Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Sheperd's Pie z soczewicy i suszonymi grzybami
Sheperd's pie, lub też cottage pie to w skrócie zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Najpierw do formy wlewa się mięcho, a następnie nakłada pure ziemniaczane. Cottage pie to przemielone mięso krowy O_o, natomiast nazwa sheperd's pie pochodzi od zapienaki przyrządzanej z owcy (sheperd - pasterz, zapiekanka pasterza). Pie, albo zapiekanki kartoflane pochodzą z Wielkiej Brytanii i Irlandii, ale obecnie są znane i uwielbiane na całym świecie. Szkoci z kolei wpadli na całkiem świetny pomysł i 'swoje pies' przyrządzali w cieście.
Jadlam i pokochałam wszystkie zapiekanki ziemniaczane i w cieście.
Dobra, to historię wyspiarskich zapiekanek już znacie, zatem kombinujcie, bo wariacji roślinnych może być mnóstwo.
Mój typ to dwa rodzaje soczewicy, suszone grzyby i papryka wędzona. Obłęd !
Kremowa zupa brokułowa z rzeżucha i orzeszkami piniowymi
Brokuł najbardziej mi smakuje w postaci kremu. Zupa to idealnie rozwiaząnie. Ze szczyptą pikantnej domowej rzeżuchy, oraz delikatnych orzeszków piniowych zawsze poprawia mi dzień... Do tego pajda świeżego chleba z pieca... z oliwa z oliwek i odrobina soli morskiej.... Zupa jest bardzo gęsta, aksamitna, lekko pikantna, sycąca i bardzo, bardzo zdrowa.
ok 1.5 l bulionu | 1 brokuł | 4 łyżki rzeżuchy | 2-3 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowuję aromatyczny bulion. Ja przygotowałam bulion warzywny, ale równie dobrze możesz zrobić zwykły. Warzywa odławiam i dodaję pokrojony brokuł. Gotuję na małym ogniu przez 10-15 minut.
Przelewam do naczynka blendera, dodaję 2 łyżki rzeżuchy i orzeszki piniowe. Miksuję na gładki krem.
Przenoszę spowrotem na ogień i gotuję przez 5 minutek. Doprawiam w razie potrzeby.
Podaję zupkę udekorowaną, resztą rzeżuchy i oszeszkami piniowymi.
#PleaseGoVegan :)
Pieczone pieczarki w ziołowej marynacie
Zioła posiadają wielką moc, nadają niesamowitego smaku potrawom, a użyte jako dekoracja, nadają pięknego wyglądu deserom, napojom, ciastom itp. Pieczone pieczarki w kompozycji ziołowej to istna poezja dla kubków smakowych. Możesz używać jako przystawki, składnik szaszłyków roślinnych, czy dodatek do dań głównych.
pieczarki | oliwa z oliwek | zioła 2:1:1: pietruszka, szałwia, koperek | sól i pieprz
Pieczarki opruszam solą i pieprzem i smaże na oliwe z oliwek, aż równomiernie się zarumienią.
Dowolną ilość zioł siekam i zalewam olwią, tak aby przykryła zioła.
Patelnie ściągam z ognia i zalewam pieczarki ziołową oliwą.
Dokładnie mieszam.
Kanapeczki z dynią piżmową, szałwią i roślinnym pramezanem
Zrobiłam ostatnio przyjęcie w doma :) Serio, przyjęcie. Starym piernikiem to pachnie, ale było przesmacznie. Mogłam się pochwalić swoimi zdolnościami kulinarynmi przed kolejną grupą smakoszy. Przystawka: approved !
chlebek ciabata, lub jakikolwiek inny | dynia piżmowa | oliwa z oliwek | świeża szałwia | garśc orzechów włoskich | 5 orzechów brazylijskich | 3 łyżki płatków drożdżowych | sól i pieprz
Dynie kroję w kostkę. Skrapiam oliwą z oliwek i opruszam solą i pieprzem. Zapiekam w 200C przez ok 20 minut. Wyciągam i miażdżę widelcem. Możesz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Szałwię siekam i zalewam oliwą z oliwek.
Orzechy brazylijskie ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję płatki drożdżowe, oraz opcjonalnie 1/4 łyżeczki soli i dokładnie mieszam składniki.
Ciabatę kroję w kromki i opiekam w tosterze, lub piekarniku.
Najpierw nakładam puree dyniowe, oliwę z szałwią, pokruszone przechy włoskie, oraz roślinny parmezan. Doprawiam solą i pieprzem. Przyozdabiam listkami szałwi, lub koperkiem.
Hummus z pietruszką
Kolejny hummus. Tym razem z dodatkiem pietruchy. Pietruszka była znienawidzonym ziołem w dzieciństwie. Pływała wszedzie: w rosole, w pomidorowej, w kalafiorowej. Mój pusty talerz po zjedzeniu zupy, zawsze był przyozdobiony listkami pietruszki. Dziś nie wyobrazam sobie by zabrakło jej w mojej kuchni.
1/2 puszki ciecierzycy | 2-3 łyżki świezej pietruszki | szczypta koperku | sól i pieprz | 5-6 łyżek oliwy z oliwek | 2 łyżki nasion sezamu | ząbek czosnku
Wszystkie składniki wrzucam do naczynka i blenduję na gładką masę. Doprawiam.
Going vegan this year... ?
Przechodząc na dietę roślinną w tym roku, nie zapomnij o awokado.
Polecam serek >>> przepis <<<
Sałata
Awokado
Nasiona
Krokieciki z jagodami na śniadanie
Mini krokieciki z jagodami, mleczkiem kokosowym, nasionami chia i miodem to zdrowe mini śniadanie, lub szybka przekąska. Potrzebujemy chleb tostowy. Odkrój boki i lekko rozwałkuj. Posmaruj mlekiem wymieszanym z miodem. Nałoż jagody. Zwiń. Obtocz w wodzie z mąką, a nastepnie w bułce tartej, lub sezamie. Smaż.
Chamedora wytworna, Chamaedorea elegans
Palma o filigranowych liściach, należy do roślin domowych, łatwych w uprawie. Pieknie zdobią wnetrze, cieszą oko, a co najwazniejsze pochlaniają trujący formaldehyd.
Temperatura powietrza: ok 20C, od października od lutego termometr może wskazywać 12-15C. Palmę w lecie można wystawiać na zewnątrz, ale należy unikać bezpośredniego słońca - poparzenia liści
Miejsce: jasne do półcienistego
Miejsce: jasne do półcienistego
Nawożenie: umiarkowane do średniego. W okresie od października do lutego nawozimy tylko co cztery do sześciu tygodni.
Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.
Podlewanie: wymaga częstego podlewania - ziemia powinna być zawsze umiarkowanie wilgotna i nigdy nie powinna wysychać (liście usychają i odpadają). Roślina nie toleruje zalegania wody - powinnismy zapewni dobry drenaż na dnie donicy. Zimą, podlewamy nieco oszczędniej. Roślina znosi słabą wilgotność powietrza – końcówki liści zaczynają brązowieć. Aby tego uniknąć, liście należy często spryskiwać letnią wodą.
Rozmnażanie: wysiew, lub poprzez odrosty - jak poniżej.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)