - tez domowej roboty.
Miejsce to istnieje do dziś, ale niestety zrezygnowali - nie wiedzieć czemu - z produkcji tych smacznych frytek.
Zastąpili je frytkami z torebki. Bleh.

Wspominałam tak sobie o nich ostatnio i od tych wspomień naszła mnie ochota na produkcję własnych, frytek Mo domowych :) 

frytki smażone dwa razy
frytki smażone dwa razy

Ziemniaki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz - pycha !

ziemniaki | olej roslinny

Pokrój ziemniaki z grubsze kawałki, oprusz solą i pieprzem.
Rozgrzej olej do 'czerwoności'. 
Sprawdź czy olej jest wystarczająco rozgrzany: zanurz do połowy jedną frytkę.

Ostroznie wrzuć ziemniaki.
Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15-20 minut.

W między czasie możesz przygotować MAYO czosnkowe ---> przepis tutaj

Wyciagnij frytki, zwiększ ogień i poczekaj, aż olej nagrzeje się bardziej. 
Ponownie wrzuć ziemniaki.

Smaż przez ok 5-7 minut, lub do momentu, aż nabiorą 'zdrowego' koloru.

Najlepiej smakują przy muzyce Ludovico Einaudi :o)



#PleaseGoVegan :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga