Naturalne środki czystości: orzechy piorące zamiast chemicznego proszku do prania

Tak, zdrobiłam to !! Jestem coraz bliżej zostania kompletnie 'zieloną Mo'. Kolejny chemiczny środek czystości wypad z mojego domu !!! Papa, proszek do prania - kupiłam naturalne orzechy piorące. Wydaje się śmieszne. Tak samo zareagowałam, gdy usłyszałam, że mama znajomej, używa orzechów do prania. Orzechów? Wtf? 

A tu proszę, okazuje się, że orzechy piorące były od wieków używane w Indiach i Nepalu jako środek do prania i stają się coraz bardziej popularne w Europie. 

Orzechy są zbierane i rozłupywane. Usuwany jest środek, a następnie łupinki są suszone, aż do uzyskania ciemnego koloru.  Skorupki orzechów są naturalnie bogate w saponinę, która jest naturalnym detergentem. Gdy łupinki zetkną się z wodą, tworzy się delikatny roztwór mydlany, który odtłuszcza, myje i oczyszcza. 

Zalety z ekoPRANIA:

  • nie zawierają substancji chemicznych, dlatego nie wywołują alergii, ani nie podrazniają skóry,
  • orzechy, użyte raz w praniu, mogą być używane do kilku kolejnych prań,
  • nie zanieczyszczają środowiska,
  • są bardziej ekonomiczne niż zwykły proszek - producent pisze, że wystarczy mi na 480 prań - I am looking flipping forward to that !
  • nie wymagają używania zmiękczacza - po praniu ubrania są wystarczająco miękkie,
  • nie testowane na zwierzętach.


***Do białego prania warto dodać sody oczyszczonej, gdyż wzmocni to efekt wybielania.

***Lupinki są bezzapachowe, dlatego polecam dodać kilka kropelek ulubionego olejku zapachowego - DIY zapach !

Jak prać z orzechami:
  • 5-7 łupinek włóż do płóciennej torebeczki i zwiąż ją,
  • torebeczkę ze skorupkami wkładamy do pralki razem z praniem,
  • odpal pralkę.


Orzechy piorące można również wykorzystywać do:

  • do pielęgnacji roślin - wywar działa bakteriobójczo,
  • do mycia ciała i włosów,
  • do sprzątania,
  • do zmywania w zmywarce, czy jako płyn do naczyń.

http://ekokobieta.blogspot.co.uk

Jagody, jeżyna, truskawki


Jeden z moich ulubionych smoothie ! 
Napakowany witaminami i minerałami.
Jeżeli nie masz świeżych owoców, użyj mrożonych.

Składniki:
szklanka truskawek
1/4 szklanki jeżyn
1/2 szklanki jagód
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Owoce myję, wkładam do blendera, wsypuję nasiona chia, wlewam mleko i blenduję.
***użyj mniej/więcej mleka sojowego, by uzyskać preferowaną konsystencję
Yum, yum, yum.


5 DAYS SMOOTHIE: 
blueberry, blackberry, strawberry

One of my favorite smoothie! 
Packed with antioxidants, vitamins and minerals. 
If you do not have fresh fruit, use frozen. 

Ingredients: 
cup of strawberries 
1/4 cup of blackberries 
1/2 cup blueberries 
1 and 1/2 cup soy milk 
teaspoon of chia seeds 

Preparation: 
Wash fruits, drain and put into a blender. Add chia seeds, pour in milk and blend. 

*** use less / more soy milk to get your preferred consistency 
Yum, yum, yum.

Kate Cooper: The power of willful ignorance


When you’re in the supermarket, you don’t want to think about where those products have come from. You don’t want to think about how those animals have been reared, how they’ve been treated. The power of willful ignorance cannot be overstated. This is systemised cruelty on a massive scale and we only get away with it because everyone is prepared to look the other way. Kate Cooper

Wegańska kruszonka z rodzynkami, cynamonem i orzechami nerkowca

Wow !!

Krótko: pysznie, pysznie, róbcie :)

Polecam !!!


Składniki:
1 szklanka rodzynek - możesz też yć suszonych śliwek, lub fig, albo dżemu (dla leniwych)
2 szklanki mąki 
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 kostka masła roślinnego
1 szklanka brązowego cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki orzechów nerkowca (jeżeli nie masz pod ręką, użyj migdałów, orzechów włoskich etc)



Przygotowanie:
Rodzynki i ½ szklanki cukru zalewam szklanką wrzącej wody i gotuję przez 15 minut, odcedzam i blenduję.

W międzyczasie, wrzucam do miski 7 kolejnych składników i dokładnie mieszam. 
Oddzielam 2 szklanki z owsianego ciasta i łączę z pokruszonymi orzechami nerkowca.

'Masę' bez orzechów rozprowadzam na foremkę (miałam tylko 23cm x 23cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze wyrównuję powierzchnię, lekko ugniatam i wstawiam do nagrzanego na 190 C piekarnika. 

Po 10 minutach wyciągam z piekarnika i rozprowadzam zmiksowane rodzynki, a na wierzch rozprowadzam część ciasta z orzechami nerwkowca.

Wkładam spowrotem do piekarnika i piekę jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego!


All lives matter

Source: internet

Domowe wegańskie pesto


Pesto, to jeden z moich ulubionych zielonych sosów. Niestety nie znalazłam jeszcze wegańskiego pesto, dlatego postanowiłam zrobić SWOJE!!! Weganie nie odmawiają sobie niczego (chyba;))

Składniki:
1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Przygotowanie bez większych udziwnień - wrzucamy wszystkie składniki do robota kuchennego i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Bon apetite wegańskie misiaki :)


Sałatka: jarmuż, cieciorka, czerwona kapusta, nasiona słonecznika


Bomba minerałowa na talerzu !!! 
Zdrowo, lekko, pożywnie, a do tego totanie 
RAW ! 
Wcinamy !

Składniki:
100g jarmużu
1-2 puszki ciecierzycy
pół czerwonej kapusty - posiekana
1/3 szklanki pestek słonecznika
oliwa czosnkowa - zrób ją sama

Przygotowanie:
Jarmuż szatkuję,'gotuję na parze' przez 7 minut. Odstawiam na bok.
Ciecierzycę płuczę i odcedzam.
Czerwoną kapustę szatkuję.

Wrzucam wszystkie składniki do miski, wsypuję słonecznik, skrapiam oliwą czosnkową, doprawiam do smaku i dobrze mieszam.
Smacznego ludziska !!


Dressingi do sałatek

~~~~~~~~1~~~~~~~~
Sojoczosnek


Składniki:
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małym naczynku łączę wszystkie składniki i blenduje. Doprawiam do smaku. 
Finito :)


~~~~~~~~2~~~~~~~~
Karob sauce

[składniki]
1 łyżka syropu z chleba świętojańskiego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku -  przeciśnięte
pół łyżeczki ziaren gorczycy - rozgniecione
łyżeczka nasion sezamu

[przygotowanie]
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj z sałatką.

Smarowidło z ciecierzycy, hummusa i warzyw


Wiem, wiem. Ostatnio na moim blogu dużo wege przepisów. Podejrzewam, że mam WWK - wege wena kuchenna.

Dziś o 8 rano postanowiłam zrobić smarowidło na pieczywo z ciecierzycy - albo upgraded hummus z warzywami.

Pasta jest przepyszna ! W smaku przypomina sałatkę jarzynową z majonezem - eeee ? :)




Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 marchewka
2 łyżki dymki, lub szczypiorku
hummus z karmelizowanej cebulki
papryka w proszku - opcjonalnie
nasiona słonecznika, lub dyni
1 ząbek czosnku
sól i pieprz


Przygotowanie:
 Cieciorkę przepłukuję i odcedzam. Marchewkę ścieram i razem z cieciorką 'niedokładnie' blenduję - można użyć widelca.
Dodaję szczypiorek, starty na tarce czosnek, oraz hummus. Doprawiam do smaku i mieszam dokładnie. Odstawiam do lodówki na pół godziny przed podaniem.

Smacznego !!


Syrop cebulowo-miodowy na bolące gardło


Składniki:
średnia cebula
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Cebulę kroję w kosteczkę i zalewam miodem. Odstawiam na kilka godzin.

Syropek ma całkiem przyjemny, słodki smak. 

Naturalne liście zatopione w akrylu

 Tak, jedno z wielu twórczych epizodów w moim żywocie :) Biżuteria wykonana z naturalnych liści, zatopionych w akrylu.








Makaron z cukinia

Ufff, a już obawiałam się, że nigdy nie zjem spaghetti, lub makaronu z serem.
Przez przypadek znalazłam wegański makaron gryczany (gluten frei ;)) w cenie raczej racjonalnej! Zatem, cieszę się moim 24-tym dniem weganizmu (bez ograniczeń), a dziś na obiad makaron z cukinia!

Składniki:
150g wegańskiego makaronu penne
3 średnie cukinie
1 czerwona papryczka chilli - 2 dla ostrości
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula - pokrojona w kosteczkę
wegański ser parmezan
sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotuję na pół twardo.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, oraz przeciśnięty czosnek. 
Cukinie dokładnie myję i ścieram na dużych oczkach. 
Dodaję do usmażonej cebulki i gotuję na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka, a woda całkowicie odparuje (10-15 minut). 
Dodaję posiekane chilli, szczyptę soli i pieprz.
Dodaję łyżkę masła roślinnego (opcjonalnie - lecz z masłem lepiej smakuje :)) i ugotowany makaron. Dokładnie mieszam i gotuję przez ok. 5 minut.
Nakładam na talerz i posypuję startym parmezanem.

Smacznego !

Travel is the only thing you buy that makes you richer


Zupa krem!! brokuły i biała pietruszka


Panna Fliper stwierdziła, że ugotowała bardzo smaczną zupę z brokuła i białej pietruszki. Hmm, biała pietruszka ? Napewno nie smakuje! :) Ok, dawaj przepis to zrobię, bo jestem ciekawa co to za wynalazek. 

Zupa zrobiona i rzeczywiście jest niesamowicie przepyszna!! Kremowa i szybka w przygotowaniu. Zrobiłam ją tyci inaczej - mały update. Nie dziwię się, ze jej współlokatorka poprosiła o dwie miseczki (ja też dzisiaj zjadłam 2 porcje;)). 

Składniki:
wywar - dwie marchewki, kawałek selera i cebuli, pietruszka, wegeta, por, natka pietruszki, sól, pieprz
dwa średnie brokuły
3 pietruszki

Przygotowanie:
Gotuję bulion warzywny, a w międzyczasie 'kroje' pietruszkę w paseczki, używając obieraczki do ziemniaków. 
Smażę paseczki na jednej łyżce oliwy z oliwek, aż pietrucha się zarumieni. 
Wyciągam włoszczyznę z gotowego wywaru i wrzucam do niego różyczki brokuła, oraz podsmażoną pietruszkę. Gotuję ok. 10-15 minut, a następnie miksuję i gotuję jeszcze na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiam do smaku.

Et voila !
Podaję z pieczywem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga