Wiem, znowu żarcie ;) ale ten tost jest tak smaczny, że muszę się nim podzielić !!
Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
SUNDAY vegetarian (po mojemu) ROAST
Moja (nie tylko wegetariańska) wersja Sunday Roast !
Pure ziemniaczane z mlekiem sojowym i prażoną cebulką - pyszności !!
Ziemniaki (ze skórką) gotuję, odcedzam, dodaję trochę mleka sojowego, łyżkę masła roślinnego i ugniatam. Doprawiam do smaku i wrzucam prażoną cebulkę. Dokładnie mieszam.
Ziemniaki (ze skórką) gotuję, odcedzam, dodaję trochę mleka sojowego, łyżkę masła roślinnego i ugniatam. Doprawiam do smaku i wrzucam prażoną cebulkę. Dokładnie mieszam.
Yorkshire pudding z brązowym sosem i warzywami.
Yorkshire puddings kupiłam gotowe, ale można też zrobić własną wersję - przepis tutaj(ang).
Sos też na leniucha, bo z torebki.
Wsypuję zawartość do garnuszka, dodaję wodę i wrzucam 4 łyżki mrożonych warzyw - groszek i marchewka. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Polewam YP.
Yorkshire puddings kupiłam gotowe, ale można też zrobić własną wersję - przepis tutaj(ang).
Sos też na leniucha, bo z torebki.
Wsypuję zawartość do garnuszka, dodaję wodę i wrzucam 4 łyżki mrożonych warzyw - groszek i marchewka. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Polewam YP.
Wegetariańska wersja pieczeni/steak z brązowym sosem i smażoną cebulką.
Tutaj zarówno bez większego wysiłku, ponieważ pieczeń wegetariańską kupiłam gotową - #quorn takie cos. Podejrzewam, że produktów tej firmy nie ma jeszcze na polskim rynku, ale pieczeń można śmiało stworzyć z tofu, albo seitan. Do tego znowu sosik na leniucha ;)
Cebulkę smażę na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, doprawiam do smaku, wlewam sosik, dodaję pieczeń i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut.
Kiszone ogórki, oraz pure z zielonego groszku.
Gotuję ok. 5 łyżek mrożonego groszku, odcedzam, doprawiam do smaku i ugniatam na pure - podawać ciepły.
Jestem Wege - niczego sobie nie odmawiam :)
Tutaj zarówno bez większego wysiłku, ponieważ pieczeń wegetariańską kupiłam gotową - #quorn takie cos. Podejrzewam, że produktów tej firmy nie ma jeszcze na polskim rynku, ale pieczeń można śmiało stworzyć z tofu, albo seitan. Do tego znowu sosik na leniucha ;)
Cebulkę smażę na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, doprawiam do smaku, wlewam sosik, dodaję pieczeń i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut.
Kiszone ogórki, oraz pure z zielonego groszku.
Gotuję ok. 5 łyżek mrożonego groszku, odcedzam, doprawiam do smaku i ugniatam na pure - podawać ciepły.
Jestem Wege - niczego sobie nie odmawiam :)
Sałatka z komosy ryżowej, sosu sojowego i świeżej kolendry
1/2 szklanki ugotwanej komosy ryżowej
1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
1 szklanka edamame (lub zielony groszek)
1 czerwona papryka
pół szklanki startej marchewki
ogórek pokrojony w kosteczki - 1 szklanka
Dressing:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (ja użyłam hemp oil)
1 łyżeczka ryżowego octu winnego (ja użyłam białego, zwykłego)
2 łyżeczki posiekanej dymki
1/4 szklanki posiekanej kolendry
odrobina soku z cytryny
sól i pieprzPrzygotowanie:
Dressing: W naczynku łączę wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
Komosę ryżową gotuję przez 7 minut, odsączam z nadmiaru wody i odstawiam.
Szatkuję pozostałe składniki i przerzucam je do miski.
Dodaję ostudzoną komosę ryżową i polewam całość sosem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.
Smacznego !
Przepis zaczerpnięty z: twopeasandtheirpod.com
Miauczek
Nie kupuj - adoptuj !
Miauczki - to cudowne zwierzaki.
Nie zdawałam sobie z tego sprawy, dopóki nie znalazłam tej przybłędy.
Never buy animals!
Please adopt!!
Burger wegetariański kurak, kiszone ogórki, pasta oliwkowa, czerwona cebulka, szpinak
BurgerMania dopadła nas w poprzednim tygodniu i tak co drugi dzień na obiado-kolację był wegetariański burger. Ten, który stworzyłam przez przypadek, to ciekawa mieszanka smaków.
Składniki:
dwa wegetariański kurak 'chicken STYLE' burgery #quorn
dwa ogórki kiszone
garść szpinaku
2 buły burgerowe
pasta z kalamata oliwek
czerwona cebula
Przygotowanie:
Warzywka kroje w talarki.
Burgery i bulki opiekam w piekarniu.
Smaruje, nakladam, jem.
Przygotowanie:
Warzywka kroje w talarki.
Burgery i bulki opiekam w piekarniu.
Smaruje, nakladam, jem.
Smacznego wegetariańskie łakomczuchy.
MAJESTIC !!!!!!!!!!!
http://www.earthtimes.org/conservation/tracking-down-elephant-poachers/85/ Największym zagrożeniem dla słoni jest człowiek. Słonie są zagrożone w wyniku niszczenia środowiska i kłusownictwa. Zabijanie dla kości słoniowej, skór i mięsa, nierzadko dla sportu doprowadziło do spadku populacji słoni z kilku milionów do 700 tys. osobników w 1989. |
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82o%C5%84_afryka%C5%84ski
http://thefad.pl/content/zaloba-w-swiecie-sloni
Szybka przekąska, wrap z hummusem, marchewką, ciecierzycą, nasionami słonecznika, zieleniną
Dopadł Cię głód ? Zjedz wrap z warzywami.
Do przyrządzenia warzywnego wrap, potrzeba nam ok 5 minut.
Jest piekielnie smaczny i pożywny.
Składniki: (2 porcje)
2 placki
pół puszki ciecierzycy
garść zieleniny - szpinak, lub sałata
łyżka nasion słonecznika
1 marchewka - starta na średnich oczkach
2 łyżki hummusu z karmelizowanej cebulki, lub zwykłego.
Przygotowanie:
Placka smaruję humusem, do środka pakuję warzywa, doprawiam solą i pieprzem i zawijam.
No ShamPOOPoo, ułatwiam sobie życie
Tydzień 1 |
Dobra, w końcu to zrobiłam !!! Nie mam ich zbyt wiele, ale odstawiłam kolejny chemczny kosmetyk z użycia. WHOOOHOOOO!! Na dzień obecny (jeszcze) kupuję pastę do zębow, mydło, oraz od czasu do czasu malowidła na twarz - ale te cruel free!!
Myslałam o tym 'eksperymencie' już od kilku miesięcy, ale jakoś zabrać się za niego nie mogłam, nie wiedzieć czemu. Przecież to takie proste..... i tanie!! No i co najlepsze - działa !!
Na sofce siedzi leń ! :-)
Tak, odstawiłam shamPOOPoo !!
Wieki temu czytałam o kobietach, ktore od milionów lat nie używają shamPOOPoo, a ich włosy są w rewelacyjnej formie. So here I go !!
Zaprzestałam z stosowania z shampoopoo m.in:
- firma Pantene produkująca szampon, który używam od wieków, TESTUJE NA ZWIERZETACH - firmy testujące na zwierzętach - Shame on you, ja od Was już nic nie kupię!
- szampony zawierają niezłą mieszankę chemiczną - skład szamponu,
- szampony dosłownie wyżerają naturalną ochronę włosów - myj częściej, więcej, częściej, więcej - błędne koło,
- produkcja kosmetyków nie jest przyjazna środowisku.
Moja naturalna metoda:
Soda oczyszczona jako szampon, oraz ocet jabłkowy jako odżywka. Rewelacyjnie, efektowanie i naturalnie.
1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłej wody. Napełniam drugą szklankę do połowy ciepłą wodą i dodaję 1 łyżkę octu jabłkowego.
Najpierw na głowę wlewam mieszankę z sodą, delikatnie wcierając w skorę i włosy, po czym dokładnie zmywam. Wlewam następnie mieszankę z octem i wmasowuję we włosy, po czym rownież obficie spłukuję.
Możesz dodać ulubiony olejek zapachowy.
Miłej zabawy :)
1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłej wody. Napełniam drugą szklankę do połowy ciepłą wodą i dodaję 1 łyżkę octu jabłkowego.
Najpierw na głowę wlewam mieszankę z sodą, delikatnie wcierając w skorę i włosy, po czym dokładnie zmywam. Wlewam następnie mieszankę z octem i wmasowuję we włosy, po czym rownież obficie spłukuję.
Możesz dodać ulubiony olejek zapachowy.
Miłej zabawy :)
Tydzień 1 |
Soda oczyszczona jest produktem o lekko zasadowym pH. Posiada właściwości nabłyszczające, odświażające, czyszczące, rozjaśniające, oraz ma łagodne właściwości złuszczające.
Soda nie jest produktem toksyczym i jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Porzeba mega ilości sody oczyszczonej by zniszczyła nasze włosy i skórę głowy.
PS. Sodę oczyszczoną można wykorzystać też do wybielania zębów, by złagodzić ukąszenia owadów, jako peeling, by schłodzić oparzenie słoneczne, czy zwalczyć ból gardła.
Soda nie jest produktem toksyczym i jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Porzeba mega ilości sody oczyszczonej by zniszczyła nasze włosy i skórę głowy.
PS. Sodę oczyszczoną można wykorzystać też do wybielania zębów, by złagodzić ukąszenia owadów, jako peeling, by schłodzić oparzenie słoneczne, czy zwalczyć ból gardła.
2-3 mycia w tygodniu, w zupełności wystarczą.
Ocet jabłkowy to naturalny i delikatny kwas, który poprawi cyrkulację skóry, likwidując nadmiar łoju na głowie - zapobiega przetłuszczaniu się włosów, pozostaiając włosy świeższe na dłużej. Ocet jabłkowy zamyka łuski włosów i sprawi, że będą lśnić. Płukanki z octu jabłkowego wzmocnią Twoje włosy i zapobiegną ich wypadaniu. Dodatkowo posiada wiele minerałow.
PS. Ocet jabłkowy używamy na dolegliwości skórne, oparzenia, lub na lepsze trawienie.
Tydzień no 2: dalej nie używam shamPOOPoo.
Zalety:
- częstotliwość mycia włosów znacznie się zmniejszy,
- włosy staną się bardziej błyszczące i miękkie,
- zaoszczedzisz kupę kasy :)
Minusy:
- moje źle się układają - grzywka agrrrr,
- i troszku są naelektryzowane.
Naturalne środki czystości: orzechy piorące zamiast chemicznego proszku do prania
A tu proszę, okazuje się, że orzechy piorące były od wieków używane w Indiach i Nepalu jako środek do prania i stają się coraz bardziej popularne w Europie.
Orzechy są zbierane i rozłupywane. Usuwany jest środek, a następnie łupinki są suszone, aż do uzyskania ciemnego koloru. Skorupki orzechów są naturalnie bogate w saponinę, która jest naturalnym detergentem. Gdy łupinki zetkną się z wodą, tworzy się delikatny roztwór mydlany, który odtłuszcza, myje i oczyszcza.
Zalety z ekoPRANIA:
- nie zawierają substancji chemicznych, dlatego nie wywołują alergii, ani nie podrazniają skóry,
- orzechy, użyte raz w praniu, mogą być używane do kilku kolejnych prań,
- nie zanieczyszczają środowiska,
- są bardziej ekonomiczne niż zwykły proszek - producent pisze, że wystarczy mi na 480 prań - I am looking flipping forward to that !
- nie wymagają używania zmiękczacza - po praniu ubrania są wystarczająco miękkie,
- nie testowane na zwierzętach.
***Do białego prania warto dodać sody oczyszczonej, gdyż wzmocni to efekt wybielania.
***Lupinki są bezzapachowe, dlatego polecam dodać kilka kropelek ulubionego olejku zapachowego - DIY zapach !
Jak prać z orzechami:
- 5-7 łupinek włóż do płóciennej torebeczki i zwiąż ją,
- torebeczkę ze skorupkami wkładamy do pralki razem z praniem,
- odpal pralkę.
Orzechy piorące można również wykorzystywać do:
- do pielęgnacji roślin - wywar działa bakteriobójczo,
- do mycia ciała i włosów,
- do sprzątania,
- do zmywania w zmywarce, czy jako płyn do naczyń.
http://ekokobieta.blogspot.co.uk
Jagody, jeżyna, truskawki
Jeden z moich ulubionych smoothie !
Napakowany witaminami i minerałami.
Jeżeli nie masz świeżych owoców, użyj mrożonych.
Składniki:
szklanka truskawek
1/4 szklanki jeżyn
1/2 szklanki jagód
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
łyżeczka nasion chia
Przygotowanie:
Owoce myję, wkładam do blendera, wsypuję nasiona chia, wlewam mleko i blenduję.
***użyj mniej/więcej mleka sojowego, by uzyskać preferowaną konsystencję
Yum, yum, yum.
5 DAYS SMOOTHIE:
blueberry, blackberry, strawberry
One of my favorite smoothie!
Packed with antioxidants, vitamins and minerals.
If you do not have fresh fruit, use frozen.
Ingredients:
cup of strawberries
1/4 cup of blackberries
1/2 cup blueberries
1 and 1/2 cup soy milk
teaspoon of chia seeds
Preparation:
Wash fruits, drain and put into a blender. Add chia seeds, pour in milk and blend.
*** use less / more soy milk to get your preferred consistency
Yum, yum, yum.
Kate Cooper: The power of willful ignorance
When you’re in the supermarket, you don’t want to think about where those products have come from. You don’t want to think about how those animals have been reared, how they’ve been treated. The power of willful ignorance cannot be overstated. This is systemised cruelty on a massive scale and we only get away with it because everyone is prepared to look the other way. Kate Cooper
Wegańska kruszonka z rodzynkami, cynamonem i orzechami nerkowca
Wow !!
Krótko: pysznie, pysznie, róbcie :)
Polecam !!!
Składniki:
1 szklanka rodzynek - możesz też użyć suszonych śliwek, lub fig, albo dżemu (dla leniwych)
2 szklanki mąki
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 kostka masła roślinnego
1 szklanka brązowego cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki orzechów nerkowca (jeżeli nie masz pod ręką, użyj migdałów, orzechów włoskich etc)
Przygotowanie:
Rodzynki i ½ szklanki cukru zalewam szklanką wrzącej wody i gotuję przez 15 minut, odcedzam i blenduję.
W międzyczasie, wrzucam do miski 7 kolejnych składników i dokładnie mieszam.
Oddzielam 2 szklanki z owsianego ciasta i łączę z pokruszonymi orzechami nerkowca.
Oddzielam 2 szklanki z owsianego ciasta i łączę z pokruszonymi orzechami nerkowca.
'Masę' bez orzechów rozprowadzam na foremkę (miałam tylko 23cm x 23cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze wyrównuję powierzchnię, lekko ugniatam i wstawiam do nagrzanego na 190 C piekarnika.
Po 10 minutach wyciągam z piekarnika i rozprowadzam zmiksowane rodzynki, a na wierzch rozprowadzam część ciasta z orzechami nerwkowca.
Wkładam spowrotem do piekarnika i piekę jeszcze przez 10 - 15 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)