Herbaty imbirowe

Imbir w Polsce, jak i w wielu krajach jest niedocenioną skarbnicą zdrowia. W mojej diecie - obok czosnku - jest używany praktycznie codziennie. Herbaty imbirowe są przepyszne, pieknie pachną, oraz skutecznie pomogą w walce np z przeziębieniami.

www.sheknows.com

Przepis 1 
Cienko pokrojony kawałek imbiru (ok. 5 cm), zalej 0,5l wody i gotuj na małym ogniu przez 20 min. Przecedź i posłódź miodem, albo syropem. 

Przepis 2
Kawałek świeżego imbiru zetrzyj na tarce. Dodaj 2 kawałki kory cynamonowej i kilka goździków. Zalej 1/2 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Przecedź. Pij 2–3 razy dziennie. 

Przepis 3
Zagotuj pół litra wody, imbir pokrój na małe kawałki, lub zetrzyj na tarce i wrzucić do wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Odcedz, dodaj 2 łyżki miodu i troche mleka. 

Przepis 4

Zaparz zwykłą herbatę i dodaj pokrojony w cienkie paski imbir. Dla lepszego rezultatu (i smaku) dodaj miód, oraz łyżkę mleka (opcjonalnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga