Imbir w Polsce, jak i w wielu krajach jest niedocenioną skarbnicą zdrowia. W mojej diecie - obok czosnku - jest używany praktycznie
codziennie. Herbaty imbirowe są przepyszne, pieknie pachną, oraz skutecznie pomogą w walce np z przeziębieniami.
Cienko pokrojony kawałek imbiru (ok. 5 cm), zalej 0,5l wody
i gotuj na małym ogniu przez 20 min. Przecedź i posłódź miodem, albo syropem.
Przepis
2
Kawałek świeżego imbiru zetrzyj na
tarce. Dodaj 2 kawałki kory cynamonowej i kilka goździków. Zalej 1/2 litra wody
i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Przecedź. Pij 2–3 razy dziennie.
Zagotuj pół litra wody, imbir pokrój na małe
kawałki, lub zetrzyj na tarce i wrzucić do wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Odcedz,
dodaj 2 łyżki miodu i troche mleka.
Zaparz zwykłą herbatę i dodaj pokrojony w cienkie paski imbir. Dla lepszego rezultatu (i smaku) dodaj miód, oraz łyżkę mleka (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz