Szczypiorek pachnie wiosną i powinien on być w grupie 11-stu podstawowych i niezbędnych ziół w Twojej kuchni. Wszystkie części rośliny są jadalne - korzenie, liście, oraz kwiaty.
Poprzez dodanie szczypiorku do potraw takich jak ziemniaki, zupy, kanapki, lub sałatki, nie tylko uszczęśliwiamy nasze podniebienie, ale również robimy coś pożytecznego dla naszego zdrowia.
Skład szczypiorku:
Skład szczypiorku:
- beta karoten 2.612,00 mcg
- cholina 5,2 mg
- kwas foliowy 105,00 mcg
- luteina + zeaksantyna 323,00 mcg
- niacyna 0,647 mg
- kwas pantotenowy 0.324 mg
- ryboflawina 0,115 mg
- tiamina 0,078 mg
- witaminy A 218,00 mcg, B6 0,138 mg, C 58,1 mg, E 0,21 mg, K 212,7 mcg,
- proteiny 3.27 g,
- węglowodany 4,35 g
- błonnik 2,5 g
- cukry 1,85 g
Funkcje szczypiorku:
Układ pokarmowy:
Pobudza i chroni organizm:
Układ pokarmowy:
- szczypiorek, gdy drobno posiekany i spożywany razem z żywnością (np jajecznica, twaród), pobudza i ułatwia trawienie (dzięki zawartości olejków eterycznych),
- wzmaga apetyt,
- zostało udowodnione, że szczypiorek pomaga organizmowi w trawieniu tłustych pokarmów (aczkolwiek ograniczmy takowe),
- może pomóc w walce z otyłością i zatrzymywaniu płynów w organizmie.
Układ krwionośny:
- potas wzmacnia prace serca i naczyn krwionosnych,
- obniża ciśnienie krwi,
Pobudza i chroni organizm:
- dla tych, którzy cierpią z powodu zmęczenia i znużenia, spożywanie szczypiorku może być dobrą pomocą w odzyskaniu energii i dobrego samopoczucia,
- wpływa na działanie układu odporności w naszym organizmie - bogate źródło witaminy C,
- witamina K ogranicza uszkodzenie neuronów w mózgu - pomaga w walce z choroba Alzheimera.
Ponadto szczypiorek wykazuje dzialanie:
- bakteriobójcze (antyseptyczne),
- przeciwzapalne,
- przeciwnowotworowe - badania wykazały, że szczypiorek pomaga zmniejszyć ryzyko raka prostaty, aż o 50 procent (!!!),
- konsumpcja szczypiorku okazała się być bardzo korzystna dla układu oddechowego,
Inne właściwości:
- ma właściwości moczopędne,
- witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój kości,
- przeciwdziała osteoporozie.
CIEKAWOSTKI:
***Szczypiorek dodawaj zawsze pod koniec gotowania - inaczej utraci smak.
***Ze względu na znaczne ilości kwasu foliowego, polecany jest kobietom w ciąży.
Szczypiorek jak większość warzyw i ziół, najwięcej składników i witamin, ma w postaci surowej. ZRÓB TO SAMA - re-grow szczypiorek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz