Sheperd's Pie z soczewicy i suszonymi grzybami

Sheperd's pie, lub też cottage pie to w skrócie zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Najpierw do formy wlewa się mięcho, a następnie nakłada pure ziemniaczane. Cottage pie to przemielone mięso krowy O_o, natomiast nazwa sheperd's pie pochodzi od zapienaki przyrządzanej z owcy (sheperd - pasterz, zapiekanka pasterza). Pie, albo zapiekanki kartoflane pochodzą z Wielkiej Brytanii i Irlandii, ale obecnie są znane i uwielbiane na całym  świecie. Szkoci z kolei wpadli na całkiem świetny pomysł i 'swoje pies' przyrządzali w cieście.

Jadlam i pokochałam wszystkie zapiekanki ziemniaczane i w cieście. 

Dobra, to historię wyspiarskich zapiekanek już znacie, zatem kombinujcie, bo wariacji roślinnych może być mnóstwo.

Mój typ to dwa rodzaje soczewicy, suszone grzyby i papryka wędzona. Obłęd ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga